Oprawy z Fabryki Żyrandoli Elektrycznych A.Marciniak SA

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: Przedwojenna oprawa z mlecznym kloszem ( prawie jak OŻk)

Postprzez famabud » 23 listopada 2014, 16:18

Wygląda na to, że któreś z tych wiszą pod kościołem w Nałęczowie. :roll:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 23 listopada 2014, 17:36

Na pewno są miejsca w Polsce, gdzie te oprawy przetrwały... Tylko trzeba dobrze poszukać ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez oskard » 24 listopada 2014, 14:17

Hehe, widzę żeście sobie jakoś poradzili beze mnie ;) :)
To nawet lepsze od tego mojego - tyle opraw w jednym miejscu, w dodatku każda opisana swoim numerem, i to w powiększeniu - nareszcie czytelnym :!: :shock: :D . Wreszcie znamy ich numery katalogowe :)
W tym moim numerów kat. nie ma, a w opisie autor książki używa innych oznaczeń - nie doczytałem skąd się wzięły, czy w oświetleniu miejskim tak je oznaczali, czy może autor sam to wymyślił, żeby czytelnik na bieżąco wiedział o co chodzi. Muszę się jeszcze wczytać...

Udało mi się w końcu zgrać te fotki u kolegi, bo ja niestety takiego gniazda do karty nie mam w kompie.

Oto obiecana reklama wraz z opisem (źródło - "Latarnie warszawskie", J. Zieliński):
Obrazek
Obrazek
Według mnie to na 99% oprawa druga od lewej :)

W opisie wspomnieli też o tej omawianej niedawno w wątku o OŻk, na tej stronie: http://lighting-gallery.pl/viewtopic.ph ... &start=190
To ta, której mocowanie klosza uzyskało patenty. Na reklamie widoczna jest obok tej z otworem w kloszu, jest trzecia od lewej. To właśnie o niej piszą, że stała się popularna w Łodzi.
Ostatnio edytowano 2 grudnia 2014, 15:33 przez oskard, łącznie edytowano 5 razy
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 24 listopada 2014, 14:24

Świetny materiał - na przedwojennych zdjęciach bardzo często występowały wszystkie cztery oprawy z dolnego rzędu. Była jeszcze podobna oprawa do lampy łukowej, ale nie jestem pewien czy producent był ten sam. Trwałość takiej lampy była bardzo niska, więc pewnie ciężko byłoby utrzymać ciągłość pracy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 24 listopada 2014, 16:25

Gdyby nie wojna i komuna to może od A.Marciniak S.A. mieliśmy później piękne, nowoczesne, świetne jakościowo oprawy do świetlówek, lamp rtęciowych a później sodowych... :cry:

Późniejsze państwowe oprawy żarowe z Polamu to po prostu była uproszczona podróba gorsza jakościowo i technicznie... :|

Oprawy od góry oświetlały np. park Sowińskiego: http://www.sppw1944.org/powstanie/wola/r08.jpg

Do tej po prawej upodobniona została ta nowa oprawa: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 75574.jpeg a do drugiej na dole z kolei ta: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 89314.jpeg

famabud, nie zrobisz całkowicie identycznej bo dziś mamy inną technikę i normy, źródła, sposób ich montażu, odbłyśniki, konieczność zastosowania układów zapłonowych...
(OP-61 Warszawska była by idealna z nieco zmniejszonym kloszem PC)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 24 listopada 2014, 17:26

Rozmawiałem z jednym z projektantów Schredera , powiedział mi, że oni wzorowali się także na oprawach tej firmy przy projektowaniu stylizowanych opraw - bardzo podobne były również na Węgrzech. Obie te konstrukcje razem stworzyły później wizję formy Eger i Albany. Była również w planach oprawa bardzo zbliżona w formie do Ożk ale niestety nie weszła do produkcji.
Facet musiał dobrze się orientować, bo jak zobaczył moją wizytówkę to rozmowa od razu była łatwiejsza :-) .
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez swietlik » 24 listopada 2014, 20:30

Oskard dzięki Twojej ulotce rozszyfrowałem jeszcze jedną oprawę, którą posiadam :mrgreen: Mam tą po prawej w górnym rzędzie. Myślałem, że to jakiś niemiecki egzemplarz ale okazało się, że również produkcja A.Marciniaka ;) Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Marzy mi się zamontowanie moich opraw w garażu, w dodatku jedna będzie wyposażona w windkę korbową ;)

Zgadzam się z tym, że OŻk z produkcji polamu nie ma tyle wdzięku co jej oryginał z A.Marciniaka. Ciekawe ile opraw z tego okresu jeszcze gdzieś ocalało...

:arrow: Można zmienić nazwę tematu na: Oprawy uliczne Fabryki Żyrandoli Elektrycznych A.Marciniak SA
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez amisiek » 24 listopada 2014, 22:28

swietlik napisał(a):Zgadzam się z tym, że OŻk z produkcji polamu nie ma tyle wdzięku co jej oryginał z A.Marciniaka. Ciekawe ile opraw z tego okresu jeszcze gdzieś ocalało...

Ciężko będzie, ale może gdzieś jeszcze jakaś pojedyncza sztuka wisi pod dachem w starej hali fabrycznej powieszona zaraz po wojnie? Może i żarówka by się znalazła?
W ogóle ciężko także o żarówki, bo to mało trwały produkt był.
swietlik napisał(a)::arrow: Można zmienić nazwę tematu na: Oprawy uliczne Fabryki Żyrandoli Elektrycznych A.Marciniak SA

Zrobione. Musiałem usunąć uliczne, bo za długa nazwa
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Re: Oprawy z Fabryki Żyrandoli Elektrycznych A.Marciniak SA

Postprzez oskard » 24 listopada 2014, 22:45

swietlik napisał(a):Oskard dzięki Twojej ulotce rozszyfrowałem jeszcze jedną oprawę, którą posiadam :mrgreen: Mam tą po prawej w górnym rzędzie. Myślałem, że to jakiś niemiecki egzemplarz ale okazało się, że również produkcja A.Marciniaka ;) Postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Marzy mi się zamontowanie moich opraw w garażu, w dodatku jedna będzie wyposażona w windkę korbową ;)

To świetnie, że na coś jednak przydały się te spóźnione skany :) . Porobiłem jeszcze trochę fotek z tej książki, niedługo wrzucę w odpowiednich działach. Między innymi zrobiłem fotkę fotki ( :mrgreen: ) tych przedwojennych opraw sodowych, o których dawno temu napisałem na forum.

Amisiek :arrow: A wiesz może konkretnie, z jakich powodów zrezygnowali z produkcji tej oprawy ożetkopodobnej?
oskard

Zdjęcia: 29

Re: Oprawy z Fabryki Żyrandoli Elektrycznych A.Marciniak SA

Postprzez amisiek » 24 listopada 2014, 22:51

oskard napisał(a):Amisiek :arrow: A wiesz może konkretnie, z jakich powodów zrezygnowali z produkcji tej oprawy ożetkopodobnej?

Tak, chodziło o to, że oni docelowo chcieli nie tyle skopiować istniejące dawniej konstrukcje opraw, ale zrobić nową oprawę jedynie zbliżoną do nich. To samo zrobili z pastorałami (stąd Schreder w niektórych katalogach proponował oprawy Eger na słupach z pastorałami Visegrad).
Dla nas to pech. Szkoda, bo podobne kształtem oprawy były także w Hiszpanii, do dziś wiszą w Barcelonie w kilku miejscach, w wątku poświęconym Hiszpanii są na pewno, sam je fociłem. W sumie takie oprawy mógłby dziś zrobić na przykład Braun albo Elgis Garbatka.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze