Oświetlenie terenów ośrodków wypoczynkowych

Dyskusje na temat oświetlenia wokół szkół, szpitali, kościołów, centrów handlowych i tp

Re: Oświetlenie terenów ośrodków wypoczynkowych

Postprzez Kuba123 » 19 sierpnia 2022, 22:08

Na drugim foto w dalszym planie jeden Auris jest sodowy. Jeśli obiekt jest w miarę świeży to prawie na pewno pierwotnie wszędzie była soda
Kuba123

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 20 sierpnia 2022, 08:24

To nie jest soda. Tam jest albo mix albo jakaś lampka diodowa. Podejdę i zobaczę
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez mateusz » 28 lipca 2024, 19:51

Dzisiaj wróciłem z krótkiego pobytu w ośrodku wypoczynkowym nad jeziorem Szeląg w miejscowości Stare Jabłonki (War-Maz) Podobno był to dawniej ośrodek zakładów produkujących telewizory Elemis. Oświetlenie jest w większości klasyczne :)

Przy stołówce mamy odmalowane zielone słupy z oprawami rtęciowymi

Obrazek

Obrazek

W okolicach recepcji - oprawy ogrodowe

Obrazek

Teren ośrodka pomiędzy domkami :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zejście na plażę nad jeziorem - tutaj pomiędzy słupami z klasycznymi oprawami rozwieszony jest "łańcuch" z lampami LED w wersji filament, byłem bardzo ciekawy jak to będzie wyglądało jak się świeci - na samej górze stoi sobie OZPR na betoniaku :

Obrazek

Idąc do jeziora mijamy już szerokie ORO, jedna (od której zaczyna się łańcuch LEDowy niestety pozbawiona klosza i daszka :)

Obrazek

ale następne już w znacznie lepszym stanie, w tej na pierwszym planie prawdopodobnie jest wkręcony kompakt ale nie jestem pewien czy to nie jest lampa LED w wersji "kolby"

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez mateusz » 28 lipca 2024, 20:03

C.D.

Byłem bardzo ciekawy co się tam załączy po ciemku, poczekałem na pomoście aż się ściemni (oświetlenie niestety załączyło się jak było już prawie całkowicie ciemno). Nie miałem ze sobą niestety statywu i tylko prowizorycznie starałem się ustabilizować na czymś aparat ale może coś widać :)

Na zejściu do jeziora z opraw parkowych świeci się niestety tylko ten OZPR na samej górze - świeci w nim lampa LEDowa chyba w wersji "kolby" - całkiem niezłe sobie radzi...

Obrazek

Szerokie ORO niestety się nie załączyły ale oświetlenie stanowią te wiszące filamenty LED - jest klimat...

Obrazek

Obrazek

A na terenie samego ośrodka świeci się prawie wszystko - w ORO i OZPRach są zamienniki LEDowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Był też i duet STRAD z kolbami LEDowymi

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Kuba123 » 28 lipca 2024, 22:49

Szkoda, że już nawet w takich miejscach niemal nierealne jest uświadczyć świecące jeszcze rtęciówki... Niemniej jednak zdjęcia pięknie oddają klimat tego miejsca i właśnie dla oglądania takich fotorelacji się tutaj zarejestrowałem :)
Kuba123

Postprzez kubaxxx » 29 lipca 2024, 09:00

Dzięki za ciekawe fotki.
Myślę że ORO są celowo wyłączone ze względu na filamentowy "łańcuszek".Najbardziej klimatyczne to te OZPR-y na betoniakach.
kubaxxx

Postprzez mateusz » 30 lipca 2024, 16:13

Miło mi, że fotorelacja się komuś spodobała, żałuję, że nie mogłem zostać tam dłużej. Te zamienniki dają radę, może na zdjęciach tego nie widać... Mam wrażenie, że OZPRy trochę lepiej sobie radzą. Metalowe słupy na terenie ośrodka wyglądają na świeżo odmalowane na zielono, bardzo fajnie to wygląda.
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Utilizer » 30 lipca 2024, 22:19

Fajne foty, jest klimat, lepiej że z zamiennikami ledowymi niż by miało to wylecieć. OZPR zawsze sobie radzi lepiej bo szeroki daszek lepiej odbija światło w dół ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez trojmiejski » 31 lipca 2024, 20:23

Dobra wieść, że te ORO i OZPR nadal służą. Często w takich miejscach są podmiany na najtańsze deski LED no-name z portali aukcyjnych.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mateusz » 3 sierpnia 2024, 19:17

Tak... w taki sposób (naświetlacze i deski LEDowe) widziałem, że zmodernizowano teren niedalekiego Hotelu Anders nad tym samym jeziorem. Generalnie sporo takich ośrodków pamiętających czasy PRL upadło albo zostało całkowicie zmodernizowanych, na przykład niedaleko Olsztyna (Wojtkowizna/Klewki) znajdował się nad jeziorem podobny ośrodek - "Leśne Wrota" tylko znacznie większy, zarówno z domkami jak i kilkoma blokami z pokojami gościnnymi, salami bankietowymi, jak byłem tam na wyjeździe na początku gimnazjum w 2004 r. to oświetlony był głównie OZPRami (świeciły w nich MIXy) ale sporo było też typowo ulicznych opraw rtęciowych. Obecnie podobno już jest zdewastowany...
Pozdrawiam ,
mateusz

Poprzednia strona

Powrót do Oświetlenie innych terenów otwartych