W majowy niedzielny ciepły wieczór, chciałbym pokazać wam pewną Stradę 250.... Ale spokojnie, nie zamierzam zanudzać Was zwyczajnym modelem popularnej OUS-250. Ostatnimi czasy będąc w pewnym miejscu zauważyłem strady. Jako, że od zawsze interesowały mnie lata produkcji poszczególnych modeli z czystej ciekawości podszedłem do oprawy aby ujrzeć jej rok produkcji - no i mnie zamurowało. Oprawa ta nie była zwykłą stradą, a OUS z dopiskiem k. Otwierając osprzęt tejże sztuki zrozumiałem róznice - znajduję się w niej zalewany dławik z podwójną izolacją. Co ciekawe nie znalazłem żadnych informacji w internecie na temat tej odmiany.
Oczywiście przygarnąłem stradzinę i trochę doprowadziłem ją do porządku. W oprawie był uszkodzony UZ dodatkowo nie oryginalny. Podmieniłem go na sprawny z podobnych lat produkcji firmy Elgo. Dodatkowo wymyłem oprawę, wyszorowałem sprawdziłem układ i wymieniłem część przewodów. Dałem również nowy klosz, z uwagi na pęknięcia w tym, który miała rzeczona oprawa.
Pytanie do Was, a szczególnie do kolegów którzy fachowo zajmują się oświetleniem. spotkaliście się z takim modelem? macie zachowane jakieś zdjęcia, katalogi? Zachęcam wszystkich do dyskusji

Oprawa pochodzi z 1997r. do pokazania w akcji wykorzystałem źródło Philips SON-T Pia Plus 250W.