[Toruń] Dworzec PKP

Dyskusje na temat oświetlenia bocznic, węzłów i dworców kolejowych.

Re: [Toruń] Dworzec PKP

Postprzez Edziu » 21 lutego 2025, 22:11

przez mateusz » 15 lutego 2025, 18:01
Pokażę może jak obecnie wygląda oświetlenie stacji Toruń Wschodni, z której ostatnio co jakiś czas korzystam. Pamiętam, że jak w 2017-2018 r. dość często wysiadałem na tym dworcu dojeżdżając na zajęcia na UMK to było tam dużo więcej klasycznych opraw. Na bocznej ścianie budynku dworca wisiały dwie OURW, które działały. Nad napisem nad głównym wejściem wisiały dwie OUR125 (chyba nie działały), przed budynkiem stały też jakieś słupy z OURW. Budynek dworca jest obecnie na ukończeniu modernizacji, klasyczne oświetlenie niestety wyleciało, pojawiły się jakieś stylizowane latarnie...

OUR125 nie działały już ostatni raz działające je pamietam ok 2011 ale bardzo słabo świeciły , OURW na rogu działały do samego końca jak je zdemontowana, a po drugiej stronie budynku świeciła Trumienka, widzę że sfotografowałeś ORZ7.2 świecącą:)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Re: [Toruń] Dworzec PKP

Postprzez mateusz » 28 lutego 2025, 20:04

Tak, przez przypadek w sumie uwieczniłem też ORZ7/2. Wiem, że jest planowany remont całego odcinka torowiska obejmującego min. stację Toruń Wschodni. Co ciekawe to na trasie kolejowej Toruń - Olsztyn jest nadal całkiem sporo rtęciowych opraw. Na stacjach bliżej Torunia można nadal spotkać działające łyżki czy OURW z LRFami (np. na wysokości stacji Jabłonowo Pomorskie, Wąbrzeźno ) Sporo jest też nieczynnych opraw rtęciowych na terenach okołokolejowych jak jakieś dawne place rozładunkowe czy boczne tory.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia strona

Powrót do Oświetlenie obiektów infrastruktury kolejowej