ORZ 3 - trumienka z rastrem

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [A-20] ORZ - trumienka z rastrem

Postprzez Elektroservice » 8 czerwca 2013, 12:43

Kłobuck to też nie jest. Konstrukcyjnie ta trumna przypomina nieznaną oprawę 250W którą posiadam w swojej kolekcji.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 8 czerwca 2013, 12:51

Wogóle mają straszne problemy z korozją, gorszy niż zwykłe trumniaki. Problemy podobne do tych nieznanych opraw co szukaliśmy z Sebą w Janowcu, OUR-125 CWEER kraków mają tak samo straszne problemy z korozją, dlatego ja myślę że może są to wyroby z CWEER Kraków. W dodatku koło wrocławia widziałem takie trumniaki w oświetleniu ulicznym, pordzewiałe, prawie spadające z wysięgnika, chociaż rastry były całe. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez dominik93 » 8 czerwca 2013, 12:52

Co do Kłobucka to nie ma pewności.Może to być nawet Mesko co jest najmniej prawdopodobne,ale budowa tej oprawy jest troszeczke podobna np do budowy ORZ 9 którą robili tak samo ze stali ;) Jedd,co do ich stanu to faktycznie strasznie rdzewiały,chociaż ja trafiłem na idealne egzemplarze,bez korozji.Większość po prostu nie było cynkowanych,jedynie malowali podkładem młotkowym i nic więcej,za to niektóre przypadkowo ocynkowali ;) Do tego w PRL ocynk za solidny nie był...
dominik93

Postprzez Utilizer » 8 czerwca 2013, 13:35

Szczerze wątpię że A20 produkowało te trumny. Dlaczego? Ano po pierwsze nie ma na nich żadnych oznaczeń (A20 zawsze znakowało oprawy tabliczkami), a po drugie są wykonane bardzo prosto, zobaczcie oprawę Pawła 250w - odbłyśnik to zwykły kawałek blachy, tak jak w tych trumnach. A20 się trochę bardziej starało, odbłyśnik np. w ORZ-2 posiada wytłoczenia :)

Raczej nie znajdziemy tej oprawy nigdy w żadnym katalogu, nowszych trumienek też nie ma w katalogach.

dominik93 napisał(a):A co do A-20 to nie jest to nawet prawdopodobne ponieważ demontowałem kilka takich trumien ,i miały stateczniki z lat 70 tych,a A20 już o wiele wcześniej przekazało swoją produkcje Mesko..

Produkcja została przeniesiona w 1964/65 roku, ale możliwe że przez parę lat A20 coś tam jeszcze klepały ;)

P.S Lumix nie wiem czy zauważyłeś, ale jesteś pierwszym który sfocił tą oprawę w wersji ze zwykłą metalową oprawką :o
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez dominik93 » 8 czerwca 2013, 13:59

I nie jestem wgl pewien czy to co sfocił Lumix jest trumną rastrową.Seba przyjrzyj sie mocowaniu odbłyśnika i grubszej obudowie w tym miejscu,coś mi sie zdaje że to wersja bez rastrowa..Klapka też zupełnie inna i inaczej mocowana.Plus inne mocowanie,w rastrowych jest jedna sruba ,a druga w srodku,niewidoczna z zewnatrz.Dodaj to do dzialu oprawy nieznane.
dominik93

Postprzez Utilizer » 8 czerwca 2013, 14:09

Ano dokładnie. To wersja przejściowa między trumną z rastrem, a zwykłą trumienką :) Zauważcie że przód jest inaczej zgrzany, oraz na boku oprawy brakuje charakterystycznych wytłoczeń ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Re: ORZ 3 - trumienka z rastrem

Postprzez Elektroservice » 8 czerwca 2013, 16:42

Trumna z fot lumixa to chyba jakiś domowej roboty produkt. Zwróćcie uwagę, że trumny z obramówką zarówno plastikową jak i stalową miały odbłyśnik z blachy alu a ta z fot lumixa ma z blachy stalowej ocynkowanej :twisted:
Elektroservice

Postprzez lumix26 » 8 czerwca 2013, 16:46

jak na domową robótkę odpada za dobrze wykonana dodam, ze więcej jest tam tylko drzewa mi przeszkadzają w fotografowaniu
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Elektroservice » 8 czerwca 2013, 18:41

No może nie domowa, ale jakaś małoseryjna na pewno.
Elektroservice

Postprzez lumix26 » 8 czerwca 2013, 19:21

Na stronie 14 tez taką prezentowałem tylko znacznie gorszym stanie jest z innego miejsca
viewtopic.php?f=16&t=91&start=130
Chyba się nie dowiemy ile tych wersji było i przez kogo robione były
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze