Nieznane stare oprawy

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: Nieznane stare oprawy

Postprzez SzymonMesko » 2 lipca 2026, 18:46

cieszyn napisał(a):
SzymonMesko napisał(a):Ta oprawa nie ma nic wspólnego z ORZ-2.

Wygląd na baaaardzo wiele wspólnego....
To jaki to jest typ oprawy?

Wyglądu na pewno bym nie dał, gdyż ta jest wykonana przede wszystkim ze stali, a nie jak ORZ-2 z włókna i laminatu. Może trochę kształt jest podobny.
A typ nie jest znany (zresztą nie bez powodu trafił do działu o nieznanych oprawach) Zapewne produkowana przez jakiś lokalny zakład. W tym rejonie 6szt takich znam, z czego aktualnie wiszą 4szt.
Chciałbym aby wszędzie były klasyczne oprawy rtęciowe ;)
SzymonMesko

Postprzez Lampka » 4 lipca 2026, 23:11

Marcin napisał(a):Prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy, bo uogólniając, tego typu nieznanych padak - biorąc pod uwagę, ile w naszym kraju mogło być lokalnych zakładów ślusarskich/elektrycznych - były pewnie setki.
Ze względu jednak, że na żadnej nie występują oznaczenia, pozostają nieznane. Teoretycznie to samo tyczy się trumien z rastrem, bo chyba nie mieliśmy nigdzie takiej, z zachowaną tabliczką.

Historie dokładnie takie jak badanie pochodzenia latarenek adresowych - na 90% z nich (jeśli nie 99%) brak oznaczeń i tylko znając ludzi, którzy je zamawiali można dojść gdzie to było robione. Chociaż na przykład były i takie które klepano na całą Polskę (podobnie jak osławione trumienki z "rastrem") - mam tu na myśli np. te małe blaszane latarenki z wycinanymi cyframi, produkowane stosunkowo długo bo co najmniej do końca lat 80, ale były w całym kraju, starsze wersje robiono ze zwykłej blachy i po czasie gniły, a na ścianach zostawały same blaszane spody. Niestety mimo ich tak licznego występowania na skalę kraju też nie doszedłem nadal kto je robił.
Szkoda że wśród lokalnych zakładów nie było kultury opisywania swoich wyrobów, wtedy tyle można by się szybciej dowiedzieć... Teraz obowiązek certyfikacji wymaga opisywania, ale i tak nadal zdarzają się produkty noname bez żadnego logo (choćby te robione pod zamówienie).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Kuba123 » 5 lipca 2026, 21:47

Skoro przy latarenkach adresowych jesteśmy: znalazłem kiedyś dość ciekawy model w Gdańsku - wykonany zupełnie inaczej niż większość typowych skrzynek o przekroju trójkątnym. Część z informacjami wykonana była z jakiegoś przeświecalnego tworzywa, wzmocnionego bliżej nieokreślonymi włóknami, co na tamte czasy musiało być dosyć innowacyjne. Produkcja na pewno była przynajmniej małoseryjna, bo latarenki (lub pozostałości po nich) można nadal spotkać na wielu starych budynkach. Oto ich wygląd:

Obrazek
Kuba123

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 11 lipca 2026, 07:43

Takie latarenki widziałem też w kilku miejscach będąc kiedyś w Gdańsku, ale mam wrażenie, że nie tylko tam - w innych miastach w Polsce też się pojawiały. Obudowa (góra / dół) wyglądają dość zaawansowanie, jakby były tłoczone, a klosz raczej nie plexi, ze względu na wygląd pewnie jakieś tworzywo - może coś jak w OCP?
Swoją drogą na śląsku też znalazłem kiedyś podobną latarenkę, również asymetryczny gięty półkoliście klosz z plexi, wisiała w Rudzie Śląskiej na budynku miejskim. Różnica była taka, że klosz był z plexi, a asymetryczne boki góra + dół były z płaskiej blachy.
Lampka

Postprzez Kuba123 » 11 lipca 2026, 14:36

Myślę, że to zupełnie inny materiał niż poliamid w najstarszych OCP. Ze wzgledu na czas powstania i wygląd sklaniał bym się bardziej ku temu, że to jakiś material na bazie żywicy z włóknem szklanym :)
Kuba123

Postprzez kubaxxx » 12 lipca 2026, 16:56

Kuba123 napisał(a):Myślę, że to zupełnie inny materiał niż poliamid w najstarszych OCP. Ze wzgledu na czas powstania i wygląd sklaniał bym się bardziej ku temu, że to jakiś material na bazie żywicy z włóknem szklanym :)

Też mi się tak wydaje,tym bardziej że nawet na zdjęciu widać włókna.Od razu przypomniały mi się stosowane dość powszechnie w latach 80-tych i90-tych tzw.nadkola samochodowe. :D
kubaxxx

Postprzez Lampka » 14 lipca 2026, 05:21

Metoda montażu kotwami murowanymi w ścianie, stosowana wśród wielu latarenek w tamtych czasach :) Pozyskałem kilka w ten sposób mocowanych modeli, ale w normalnym trójkątnym kształcie, więc widać że motyw stosowany był przez wielu producentów (no, chyba że przez tego samego tylko do różnych modeli latarenek... :P )

Tutaj:
https://maps.app.goo.gl/M8BLJpgenSRBeaM3A
można sobie zobaczyć podobną latarenkę z Rudy Śląskiej, również z logo MPGM (miejskiego zarządcy), którą pozyskałem do kolekcji w 2019 roku - kształt analogiczny tyle że płaski daszek i spód ze zwykłej blachy, była też mocowana normalnie do ściany a nie tak jak ta z Gdańska. Daszek był zdejmowany, a spód pozostawał jako całość z plecami mocowanymi do podłoża, klosz to zdecydowanie zwykła plexi (co i tak było rzadsze w porównaniu z zazwyczaj szklanymi szybkami). Użyte materiały, oprawka na żarówkę i inne detale pozwalają datować jej powstanie na początek lat 70.
Lampka

Poprzednia strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze