[PKP] Oświetlenie

Dyskusje na temat oświetlenia bocznic, węzłów i dworców kolejowych.

Re: [PKP] Oświetlenie

Postprzez toomm40 » 9 marca 2015, 21:11

Watt, co jest według Ciebie bzdurą , mógłbyś uściślić ?
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 9 marca 2015, 21:47

Uważam, że na kolei wystarczą oprawy sodowe, które są tańsze w zakupie i mniej awaryjne niż LED.
Watt

Postprzez Whites86 » 9 marca 2015, 21:51

Watt napisał(a):Uważam, że na kolei wystarczą oprawy sodowe, które są tańsze w zakupie i mniej awaryjne niż LED.

weź już nie przesadzaj ok ? ;)
jestem zdecydowanie za ledami na kolei, a nie wszędzie bezmyślnie ładować sodówki :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 9 marca 2015, 22:45

Tylko czy kolei potrzebne jest super światło z Ra 90 i redukcja mocy ? Mam nadzieję, że nie będą wymieniać istniejących sodówek ;)
Watt

Postprzez trojmiejski » 9 marca 2015, 22:47

Biorąc pod uwagę mnogość kolorowych sygnałów na kolei to lepiej jak jest białe oświetlenie nie do pomylenia z sygnałem.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez toomm40 » 9 marca 2015, 22:56

Watt napisał(a):Tylko czy kolei potrzebne jest super światło z Ra 90 i redukcja mocy ? Mam nadzieję, że nie będą wymieniać istniejących sodówek ;)

ale co to w ogóle za argument i pytanie ? idąc tym tropem- czy na ulicach jest potrzebne oświetlenie LED i Ra 90 ? no nie, można przecież zostawić archaiczne i energochłonne lampy rtęciowe , niech bżdżą dalej w pordzewiałych trumienkach albo w łyżkach z zasyfionym odbłyśnikiem, prawda ?
modernizacja oświetlenia jest przeprowadzana wszędzie , więc dlaczego kolej by nie miała tego robić ? ...uważasz, że dworce i inne obiekty należące do terenów PKP nie mogą być dobrze i nowocześnie oświetlone? chyba już najwyższy czas to zmienić.
toomm40

Postprzez Lampka » 9 marca 2015, 23:21

Kolej idzie z duchem czasu, jak inne strefy oświetlenia użytkowego. Póki co wszechobecnie stawiane są Boyeny i nowych opraw typu LED mało widziałem nawet na nowych dworcach, ale na pewno przyjdzie moment, że LEDy zaczną coraz powszechniej się pojawiać. Jak kiedyś rozmawiałem z PKP na temat instalowania nowych opraw oświetleniowych, to argumentem, który nieco hamuje wszechobecną instalację LEDów jest podobna ilość strumienia świetlnego przy danych mocach, w stosunku do sody oraz lepsza widoczność we mgle.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 9 marca 2015, 23:34

toomm40 napisał(a):
Watt napisał(a):Tylko czy kolei potrzebne jest super światło z Ra 90 i redukcja mocy ? Mam nadzieję, że nie będą wymieniać istniejących sodówek ;)

ale co to w ogóle za argument i pytanie ? idąc tym tropem- czy na ulicach jest potrzebne oświetlenie LED i Ra 90 ? no nie, można przecież zostawić archaiczne i energochłonne lampy rtęciowe , niech bżdżą dalej w pordzewiałych trumienkach albo w łyżkach z zasyfionym odbłyśnikiem, prawda ?
modernizacja oświetlenia jest przeprowadzana wszędzie , więc dlaczego kolej by nie miała tego robić ? ...uważasz, że dworce i inne obiekty należące do terenów PKP nie mogą być dobrze i nowocześnie oświetlone? chyba już najwyższy czas to zmienić.

Kolej to coś innego niż ulica, na kolei jest potrzebne dużo mocnego światła, diody LED nie mają takiego efektu. Ostatnio założone na łódzkim Olechowie zamiast Elgo Led SpeedStary mimo że dają białe światło, to niestety kierują je głównie pod siebie... efektem jest oświetlony idealny prostokąt, a reszta ciemna ;)
Watt

Postprzez toomm40 » 9 marca 2015, 23:49

ok, podałeś przykład, do którego się nie odniosę , bo po prostu nie znam Olechowa i nie wiem jak jest oświetlone
ale w skali globalnej oświetlenie na PKP często jest takie, jakie jest , więc myślę że jego modernizacja nie zaszkodzi . a że to będą LEDy ? no cóż trzeba się z tym liczyć ,że one będą z czasem wszędzie.
toomm40

Postprzez FOX » 10 marca 2015, 00:20

Widzę że zaraz znowu powstanie kolejna bezsensowna dyskusja na temat ledów :roll: to już jest nudne
FOX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie obiektów infrastruktury kolejowej