Oświetlenie terenów uczelni wyższych

Dyskusje na temat oświetlenia wokół szkół, szpitali, kościołów, centrów handlowych i tp

Re: Oświetlenie terenów uczelni wyższych

Postprzez trojmiejski » 2 lutego 2025, 20:59

W sumie w niektórych miejscach obecnie trudniej o trafienie Penninga niż rtęciówki. Choćby szukam teraz w Trójmieście ocalałych Penningów i nie mogę znaleźć żadnego choć kiedyś było trochę egzemplarzy.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mateusz » 4 lutego 2025, 17:30

W Olsztynie było o tyle ciekawie, że tutaj peningi masowo stosowano w oświetleniu ulicznym prawie do końca pierwszej dekady tego wieku ale występowały też na terenach zarządzanych przez uczelnię czy spółdzielnie mieszkaniowe. Kilka sztuk działających w 2-3 lokalizacjach powinno się jeszcze spotkać ale to już też ostatki, na jednym osiedlu powinno być np. jeszcze kilka OUR125 z WLSP110 W... Podobna sytuacja z większych miast na północy Polski była chyba jeszcze w Słupsku...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Utilizer » 6 lutego 2025, 17:28

Może wybierzesz się jeszcze Mati na Uniwersytet pofocić, łyżki jeszcze zostały :?:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez mateusz » 6 lutego 2025, 18:09

Jeśli chodzi o zdjęcia z poprzedniej strony to dużo łyżek wyleciało.. Nie jestem też cały czas w mieście ale jak ostatnio byłem w okolicach Kortowa (jakieś 4-5 miesięcy temu) to były na pewno jeszcze te na podwójnych wysięgnikach na parkingu przed WNT, tam były wkręcone różne źródła, na pewno w niektórych były WLSP, w niektórych nawet MIXy. Ogólnie na terenach zarządzanych przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski chyba lubiano oprawy rtęciowe bo były nawet przypadki przerabiania OURW na sodę jeszcze kilka lat temu jak zresztą widać na tej mojej ostatniej fotorelacji (zdjęcia mogły być lepsze....) Jak będę miał trochę więcej czasu to może spróbuję poszukać jeszcze jakichś działających WLSp/LRFów w mieście bo to chyba ostatni moment żeby jeszcze coś zobaczyć...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia strona

Powrót do Oświetlenie innych terenów otwartych