To jest trioda wysokonapięciowa GM-100 niemałej mocy
( http://frank.pocnet.net/sheets/018/g/GM100.pdf)

LRF 1000W dla porównania gabarytów

Moderator: matit1
amisiek napisał(a):3kW to przesada, ale stacje w zawodach mogą dostać licencję na 1,5kW i to się zdarzaa taka lampka może by i dała radę. Jest taka lampa Q-1P albo GU-43 i jest baaardzo popularna w konstrukcjach amatorskich, tam wychodzi kilowat z jednej sztuki, a często chłopaki stosują dwie, by wykop lepszy był, rozumiesz
Na QRZ.com widziałem też fotkę Rosjanina, który zrobił wzmacniacz na CZTERECH takich lampach. Ten to ma but jak diabli.
Sygnał 9+20 to się naprawdę często zdarza na niskich pasmach KF i słyszałem takie sygnały, że w transceiverze włączam przycisk ATT (tłumik), by nie przesterować mieszacza. Dostawałem taki raport przy pracy na 7MHz z zainspirowanej delty przy 50W (więcej zasilacz nie dawał rady), bez żadnego wzmacniacza, tyle, że łączność wieczorem.
Moc to nie wszystko jednak. Gdy byłem w Los Angeles, miałem ze sobą radiostację. Jedyny polski akcent usłyszałem na CB (!), na 27.180MHz usłyszałem "masz czysto możesz pomykać". Niewątpliwie z Polski. To była JEDYNA stacja polskojęzyczna słyszalna wtedy tam na krótkich. CBści nie wiedzą nawet jaki skarb mają na swoim paśmie, tylko trzeba umieć z niego skorzystać.
A lampka naprwdę fajna
Kwazor napisał(a):amisiek napisał(a):Tu chodzi o żarówkę stronę wcześniej, a nie o tę triodę mocy (tak przy okazji, to gdyby sensownie pracowała w zakresie fal krótkich to może znalazłbym dla niej zastosowanie).
NA 3.5 Mhz pewnie jeszcze pojdzie... hmm 3kW PEP oj byś pozamiatał wszytkich + do tego delta zasilana skrzynką symetryczną i .... wszyscy koledzy wymieniaja Fety w mieszaczach![]()
Miałem okazję posłuchać 100W i Delty z symetrykiem... 5/9+20 to była norma....a kolega z SP6 ?( ja w Sp2) Ja sie tylko zapytałem jaki ma wzmacniacz...a ten żadnego...i długa cisza z mojej strony...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości