[Elgo] Luna

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] Luna

Postprzez komputel » 16 września 2010, 07:25

mateusz napisał(a):oj... może i od 2011 bo do 2015 mają być wycofane ze sklepów :x :cry:

a skąd taka informacja mi nic otym nie wiadomo
komputel

Zdjęcia: 6

Postprzez komputel » 16 września 2010, 07:40

Michal napisał(a):komputel :arrow: Czy poprawiliście szczelność w oprawach Luna poprzez zastosowanie tych nowych uszczelek :?: Mamy kilkanaście w eksploatacji - OUSa 400 z czego 80 % jest nieszczelnych - w kloszu gromadzi się woda,a prawie we wszystkich wypalają się klosze od temperatury nie wspominając o awariach układów zapłonowych IDS.Dodam,że oprawy były zainstalowane w 2001 roku. :roll:

niestety 400W robi swoje i mogą sie wypalać więc zastanawiam się bardzo dlaczego ludzie kupuja ja zamiast acrona z szybą hartowaną ceny niewiele się różnią
Opr. uliczna LUNA OUSa-400, I 689,00 zł
Opr. drogowa ACRON 200S1, 400W, szkło 704,00 zł
różnica między nimi jest taka że luna jest 2 komorowa IP 66 ( komora lampy ) ip 44 ( komora osprzętu ) , a acron IP 66 całość
komputel

Postprzez komputel » 16 września 2010, 07:53

DocBrown napisał(a):
komputel napisał(a):
DocBrown napisał(a):A ja jestem ciekaw kiedy ELGO przestanie wreszcie produkować takie porażki jak LEDA czy LUNA :twisted:

Kiedy skończy się na nie popyt
są firmy które do dziś dzień chcą tylko OUR ????
mimo tego że same rtęciówki od 2011 niebęda produkowane w EU

Co do OUR to OK, przecież są Strady OUR, które są oprawami dużo lepszymi niż to paskudzstwo LEDA.

Leda strada dlamnie żadna róznica zewnetrzna jedna i druga jes paskudna , ale chodzi o warunki
Leda ma IP 66 i w przetargach ma duże znaczenie natomiast stara Strada to tylko ip 64 żródło i ip 23 Elektronika więc i cena jest bardzo niska za nią , więc jeśłi chce się dobrą oprawe za rozsądną cene to proponuje Acrona lub Lune Train korpus ip 44 lampa 65
....................................szczelność IP .................................
oprawa---------------------------lampa-----elektronika........................
ACRON 50, 100, 200 ...........66.......................oprawa jedokomorowa
LUNA 66...........................44.......................oprawa dwukomorowa
LUNA TRAIN ......................65...........44.........oprawa dwukomorowa
NOWUM ...........................66.......................oprawa jedokomorowa
LEDA , LEDA MERCURY..........66.......................oprawa jedokomorowa
STRADA OUS.OUR...............64...........23.........oprawa dwukomorowa
METIS.............................64...........44..........oprawa dwukomorowa
METIS SMAL .....................64........................oprawa jedokomorowa
komputel

Postprzez DocBrown » 16 września 2010, 10:12

To IP66 dla LEDY to chyba od ruskich na bazarze kupione :lol:
Często w tych paskudach jest pełno syfu w kloszach, zdecydowanie częściej niż w nowych Stradach.
DocBrown

Postprzez Michal » 16 września 2010, 13:09

DocBrown napisał(a):To IP66 dla LEDY to chyba od ruskich na bazarze kupione :lol:
Często w tych paskudach jest pełno syfu w kloszach, zdecydowanie częściej niż w nowych Stradach.

A wiesz dla czego :?: Dlatego że pan monter zapomni domknąć środkowy zatrzask od klosza albo wyrzuca dławik uszczelniający bo łatwiej mu przełożyć przewody podczas montażu,albo podłącza przewody DY,które nie sposób szczelnie zacisnąć.Osobiście uważam że Leda to dostatecznie dobra oprawa,łatwa w konserwacji,choć moim zdaniem nadaje się do oświetlenia podrzędnych dróg o mniejszym znaczeniu komunikacyjnym,terenów wiejskich,itp.no i ten przestarzały design podobnie jak w Stradzie. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 16 września 2010, 15:39

tak samo oglądajac te wszystkie luny trudno mi uwierzyc w te IP66 gdy obserwuje jak robi sie z nich akwarium :roll:

tak pozatym jest prosty sposob by zachecic do zakupowania arcona, zrównac ceny z luną i przedstawic wyraznie zalety arcona, mysle ze wielu przemowi to do rozsądku ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez komputel » 17 września 2010, 08:06

Whites86 napisał(a):tak samo oglądajac te wszystkie luny trudno mi uwierzyc w te IP66 gdy obserwuje jak robi sie z nich akwarium :roll:

tak pozatym jest prosty sposob by zachecic do zakupowania arcona, zrównac ceny z luną i przedstawic wyraznie zalety arcona, mysle ze wielu przemowi to do rozsądku ;)

trzy posty w górę
różnica między nimi jest taka że luna jest 2 komorowa IP 66 ( komora lampy ) ip 44 ( komora osprzętu ) , a acron IP 66 całość
komputel

Postprzez amisiek » 17 września 2010, 08:56

Jestem tego samego zdania co Whites w przypadku Luny. Sporo syfu w tych oprawach, akwarium też się robi, standard. Zamiast instalować to badziewie, założyliby lepiej Acrona. Myślę, że jest to lepsza oprawa od Ledy, która już swoje odsłużyła i nalezy się jej emerytura.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Michal » 17 września 2010, 14:37

komputel napisał(a):
Michal napisał(a):komputel :arrow: Czy poprawiliście szczelność w oprawach Luna poprzez zastosowanie tych nowych uszczelek :?: Mamy kilkanaście w eksploatacji - OUSa 400 z czego 80 % jest nieszczelnych - w kloszu gromadzi się woda,a prawie we wszystkich wypalają się klosze od temperatury nie wspominając o awariach układów zapłonowych IDS.Dodam,że oprawy były zainstalowane w 2001 roku. :roll:

niestety 400W robi swoje i mogą sie wypalać więc zastanawiam się bardzo dlaczego ludzie kupuja ja zamiast acrona z szybą hartowaną ceny niewiele się różnią

Moim zdaniem to nie w porządku,że taki zakład jak Elgo sprzedaje produkt wiedząc o tym,że jest on wadliwy i nic nie robi w kierunku,żeby wady te usunąć...Ja osobiście nie kupuję Elgowskich opraw poza zakupem osprzętu ( klosze,stateczniki).Za dużo korzystniejsze ceny można kupić dobre i sprawdzone oprawy Philipsa ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Utilizer » 17 września 2010, 14:54

Michal napisał(a):Za dużo korzystniejsze ceny można kupić dobre i sprawdzone oprawy Philipsa ;)

Zgadzam się z Tobą w 100%. Nawet stary SGS203 jest IMHO lepszy od Strad, Led, czy Lun
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze