Tak mi ostatnio chodzi po głowie wykonanie wreszcie jakiegoś w miarę sensownego oświetlenia terenu w okół warsztatu. W zasadzie głównym czynnikiem jaki biorę pod uwagę, będzie koszt utrzymania w sensownej skali czasowej. W drugiej kolejności biorę pod uwagę wygląd instalacji. Zależy mi żeby stylistycznie nawiązywało klimatem do instalacji z lat 60-70 ubiegłego wieku. Koszt początkowy jest powiedzmy pomijalny, ale też nie chciałbym wydać tysięcy złotych. Mile widziane jest, żeby świeciło chłodniejszym niż 3000k światłem. Chciałbym, żeby świeciło mniej więcej 6h na dobę. Zakładam, że będę miał 5-6 punktów na terenie posesji.
Pierwotnie myślałem, żeby użyć MH możliwie małej mocy. Czyli 20W albo 35W, ale ostatecznie spasowałem ze względu na koszty utrzymania. 20W MH występują tylko jako ciepłe, a chciałbym coś co daje światło chociaż o Tc=4000k. Dodatkowo mają wyjątkowo nędzną sprawność. Tylko 72lm/W i znamionowy strumień 1600lm. Natomiast 35W zaczynają być już drogawe w utrzymaniu :/ Muszę to niestety finansowo utrzymać z własnej kasy. Zakładając MH 35W koszt utrzymania wyniósł by około 100zł/msc i 1200 zł rocznie w samym prądzie. No wolałbym wydawać na to mniej

Oczywiście w takim wypadku mógłbym po prostu powiesić naświetlacze LED, ale to z kolei średnio wygląda. Pomyślałem sobie zatem, żeby użyć jakiś starych opraw przemysłowych i wrzucić do nich te nowe super sprawne źródełka LED osiągające 210lm/W. Zakładając te najmocniejsze 7,2W/1530lm taka ilość światła by mi wystarczyła. Finansowo to też wygląda nieźle. Tylko jakich opraw użyć? Po głowie chodzi mi OMP-200 albo OMP-125 najlepiej w wersji z kloszem. Ale one są niestety dość wysokie ze względu na ten pojemnik na statecznik. Może ktoś z was ma może taką oprawę żeby mi zdjąć kilka wymiarów? Nieco lepiej pasowała by OZż-1 albo OKs-1/2 w wersji z kloszem. Jest jeszcze OWP-200, ale ta z kolei trafia się bardzo rzadko.
Macie jakieś pomysły, żeby nie koniecznie wybulić 250 zł/szt? Ja nie bardzo wiem jakich opraw szukać. Najbardziej podobają mi się przeciwybochówki z kloszami. Wydaje mi się, że najlepiej pasowała by właśnie OKs-1, ale te jak nazłość są dość drogie. Przeglądałem trochę OLX, ale tam niestety już pełno opraw loft bauhaus i innych takich...