Znalazłem w "Latarniach warszawskich" reklamę pewnej fabryki z rycinami jej wyrobów - narysowane jest 6 rodzajów opraw i napis po środku ryciny:
"Nowoczesne oprawy uliczne | wyrobu | Fabryki Żyrandoli Elektrycznych | A. Marciniak | Spółka Akcyjna | Warszawa".
Jedna z tam narysowanych moim zdaniem jest identyczna z tą omawianą. Wkrótce wrzucę zdjęcie tej reklamówki, jak tylko zgram fotki.
Na sąsiedniej stronie, w opisie podane jest też miejsce, gdzie ten zakład się znajdował - przy ul. Wroniej. Nie ma jednak dokładnego adresu, ale pewnie da się to ustalić.
Napisane też jest o jednej z opraw tam produkowanych: "Była to pierwsza w pełni polska konstrukcja tego typu, a klosz i sposób jego zawieszenia uzyskały patenty". Ale dalej jest dopowiedziane, że "produkowała je (ten typ opraw)
między innymi stołeczna firma A. Marciniak S.A. z ul. Wroniej, w której powstawały też lampy wszystkich innych podstawowych typów". Wygląda to tak, jakby były jakieś opracowane ogólnopolskie modele, a różne zakłady je wyrabiały...
edit:
Długo adresu nie szukałem - Wronia 23, tu jest więcej informacji:
http://lighting.pl/index.php?s_id=10&ak ... =205&typ=4Udało mi się ustalić, że były to zabudowania tej działki, zaznaczonej czerwoną linią. Rok 1945:

Obecnie w tym kwartale nie stoi nic sprzed wojny, choć jak widać, nie wszystko było spalone - wiele obiektów nadawało się do użytku. Zapewne resztki zabudowań sterczały tam aż do lat 60-tych. Wtedy chyba powstał wieżowiec IPN-u i zabudowania na jego tyłach, pod które rozebrano relikty zakładów Marciniaka. Obecnie cały kwartał znowu przechodzi metamorfozę - rozwalili i zabudowania na tyłach wieżowca, i chyba sam wieżowiec.