Tez prawda

Gdybym mial jednak robic kiedys oswietlenie swojego ogrodu (dzialki) to mysle ze byloby kilka opraw w mniejszymi zrodlami. Z kilku powodow ; aby zachowac rownomiernosc oswietlenia, zmniejszyc ilosc cieni . Oczywiscie im wiecej opraw tym wieksza radocha. Mozna dac jednego duzego MH bardzo wysoko ale napewno pod wzgledem funkcjonalnosci i bezpieczenstwa sprawdza sie lepiej np 3 male MH. Mysle ze trzeba zrobic nowy watek pod tytulem,, Projektujemy swiatlo na naszych posesjach,, Tu moglby kazdy sie wykazac nt wyboru opraw,wysokosci ich montazu, i rodzaju i liczby zastosowanych zrodl swiatla. Osobiscie mam duzo fotek z takich wlasnie akcji gdzie odpalilem swoja OURW 2250-1 Lyche i wiele innych ,jednak z moich pomiarow swiatla wyniklo ze stosowanie tak mocnych opraw zbyt nisko robi bardzo zle wrazenie (specjalisci wiedza o co chodzi) przede wszystkim o zbyt duze roznice swiatla miedzy oprawami ,,tzw dziury,, . Niestety fotki wymagaja przerobienia ze wzgledu na tzw prywatny ich chrakter. MIMO WSZYSTKO postaram sie to pokazac. NIESTEY nie dysponowalem mozliwoscia zawieszenia mojej OURW WYZEJ NIZ 4m wiec wchodzi w gre inna oprawa lub jej przerobienie na np MH 70 . Niestety nie stosuje mocniejszych zrodel swiatla niz 70-80W (SHP T lub HQL-MBFU) lub CM T PLUS 70. Aminow prosze o wydzielenie nowego watku

Tam kazdy bedzie mogl popisac sie wiedza, nawet Ci najmlodsi forumowicze.

Kilka zdjec na zachete;

[album]33148[/album

Pomiar swiatla jest spod pseudo OCP

nawet jakies zwierzatko przyszlo podziwiac moje oprawy i swiatlo

Niech te fotki zacheca innych do pokaznia swoich projektow oswietlenia. Przepraszam za jakosc zdjec.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)