[Lampka] Moja, całkiem spora kolekcja

Re: [Lampka] Moja, całkiem spora kolekcja

Postprzez Lampka » 20 stycznia 2013, 19:04

Sam pękł, czy dlatego, że nią walnąłeś?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Elektroservice » 20 stycznia 2013, 19:07

No to właśnie ja mam SL z bańką która ma wyraźnie widoczne i wyczuwalne pod palcami miejsce łączenia.
Czyli tego się rozebrać nie da ? A jakbym ostrożnie do końca strzasnął tą bańkę zewnętrzną tak by nie ubić rurki ? I potem w kawałkach ją wyjąć i zamontować tą drugą bańkę co mam ją w całości ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez ousd » 20 stycznia 2013, 19:09

Lampka napisał(a):Sam pękł, czy dlatego, że nią walnąłeś?

Pękł przy próbie otwarcia, jednak te szklane klosze byly bardzo kruche i Philips powinien je robić z plastiku :roll:
ousd

Postprzez Lampka » 20 stycznia 2013, 19:24

To prawda, Narva, która potem kontynuowała produkcję robiła już plastikowe wszystko. W Philipsach te klosze czasem nie były też zbyt porządnie zamocowane.
Lampka

Postprzez JeD » 20 stycznia 2013, 19:41

Fotki poezja, Sl-ki poezja, nie no cała twoja kolekcja poezja, czekam na więcej fot :) :) :) :) :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 21 stycznia 2013, 14:02

Niedługo będą kolejne :D Jak skończę opracowywać fotki mojej kolekcji, albo jak znów mi coś fajnego przybędzie :)

Elektroservice napisał(a):No to właśnie ja mam SL z bańką która ma wyraźnie widoczne i wyczuwalne pod palcami miejsce łączenia.
Czyli tego się rozebrać nie da ? A jakbym ostrożnie do końca strzasnął tą bańkę zewnętrzną tak by nie ubić rurki ? I potem w kawałkach ją wyjąć i zamontować tą drugą bańkę co mam ją w całości ?

Lepiej nie próbować i cieszyć się tym, że ma się jedną z SLek dość starej generacji w całości. Tych istotnie nie da się rozebrać bez uszkodzenia.
Jaką ona ma formę napisu firmy i danych znamionowych na sobie? ? Czy ma napis firmy z miejscem produkcji pod spodem i znaczkiem firmowym w pewnym oddaleniu po prawej stronie, a z drugiej strony obudowy dane znamionowe i opis typu odkreślone od siebie (ewentualnie też z lewej strony naklejone oznaczenie B) :?:
Czy może z jednej strony ma duże "PHILIPS" a z drugiej strony znaczek firmowy i resztę danych?
Lampka

Postprzez Elektroservice » 21 stycznia 2013, 16:09

Później Ci ją sfocę. Chyba rozwalę do końca bańkę zewnętrzną, a następnie lekko podgrzeje ten plastik na dole i wtedy wcisnę bańkę którą mam w całości.

Pozdrawiam.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 23 stycznia 2013, 23:10

Nowości. Tym razem inna wersja Globoluxów - w nieco innej wersji plastikowego klosza i o mocach bardziej "philipsowych" ;) Czas na fotki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wraz z poprzednią wersją:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W pudełkach miały kartkę, zupełnie jak stare SL Philipsa:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Porównanie dwóch wersji:

Obrazek
Obrazek

Niestety trafiła się też uszkodzona w transporcie. Odzyskałem z niej jedynie obudowę i dławik, bo rozbitą w kawałki rurkę odseparowałem i unieszkodliwiłem. I co się okazało? W środku znajdowały się dosłownie bebechy Philipsa :!: Mimo, ze ta wersja Globoluxów była produkowana w Austrii, podobnie, jak wersja Cristal, to Philips podsyłał im komponenty. Tylko wierzchnią obudowę mają inną. W środku dławik, zapłonnik i rurkę, a nawet blaszkę mocującą dławik mają identyczną, jak Philipsy.
Jednak wersja 16w (te półprzezroczyste co pokazywałem wcześniej) mają dławik i rurkę zupełnie inne, wykonane nie przez Philipsa :P Fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lampka

Postprzez Lampka » 24 stycznia 2013, 22:40

Nowości z dzisiejszych łowów recyklingowych ;)
Zacznę od wnętrzności ze świetlówki SL pierwszej generacji. Takie to wnętrzności ktoś przyniósł do sklepu w Katowicach. Nie wiem, skąd w Polsce SLka pierwszej generacji, przecież wtedy u nas panował głęboki PRL :o A to była produkcja w pierwszej połowie lat 80. Zakładam, że ktoś przywiózł z zachodu ;) Oto fotke tego:

Obrazek

A teraz inne świetlówki i lampy, jakie mi się dziś trafiły. Zarówno zwykłe rtęciówki, jakieś kompakty, ale i kilka ciekawszych rzeczy także ;) Czas na fotki.

Tungsram PL-C:
Obrazek

Rury 40w, produkcja ruska, a te ze złotymi trzonkami są Elektroimpex i z Bułgarii. Co ciekawe, jedna z tych ruskich rur nie jest już radziecka - pochodzi z 1993 roku :D

Obrazek
Obrazek

Polamek 8w ze złotymi trzonkami:

Obrazek
Obrazek

TL-X 20w jednobolcowa Philipsa:

Obrazek

Pierwsza partia świetlówek Philips Economy - dość znane swego czasu tanie rurkowe kompakty. Ta jest z sierpnia 1998, pierwsza lub jedna z pierwszych partii :P

Obrazek
Obrazek

MH 100w prod. Helios:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Inne różności. Te sody z lewej strony są niemal nowe.

Obrazek

Oprawki E40 / E27 też się trafiły:

Obrazek

I plakat ze starą ofertą Philipsa, już wisi z moim składziku oświetleniowym ;) :

Obrazek
Lampka

Postprzez JeD » 24 stycznia 2013, 22:46

Możesz nam powiedzieć co z dzisiejszych zdobyczy świeci, tylko dokładnie lubię takie ''newsy'', i zapewie nie tylko ja, te prawie nowe też z recyklingu, nie mogę się doczekac :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lampka