ORZ.N-250S - Łyżki z kloszem

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: ORZ 7/150/K - Łyżki z kloszem

Postprzez Michal » 18 września 2013, 13:57

Witam,na początku małe sprostowanie.Zaszło nieporozumienie ( za co wszystkich przepraszam) co do typu i producenta łyżki z kloszem.Otrzymałem błędną informację z karty katalogowej dotyczacej innej oprawy. Łyzka z kloszem typ ORZ.N-250S była jednak produkowana przez prywatną firmę.Produkcję tych opraw prowadziła firma ELCAR z Nowego Sącza. ,Mesko Oprawy S.A dostarczało elementy tłoczone z blachy aluminiowej /część pochodziła z demontażu starych/po czym ELCAR uzbrajał je w układ zapłonowy do wysokoprężnych lamp sodowych oraz w klosze tzw. brzuszki wykonywane w Nowym Sączu na zlecenie ELCARU. Wykonano 2000 tych opraw pod typem ORZ.N -250S. Typ ORZ.... oznaczenie Mesko ,N... naprawa,modernizacja ,250s zastosowana lampa wysokoprężna sodowa 250w. tabliczka znamionowa odlewana ,stała z korpusu montażowego była termicznie usuwana a pokrywy osprzętu montowane były bez wytłoczonej tabliczki mesko .Elkar sam wykonywał swoje tabliczki naklejane.Montaż sądeckich ORZ-ów prowadzony był od 1995 do 1998r i zakończył się z chwilą wejścia innego konserwatora oświetlenia w mieście.
Dodam jeszcze,ze oprawa otrzymała certyfikaty bezpieczeństwa i zgodę na wprowadzenie do użytkowania. Są zamontowane wyłacznie na terenie Nowego Sącza i pojedyncze egzemplarze w ościennych miejscowościach.Prezentowaną Oprawę otrzymałem do celów kolekcjonerskich od jednej z parafii na terenie Limanowej. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W oprawie jest statecznik do lamp rtęciowych 250W,okablowanie przewodem LgY z zaprasowanymi końcówkami ;)
Obrazek

Obrazek

Klosz z metapleksu z uszczelką dociśniety za pomocą spreżystych blaszek ,starannie dopasowany,komora lamp szczelna.
Obrazek

Obrazek

Odbłyśnik jak lustro ;)
Obrazek

Obrazek

Zawias wykonany jako odlew aluminiowy
Obrazek

Połączenie korpusu z obudową za pomocą nitów i uszczelnione silikonem moim zdaniem nie profesjonalne.
Obrazek

Ogólnie oprawa robi dobre wrażenie solidnie zmodernizowanej jak na prywatną produkcję.Fotki w akcji po wyczyszczeniu. ;)
Ostatnio edytowano 18 września 2013, 18:03 przez Michal, łącznie edytowano 5 razy
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Watt » 18 września 2013, 14:08

Gratulacje. :shock:
Watt

Postprzez lumix26 » 18 września 2013, 15:14

O gratuluję pozyskania tej oprawy :)
Widać że klosz ma dobrą szczelność poprzez gumową uszczelkę
Chciałbym zobaczyć to cudo w akcji ale nie z sodą tylko z rtęciówką i MH ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez trojmiejski » 18 września 2013, 15:36

Gratuluję zdobycia oprawy :)

Michal napisał(a):Otrzymałem błędną informację z karty katalogowej dotyczacej innej oprawy.

Czyli jedna zagadka została rozwiązana, lecz jest teraz kolejna, odnaleźć tą ową inną oprawę.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez JeD » 18 września 2013, 15:39

trojmiejski napisał(a):Gratuluję zdobycia oprawy :)

Michal napisał(a):Otrzymałem błędną informację z karty katalogowej dotyczacej innej oprawy.

Czyli jedna zagadka została rozwiązana, lecz jest teraz kolejna, odnaleźć tą ową inną oprawę.

Michał a możemu dostać kartkę z katalogu ?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Michal » 18 września 2013, 16:32

XXXJeDXXXX napisał(a):
trojmiejski napisał(a):Gratuluję zdobycia oprawy :)

Michał a możemu dostać kartkę z katalogu ?

Problem w tym,że została wysłana do mnie listem poleconym prawie dwa tygodnie temu i cały czas na nią czekam,osoba,która ja wysłała złożyła już reklamacje na poczcie.Czekam więc na odpowiedź poczty,od biedy jak nie dojdzie mogę załatwić jeszcze jedną.Mam tez otrzymać oryginalną tabliczkę -naklejkę do nowosądeckiej łyżki,oraz jak się odnajdzie dokumentację certyfikacyjną. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Paweł » 18 września 2013, 16:57

:o Czyli wszystko jasne :) Gratulacje z nowego nabytku i podziękowania za wyjaśnienie skąd się wzięły te oprawy :)

Szczelniejsze niż OUSy czy OZSy ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 18 września 2013, 17:15

pełen szacun :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Re: ORZ.N-250S - Łyżki z kloszem

Postprzez jacekn » 18 września 2013, 18:19

Ja też mam takiego elcara łychę z z kloszem a po nowosądecku ponton z brzuchem być może go wystawie na allegro oprawa naprawdę solidna i szczelna a najważniejsze że te klosze nie odbarwiały się moja oprawa jest w stanie bdb :roll:

U nas na wschodzie jest jeszcze kilka unikatów w miarę możliwości będę dodawał fotki

ADMIN: proszę zapoznać się z regulaminem forum
Ostatnio edytowano 18 września 2013, 18:25 przez jacekn, łącznie edytowano 3 razy
jacekn

Re: ORZ.N-250S - Łyżki z kloszem

Postprzez Whites86 » 18 września 2013, 18:42

tak pozatym to trochę tala lipa z tej oprawy ;) przystosowana do lamp sodowych a ma dławik rtęciowy :roll: i to w dodatku fabrycznie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze