elektryk napisał(a):Czy tego nie ma w Warszawie jak się wyjeżdża 7 E77 na Gdańsk
Dokładnie są na wylocie z Warszawy na Gańska przy trasie nr 7 widziałem je też przy wlocie do Kalisza od strony Sieradza przy DK 12 w tamtej okolicy jest też fabryka Winiary. Można też zobaczyć pojedyńcze sztuki w porcie w Świnoujściu z tego co pamiętam są tam przy nabrzeżu w okolicach dworca PKP na wyspie Wolin jak i po drugiej stronie już na wyspie Uznam a także przy przeprawie promowej Karsibór są tam umieszczone na wysokich metalowych słupach.
We Wrześni też po raz pierwszy ujrzałem SOXy i myślałem że to świetlówki. Dziwił mnie fakt że wiszą na nowych nierdzewnych słupach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Niskociśnieniowa soda to rzadkość w naszym kraju. Są tylko pojedyncze miejsca, gdzie można zaobserwować takie oprawy i te źródła. Oto SRS201 w Lublinie, autor zdjęć: famabud Oprawa ta przypomina nieco klasyczne oprawy świetlówkowe.
Wprawdzie światło niskoprężnej sody nie jest moim ulubionym, lecz szkoda, że nie stosuje się ich powszechniej. Na przykład na wsiach i małych miastach.
W miejscach, gdzie nie ma dużego ruchu ludzi, gdzie rozpoznawanie barw nie ma znaczenia a istotny jest duży kontrast i efektywność, niskociśnieniowa soda ma sens.