[img]przez XXXJeDXXXX » 1 maja 2013, 16:27
Fajne fotki, szkoda Kwadratówek, ale chociaż są jakieś pozostałości, widzę że OCP-ki i OZPR-ki są wypychane przez nowe oprawy, pewnie jak się dławik, albo jak rozwalą oprawę je wymieniają

[/img]
Niestety dość szybko jeszcze 5 lat temu oprawy rteciowe wsród bloków stanowiły większosć, teraz jest bardzo pstrokato ale niestety soda zaczyna brać górę, obecnie montuje się przezroczyste kule z rastrem
[img]przez Witeku » 2 maja 2013, 11:02
Nie wiedziałem, że wielką płytę tak długo stosowasno

A co to za kwiat ukryty w lesie?

[/img]
Też się teraz dziwię ale podejrzewam ze to jeszcze z zapasu, te bloki sa ewnenemenem bo ogólnie w 88roku oficjalnie osiedla przestały się rozbudowywać o budynki wielkopłytowe a te bloki trochę kojarzę ze był tam faktycznie plac budowy ale za mały byłem by przywiązywać wtedy do tego większa uwagę
Tam w lasku kiedyś to były jakieś magazyny wojskowe, kiedyś fociłem te kwiaty są tam trzy 10 ramienniki z OURW2250 i 250, obecnie jest tam szkółka prawa jazdy i kiawt neistety nie czynne, zamontowali ponizej naświetlacze ale na szczeście korony kwiatów nie ruszyli:) choć co do kwiatów znalazłem jeszcze w necje jedno stare zdjecie z 90roku, gdzie były kwiaty których obecnie nie ma w tym miejscu, ale dam porównanie na nast fotorelacji, bo obecnie do 9 maja muszę poczekać za aparatem bo kuzynce pożyczyłem
przez famabud » 2 maja 2013, 11:46
Bardzo ciekawa fotorelacja, swojsko tam jest

W sumie tak miasto w mieście tam ludzie mają praktycznie wszystko sklepy kino,salony SPA, w sumie nie trzeba wcale jechać do miasta , obecnie to najbardziej dynamicznie rozwijająca się cześć miasta, choć potocznie ludzie mówią na to "sypialnia Torunia"
A teraz kilka fotek co znalazłem wczoraj na komputerze gdzieś około sprzed 4, 5 lat, sam interesuje się pozatym budownictwem z tamtych czasów, jeszcze wtedy sporo bloków wyglądało oryginalnie
rude kwiaty

Łyskowsiego w oddali ten jeszczd wtedy bursztynowy dawny hotel elany, i kwadratwki do całkiem niedawna jeszcze wisiały

rejony pętli tramwajowej na olimpijskiej, i budowa drugiego pasa na ul konst.3maja, do tej pory kwiaty z jednej strony oświetlały tam las, nie wyłaczone były wcale te oprawy

mniej wiecej tak to wygladało, choć bloki były bardziej kolorowe kiedyś tylko farba się wypłukała

tu to kazdy sobie malował balkony, ale w oryginale to były w taką szachwonice czerwono niebiesko żółto zieloną malowane ale już jak byłem mały to ledwo widac było cokolwiek

tu jeszcze w marę kolory oryginalene były, klatki już zmienione bo oryginalnie były takie metalowe daszki

ten Blok jeszcze długo pozostanie jeszczew takim stanie, bo część nieodmalowana należy do PKP to obecnie jedyny pomnik PRLu, przypiminający o tamtej epoce

nadal taki jest i stoi przy samej lubickiej wiec każdy go widzi

Znalazłem kilka fotek jeszcze miedzy
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...