[Polam Gostynin] OUS-400 "kwadratówka"

[Polam Gostynin] OUS-400 "kwadratówka"

Postprzez Marcin » 29 lipca 2025, 16:49

Witajcie! Dziś przedstawiam kolejną oprawę, tym razem sodową i bardzo popularną. Mowa o kwadratówce w wydaniu sodowym 400W. Oprawa przybyła do mnie dzięki uprzejmości kol. JeD, za co serdecznie dziękuję! O ile nie była to typowa, skatowana latami eksploatacji sztuka, o tyle już z samego początku był zamiar jej wyremontowania. Jak się okazało, to dokładnie ta sama oprawa, której zdjęcia umieściłem na wiki:
ObrazekObrazek

Oprawa została rozmontowana na czynniki pierwsze, umyta, po czym komora lampowa, komora osprzętu oraz klapka zostały oddane na piaskowanie. Klamry trzymające klosz, z racji, że były wykonane z aluminium i ostały się w relatywnie dobrym stanie, postanowiłem potraktować kąpielą w roztworze NaOH.

Panel osprzętu oryginalnie wyposażony był w przewody umieszczone w szklanych koszulkach termoizolacyjnych, nasączonych przy okazji syciwem(?). Ze względu na to, że kwadratówka ta stała prawdopodobnie w dosyć wilgotnym środowisku, oplot ten porosła pleśń i była to pierwsza rzecz która poleciała do śmietnika. Sam panel został pozbawiony urządzeń elektrycznych, oczyszczony ze starej, białej farby (która, co ciekawe, zmyła się acetonem i szmatą bez większego problemu) i ponownie pomalowany. Elementy osprzętu zostały umyte, po czym weszły nowe przewody i nowe koszulki, tym razem jednak bez "syciwa". Same kondensatory najprawdopodobniej wyschły, bo ich zmierzona pojemność (niezależnie czy pojedynczych, czy połączonych razem) wynosi 0, ale odtworzyłem oryginalny obwód oprawy, bowiem próby ominięcia kondensatorów pewnie skończyłyby się wizualnym przekombinowaniem. Uchwyty przewodów pozostawiłem oryginalne, bez malowania czy cynkowania, bo nie miały korozji, która by do tego zmuszała.

Po odebraniu obudowy z piaskowania, od razu poleciała do lakierni. Kolory pozostały takie, jak fabrycznie: komora lampowa od wewnątrz biała, od zewnątrz młotkowy; komora osprzętu i klapka od wewnątrz srebrny, od zewnątrz szary młotkowy. Nic nie było szpachlowane - zostały oryginalne niedoskonałości technologii odlewu. Po pomalowaniu, dałem jeszcze nieco czasu farbie i zacząłem składać. Uszczelka między komorami pozostała fabryczna, lecz wymieniłem główne śruby (oryginalnie już z resztą zgniły). Reszta śrub, poza takimi, z widoczną dużą korozją, pozostała oryginalna. Przyszedł więc czas na zajęcie się odbłyśnikiem. Tutaj zaczęły się schody, bowiem o ile odbłyśnik nie był zjedzony, o tyle miał on wyraźne ślady oddziaływania wilgoci, a bardzo chciałem uniknąć polerowania mechanicznego. Z pomocą przyszła książka Galwanotechnika domowa Stefana Sękowskiego. Przy użyciu roztworu wodnego NaOH + NaNO2 + NaNO3 udało się poddać odbłyśnik procesowi "wybłyszczania", dzięki czemu nabrał częściowo swojego dawnego blasku. Prawdopodobnie elektropolerowanie zrobiłoby jeszcze lepszą robotę, ale ten projekt zostawiam dla CWEER'owskiej OUR-125.

No to teraz dokończyć to składanie. Detale w postaci podstawki pod klapkę komory osprzętu, a także czołowego uchwytu na klamrę klosza zostały zamontowane przy pomocy śrub M3. Oryginalnie elementy te były nitowane, ale po zobaczeniu w jak okrutny sposób oryginalnie utrzymywał się płaskownik od klapki, uznałem, że zamiast bawić się w zaklepywanie nowych nitów aluminiowych, znacznie lepiej będzie to "wymanewrować" śrubami i ściętymi podkładkami. W skrócie: element ten naturalnie dopasowuje się do miski pod nieodpowiednim kątem, a Gostynin rozwiązał ten problem zmuszaniem nitów to przesunięcia się poprzez ich "ścięcie" w jednym z kierunków. Uszczelka komory lampowej pozostała oryginalna, a po umyciu w mieszance wody i proszku do prania wygląda znacznie lepiej. Wklejona w miejsce jest Butaprenem, jak na PRL przystało. Całość dopełnia fabrycznie nowy klosz.

Dużo naględziłem, to teraz efekt (jeszcze nie!) końcowy :)
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Przepałka z beczkowatą WLS-400:
ObrazekObrazek

oraz z LRJ-400:
ObrazekObrazek

Co tu jeszcze zostało do zrobienia? Ocynk elementów oryginalnie ocynkowanych w pasywacji złotej, a także tabliczka znamionowa. Myślę, że da się zrobić w niedługim czasie. Dajcie znać, co sądzicie :D
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

Re: [Polam Gostynin] OUS-400 "kwadratówka"

Postprzez Marcin » 29 lipca 2025, 16:57

Postu już nie można edytować, ale elementy do ocynku to blachy mocujące wysięgnik i mocowanie na przewód przy kostce.
Obrazek
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

Postprzez OUKS340 » 29 lipca 2025, 22:55

Kawał dobrej roboty :) Sprawdź czy kondensatory nie utraciły pojemności. Często się to zdarzało w OUSach.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez JeD » 30 lipca 2025, 12:13

Pełna profeska - nic dodać nic ująć. Niech służy. Jedyne do czego bym się przyczepił - odpalanie z lampą LRJ400, gdyż jest to oprawa do lampy sodowej :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez famabud » 30 lipca 2025, 12:24

Ja również podziwiam postaranie nad odrestaurowaniem oprawy. Z komory osprzętu można by jeść.
Co do zastosowania innej lampy niż wysokoprężna sodowa, to na klapce osprzętu (jak na razie) brak opisanego wymaganego źródła światła więc można świecić czym się chce. (Chyba, że ktoś nadgorliwy klapkę otworzy wówczas spektrum źródeł zostaje mocno ograniczone) :P
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez kubaxxx » 1 sierpnia 2025, 09:37

Szacun za kawał dobrej roboty.
Taki klasyk jak kwadratówka,moim zdaniem jest wart takiej pracy.
kubaxxx

Zdjęcia: 0

Postprzez AsXSn » 1 sierpnia 2025, 21:40

Świetna renowacja, wygląda niemalże jak wyjęta z kartona :)
HID's will never die!
AsXSn

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 2 sierpnia 2025, 13:18

Śmiem twierdzić, że to wygląda lepiej niż wychodząca z fabryki ;) Michał pewnie widział nówki w swoim czasie, to pewnie może potwierdzić.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez latarnik » 2 sierpnia 2025, 15:36

Absolutny szacunek za tak piękne wykonanie :shock: ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Marcin » 7 sierpnia 2025, 13:17

Dzięki Panowie za takie ciepłe odebranie remontu! :D

:arrow: OUKS340 - wspominałem na samej górze, że kondensatory utraciły zupełnie pojemność - miernik wskazuje coś w okolicach 15nF. Myślałem, żeby poszukać jakiś na podmiankę, ale uważam, że bezpieczniej jest już mieć suche niż jeszcze coś trzymające, a stanowiące potencjalnie większe zagrożenie wybuchem. Nowych nie chcę montować, bo to już by wyszła zupełna abominacja :P

:arrow: KaszeL - jest w sumie całkiem możliwe, że z fabryki wychodziły nieco gorsze. Na pewno nie było udogodnienia w postaci "samiczki" do PE klapki, a i przewody mogły być brudniej ułożone. Bawi mnie trochę ten panel na osprzęt, bo niby jest "łatwość konserwacji", ale co z tego, skoro przewód N biegnący do oprawki jest fabrycznie lutowany...

Zrobiłem próbny stempel do odtworzenia tabliczki znamionowej, efekt jest elegancki, tylko... zdecydowanie za płytko wypalona guma. W niedługim czasie zrobię głębszą wersję i mam nadzieję, że oprawa dostanie solidną tabliczkę.
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

Powrót do Marcin