[Elgo] OUS/OUR Strada

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] OUS/OUR Strada

Postprzez JeD » 16 grudnia 2013, 21:03

qba napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):
qba napisał(a):Używane. Pewnie wisiały dawniej na starych słupach i przełożono na nowsze, gdyż często się zdarzały takie przypadki. , albo zdjęte z innego miejsca. Mam nadzieję, że to przejściowe rozwiązanie i wkrótce zastąpią je jakieś porządne oprawy.

To są porządne oprawy.

Nie zgadzam się z tą tezą. Z tubularną lampa świeca nierównomiernie ( mimo, że odbłyśnik wyraźnie przystosowany jest do eliptycznych lamp, producent zaleca w karcie tubularne). Do tego ten kształt, przywodzący na myśl Europe wschodnią. ( archaiczny w porównaniu do krótkiej serii OUS) U mnie na szczęście 8 lat temu pozdejmowano wszystkie z ulic ( z wyjątkiem dwóch sztuk OUS 250 w podmiejskiej dzielnicy). Sa jeszcze na terenach kolejowych i prywatnych.

. dla mnie argumenty na za, nie futurystyczny konserwatywny design, dobry odbłyśnik wersja 400W,250W. Co do 150W się zgodzę odbłyśnik to kiszka. od 97r. klosze są super, nie brudzi się nie rdzewieje, w porównaniu z wersjami 1994 a 1997 to wielki postęp. Lampy eliptyczne w nich działają świetnie, ale dużo opraw świeci nierównomiernie.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez amisiek » 16 grudnia 2013, 21:12

To BYŁA dobra oprawa, która sprawdziła się w praktyce przez wiele lat, ale wtedy wymagania odnośnie do jakości oświetlenia było niższe, niż teraz. Ruch na ulicach też był mniejszy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 16 grudnia 2013, 21:18

OUS 400 to porażka zarówno pod względem rozsyłu jak i szczelności. Polecam Koszalin tam doskonale widać "jakość' tej oprawy. Po 1997r u mnie już właściwie nie montowano nowych strad, poza kilkoma pojedynczymi przypadkami, gdzie pojawiały się wersje OUS i OUR 250, więc nie wiem jak się nowsze wersje sprawują, ale na pewno pod względem rozsyłu ustępowały SGSom 203 i 204. Wersji OUR 400 nie spotkałem nigdy w oświetleniu ulicznym. Znam tylko jedno miejsce w swojej okolicy, gdzie sa dwie sztuki. Powszechną praktyką jednak było wkręcanie LRFów 400 do wersji OUS 400 i jakiś czas u mnie w mieście większość strad świeciła rtęciowo, gdyż tak szybko popadały układy zapłonowe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez JeD » 16 grudnia 2013, 21:25

qba napisał(a):OUS 400 to porażka zarówno pod względem rozsyłu jak i szczelności. Polecam Koszalin tam doskonale widać "jakość' tej oprawy. Po 1997r u mnie już właściwie nie montowano nowych strad, poza kilkoma pojedynczymi przypadkami, gdzie pojawiały się wersje OUS i OUR 250, więc nie wiem jak się nowsze wersje sprawują, ale na pewno pod względem rozsyłu ustępowały SGSom 203 i 204. Wersji OUR 400 nie spotkałem nigdy w oświetleniu ulicznym. Znam tylko jedno miejsce w swojej okolicy, gdzie sa dwie sztuki. Powszechną praktyką jednak było wkręcanie LRFów 400 do wersji OUS 400 i jakiś czas u mnie w mieście większość strad świeciła rtęciowo, gdyż tak szybko popadały układy zapłonowe.

Nie zgadzam się. ;), oprócz szczelności, w nich to była poracha.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez trojmiejski » 16 grudnia 2013, 21:28

Strada Stradzie nierówna, te dobrze trzymające się choć też miały wady to ogólnie były dobrymi oprawami, wiele opraw zachodnich jest znacznie gorszych.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 16 grudnia 2013, 21:30

Z takim na przykład SGSem 201 Strada nie ma się co równać. Szkoda, że 'dwieściejedynki" poza Poznaniem i paroma innymi miejscami nie przyjęły się w Polsce, zapewne z powodu ceny. Przez 7 lat taka paskuda OUS 400 w okno od pokoju mi świeciła. Połowę tego czasu z sodówką, a drugą z LRFem. Byłem świadkiem zdychania sodówki.
qba

Postprzez JeD » 16 grudnia 2013, 21:36

qba napisał(a):Z takim na przykład SGSem 201 Strada nie ma się co równać. Szkoda, że 'dwieściejedynki" poza Poznaniem i paroma innymi miejscami nie przyjęły się w Polsce, zapewne z powodu ceny. Przez 7 lat taka paskuda OUS 400 w okno od pokoju mi świeciła. Połowę tego czasu z sodówką, a drugą z LRFem. Byłem świadkiem zdychania sodówki.

To tak jak porównywać malagę do Traffica ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez qba » 16 grudnia 2013, 21:39

Malaga, jak i leda to takie trochę "wiejskie" oprawy, podobnie jak przed nimi koryta.
qba

Postprzez lumix26 » 16 grudnia 2013, 21:42

U mnie na krótkiej ulicy są Strady 2 x150 , 2vxv250 i 1 x400 i fajnie to wygląda :)
Fakt OUS400 trochę ma słabą szczelność ale nie widziałem by była zasyfiona tylko zciemniałe klosze ale świeci dobrze
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez JeD » 16 grudnia 2013, 21:42

qba napisał(a):Malaga, jak i leda to takie trochę "wiejskie" oprawy, podobnie jak przed nimi koryta.

Traffic i SGS-201 to inna klasa niż Stradzina ;)
#lubie_sode
JeD

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze