[Philips] Malaga SGS101/102 i Malaga 2 SGS103/104

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Philips] MALAGA 2

Postprzez Michal » 15 września 2008, 20:26

DocBrown napisał(a):Obu opraw nienawidzę, jednak SL minimalnie bardziej.

No własnie,dlaczego tak nienawidzicie tych opraw :?: Doc :arrow: ,przedstaw argumenty dlaczego tak nie nawidzisz tej oprawy :?: Moog ostatnio zacząłeś podpisywać posty znaczkiem z przekreśloną Malagą i dopiskiem "won z naszych ulic".Wyjaśnijcie mi o co Wam chodzi,bo nie usłyszałem jeszcze żadnych rozsądnych argumentów,poza "syflagą","szmelcem",itp :?: :?: :!: Forum jest dobrym miejscem do dyskusji.Ja osobiście Malagę poznałem "na wylot"więc wszelkie Wasze wątpliwości postaram się wyjaśnić ;) ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez DocBrown » 15 września 2008, 20:30

SL - tragiczny wygląd, fatalna jakość i fakt, że zastąpiła wszystkie klasyki w moim mieście :evil:

Malaga - prawie wszędzie je montują, tragiczny wygląd, podatność na wiatr (przy silniejszym wiatrze potrafi nawet spaść)
DocBrown

Postprzez Michal » 15 września 2008, 20:46

DocBrown napisał(a):SL - tragiczny wygląd, fatalna jakość i fakt, że zastąpiła wszystkie klasyki w moim mieście :evil:

Malaga - prawie wszędzie je montują, tragiczny wygląd, podatność na wiatr (przy silniejszym wiatrze potrafi nawet spaść)

Co do SL 100 to jakość tych opraw również uważam za marną.Natomiast w przypadku Malagi Twoje argumenty są nie uzasadnione.
1.To,że prawie wszędzie ją montują to chyba bardzo dobrze świadczy o tej oprawie-to znaczy,że bardzo dobrze się sprzedaje-jest to oprawa dobrej jakości i tania,dlatego chętnie wykorzystywana w modernizacji oświetlenia min.gmin.
2.Wygląd to kwestja gustu.Według mnie to wygląd nowoczesny i wcale nie jest taki zły.
3.Co do podatności na wiatr to też się nie zgodzę -ma opływowy kształt,a co za tym idzie niski współczynnik Cx.To,że jakaś tam kiedyś spadła to na pewno było to spowodowane nie dokręceniem lub ktoś jej pomógł.
Michal

Postprzez DocBrown » 15 września 2008, 20:49

Możliwe, że ma opływowy kształt, jednak często widuje je albo przekręcone albo tylko pozostałości w postaci uchwytu.
DocBrown

Postprzez Luk » 15 września 2008, 20:50

U mnie w mieście prawie wszystkie klasyki w 2000 roku zmieniono na malagi jedynkę (a potem około 2003 roku pozostałe klasyki również na malagi dwójkę)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez DocBrown » 15 września 2008, 20:52

Co do antymalagowych argumentów, to dodam, że wcale nie świeci rewelacyjnie, jak o rozsył chodzi, jedynie gdy ma eliptycznego WLSa to można powiedzieć, że jest nienajgorzej, natomiast z normalnym jest przeciętnie.
DocBrown

Postprzez Michal » 15 września 2008, 20:57

DocBrown napisał(a):Możliwe, że ma opływowy kształt, jednak często widuje je albo przekręcone albo tylko pozostałości w postaci uchwytu.

Doc :arrow: Te przekręcone to wina montera i złego dokręcenia.Ja tych opraw zamontowałem mnóstwo i nie było żadnej reklamacji.Co do pozostałości resztek korpusu lub uchwytu,to napewno po uderzeniu w słup lub po aktach wandalizmu. ;)
Michal

Postprzez elektryk » 17 września 2008, 15:55

W Lublinie ich przybyło sporo sztuk, zaczyna zdobywać miasto :x
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Luk » 17 września 2008, 16:03

Michal napisał(a):
DocBrown napisał(a):Możliwe, że ma opływowy kształt, jednak często widuje je albo przekręcone albo tylko pozostałości w postaci uchwytu.

Doc :arrow: Te przekręcone to wina montera i złego dokręcenia.Ja tych opraw zamontowałem mnóstwo i nie było żadnej reklamacji.Co do pozostałości resztek korpusu lub uchwytu,to napewno po uderzeniu w słup lub po aktach wandalizmu. ;)

Gdzieś tutaj było również zdjęcie... spalonej malagi. Czyli wygląda na to, że całkowicie to ona nie jest bezbłędna (ale wiem że takie przypadki "samozapalenia" się malag zdarzają się rzadko)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez DocBrown » 17 września 2008, 16:08

Było w tym temacie to foto, przeszukaj wątek, to na pewno na nie natrafisz, na pewno więcej było przypadków spalenia się tych opraw, ale my jak narazie uwieczniliśmy tylko jeden :twisted:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze