[Elgo] Luna

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] Luna

Postprzez matit1 » 7 sierpnia 2012, 07:34

No wiesz, u mnie w zasadzie wszystkie ulice na dzielnicy są oświetlone tym żelazkiem
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez ousd » 7 sierpnia 2012, 09:35

No a w Łodzi to ścierwo oświetla ulicę, którą codziennie jeżdżę - Rokicińską. Najgorsze jest to że to żelazko jest wersji OUSa 400w i wygląda jakby w klosz ktoś przypalał zapalniczką, w paru już tych kloszy nie ma a w innych oprawka odpadła oprawka i 400w wypaliło dziurę w kloszu :? a w Andrzejowie gdzie mieszkam to ścierwo zastąpiło ORZ 6 :x
ousd

Postprzez Paweł » 8 sierpnia 2012, 17:50

Paweł napisał(a):famabud, od kiedy mają IP66. I faktycznie w tych zamontowanych 4 lata temu widzę nadal czyste klosze. Nawet w starych OUSb akwarium nie widziałem, w OUSa w większości syf i wodę.

Wycofuję się z tych słów. Po letnich ulewach zobaczyłem wodę w kloszu w dość nowych egzemplarzach... :|
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez famabud » 31 sierpnia 2012, 14:10

OUSa z ul. Wrotkowskiej w Lublinie. Te posiadają starszego typu odbłyśnik tłoczony, jest on niezbyt skuteczny jeżeli chodzi o ilość światła pod oprawą (SGS 203 zmiata ją z nóg), za to równomiernie oświetlają ulicę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten egzemplarz ma już odbłyśnik wieloelementowy-składany i pod tą oprawą jest zdecydowanie jaśniej
Obrazek
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez ousd » 2 września 2012, 19:40

Luny powieszone w Łodzi w 2011 roku wyglądają już tak jak ta z ósmego zdjęcia :roll:
ousd

Postprzez Luk » 4 września 2012, 11:12

Jeśli się nie mylę to w Gliwicach na kilkukilometrowym odcinku autostrady A4 wiszą Luny. Co jak co, ale już lepiej byłoby jakby na autostradę zamontowali oprawy na SOXy. Bo Luna nie jest aż tak dobrej jakości :roll:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez amisiek » 4 września 2012, 11:47

Na autostrady to zdecydowanie Onyx lub inna oprawa tej klasy. Może być o wiele tańszy Acron. Ale nie Luna, której drugą nazwą bywa akwarium bezrybkowe.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez ousd » 4 września 2012, 14:40

A dziś zauważyłem, że w Lunie (OUSa 400w) na ul. Rokicińskiej oprawka odpadła i przetopiła klosz :!: :!: :twisted: Teraz jest w pozycji pionowej.
A ta Luna znajduje się przed siedzibą ZE :twisted: :mrgreen:
ousd

Postprzez Luk » 8 września 2012, 12:38

amisiek napisał(a):Na autostrady to zdecydowanie Onyx lub inna oprawa tej klasy. Może być o wiele tańszy Acron. Ale nie Luna, której drugą nazwą bywa akwarium bezrybkowe.

Oto moje dzienne zdjęcie autostrady A4 w Gliwicach, zdjęcie zrobiłem w marcu 2007 roku. Jak widać, jednak są tam Luny...

Obrazek

A oto wieczorne zdjęcie tej autostrady, które zrobiłem w czerwcu 2010 roku. Nie dość, że niektóre Luny już się nie świecą (i do tej pory nie wymienili przepalonych lamp w tych Lunach) to jeszcze nierównomiernie oświetlają autostradę :roll:

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez ousd » 8 września 2012, 15:14

Przecież to normalka, nie ma Luny która by równomiernie oświetlała ;)
Może Michał się wypowie co do wygody konserwacji Lun? :P
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze