[Mesko] ORZ-6 i ORZ-7 - oprawy łyżkowe - różne wersje

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] ORZ 7 i ORZ 6 Rózne wersje opraw

Postprzez DocBrown » 23 maja 2010, 23:23

Chyba nic innego nam nie pozostanie :evil:
DocBrown

Postprzez mateusz » 24 maja 2010, 09:59

To niemożliwe, przecież rtęciówki są w wielu nowych oprawach parkowych... np. cała prawie starówka u mnie, to co by tam zaczeli wkręcać jak by je wycofano :o :( Unia nam wszystko zabierze...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez DocBrown » 24 maja 2010, 13:38

Chyba że przedtem rozpadnie się ta złodziejska organizacja :twisted:
Ja mocno wierze w to że jeszcze za mojego życia unia upadnie, dobrze by było gdyby to nastąpiło przed rokiem 2015, a najlepiej gdyby euro nigdy nas nie dosięgnęło, brońmy Polskiej złotówki :!:
DocBrown

Postprzez Utilizer » 24 maja 2010, 14:04

oskard napisał(a):Ty mnie nie strasz :!: :o . Ale poważnie, rtęciówek nie będzie? A skąd to wiesz, i na ile procent masz pewność? (i jaki tego powód)

"The use of mercury vapor lamps for lighting purposes will be banned in the EU in 2015. As this ban is designed to phase out less efficient lamps it does not affect the use of mercury in compact fluorescent lamp nor the use of mercury lamps for purposes other than lighting.[5] In the USA, ballasts and fixtures were banned in 2008.[6]" (wikipedia)

W swoich broszurkach Philips proponuje wymianę lamp rtęciowych, na Penningi i Metalohalogenki MASTER City White CDO-ET w wersjach 70,100,150W
Są to lampy o Ra=80 i temperaturze 2800k. Taka lampa w wersji 150W daje tyle światła co LRF 250W, w dodatku lepszej jakości
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez OBp » 24 maja 2010, 14:07

Zastanawia mnie tylko, co będą wkręcac do starych opraw? :roll: No chyba że do 2015 roku już nie będzie wogóle klasyków :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Utilizer » 24 maja 2010, 14:17

Jakieś niedobitki w oświetleniu ulicznym na pewno zostaną zmodernizowane na sodę, jakieś Strady czy coś na terenach garaży doczekają jeszcze te kilka lat, potem je zmodernizują. A jeśli nie, to na pewno mają leżeć gdzieś lampy w kartonie, nie wierzę że nie.

Różne parkowe OZPR-y i ORO też na pewno zdążą zmodernizować, u mnie zostało już tego niewiele (w porównaniu ile było np 2 lata temu).
A rtęć w zgniłych oprawach w których od 20 lat nikt nie zaglądał zostanie, tak samo jak na terenach prywatnych, gdzie pewnie stare łyżki zamienią się w halopaki
Mnie ciekawi tylko co się stanie z oprawami rtęciowymi OCP w parku w Wągrowcu. Oprawy są całkiem nowe, we wszystkich pięknie świecą LRF-y 125W (praktycznie jedyne u mnie pozostałe w użytku z uwagi na małą moc). W sumie przez 5 lat może zdążą je wymienić. Chociaż OZPR-y na osiedlu prawie 30 lat stoją i dopiero teraz wymieniają.

A właśnie co z MIX-ami ? Też je wycofają?
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez mateusz » 24 maja 2010, 15:22

Na pewno wszystkiego nie zmodernizują. U mnie w mieście, mimo, że przeszłą już dawno globalna modernizacja i sporo klasyków zostało na terenach nienależących do miasta... Wielu ludzi się nie interesuje oświetleniem . Zresztą nie wyobrażam sobie żeby w Dolno0śląskim czy Podlaskim wszystko zmodernizowano. Ale koniec już off-topic....

ojj oby tylko OCP z daszkiem nie ruszali bo to już by było przegięcie... :x
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez OBp » 24 maja 2010, 15:56

A ja myśle, że przez te 5 lat wszystkie stare oprawy zostaną wymienione. Bo później niby co mieliby do nich wkręcac?
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Whites86 » 24 maja 2010, 16:10

OBp napisał(a):A ja myśle, że przez te 5 lat wszystkie stare oprawy zostaną wymienione. Bo później niby co mieliby do nich wkręcac?

kompakty na E40 :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 24 maja 2010, 19:26

OBp napisał(a):A ja myśle, że przez te 5 lat wszystkie stare oprawy zostaną wymienione. Bo później niby co mieliby do nich wkręcac?

To zle myślisz ;)
Pozdrawiam ,
mateusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze