A ja pamiętam, że te - tak to się nazywało - "jednostki" albo "pantografy" miały oryginalne siedzenia w takie paski (lata 60-te, składy Jaworzno-Kraków), kolor to albo był jasno niebieski albo jasnozielony. Czerwone siedzenia to już druga duża modernizacja siedzień w tych jednostkach
Pozwólcie - małe OT
Jadąc kiedyś takim składem z Katowic do Krakowa, usiadłem przy oknie, a płaszcz zimowy powiesiłem na haczyku na ścianie. Ktoś siedząc obok ostrzegł mnie, że tutaj grasują złodzieje i kradną rzeczy z kurtek i płaszczy. Nie minęło 5 minut, patrzę, idzie taki byczek, nieduży, w czerwonej kurtce, siada w rzędzie za mną, a kurtkę wiesza na tym samym haku co mój płaszcz. Wstałem i zacząłem sprawdzać kieszenie wewnętrzne i nagle ........... moja dłoń spotkała się z dłonią tego typa! On beszczelnie patrząc mi w oczy, sięgał przez rękaw swojej kurtki do mojego płaszcza! !!!!! NA szczęście nic tam nie miałem, ale byłem tak zaskoczony, że nie zareagowałem nijak, a jak już chciałem to zrobić, to gość spokojnie się oddalił, wot sabaka taka