[Philips] SGS 203

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Philips] SGS 203

Postprzez trojmiejski » 17 lutego 2013, 17:28

Rzadko, ale Ledy też zmieniają, szczególnie gdy zamiast docelowej sody jest rtęć lub mix.

Co do SGS 203 nie jest to zła oprawa, ale wiele innych opraw jest lepszych. W 203 żółkną klosze, a gdy wczoraj jechałem ul. Wielkopolską w Gdyni to można było zauważyć ciemne plamy na jezdni, mimo, że oprawy są tam rozmieszczone w miarę gęsto.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mariano » 17 lutego 2013, 18:43

XXXJeDXXXX napisał(a):
mariano napisał(a):
elektryk napisał(a):To chyba jedna z pierwszych gmin w województwie zmodernizowana SGS 203. Tak powinno być w każdej gminie Lubelszczyzny a niestety w większości są Ledy...

Tyle, że Ledy jeszcze nie widziałem żeby miały takie żółte klosze, jak na tych na zdjęciach. Ile to światła zostaje zatrzymane przez takie klosze. Moim zdaniem porażką producenta oprawy jest, gdy po niedługim czasie użytkowania klosze zmieniają barwę, a to w oprawach philipsa nie jest rzadkością

jak to nie zmieniają ?, nie raz widziałem ;)

Może faktycznie od rtęci zółknieją tak jak pisze kolega trójmiejski. U mnie na wsi już ponad 10 lat ledy świecą a wyglądają jak nowe, nawet krzty nalotu na kloszu nie ma. Moim zdaniem pośrednio winę za zabrudzenie klosza ponoszą też prywatne firmy monterskie, które w drodze przetargu wygrywaja bo mają najnizszą cenę. Psuedomonterzy (nie z krwi i kości) wywalają dławiki bo nie chce im sie przewlekać przez nie kabla, lub ich nie dokręcają, oprawa traci swoje IP i nic dziwnego, że po kilku miesiacach jest w kloszach pełno syfu much i wody. Sam słyszałem od jednego takiego "elektryka" - wy*******lam te dławiki bo mi się nie chce przez nie przewlekać kabli. Coż z tego, że producenci starają się o fotometrię odbłyśnika aby jak najwiecej światła zostało odbite tam gdzie potrzeba, jak taki jeden z drugim nieodpowiedzialny elektryk zepsuje to wszystko na etapie montażu
mariano

Postprzez elektryk » 18 lutego 2013, 09:13

Dokładnie, ja jestem za konserwacją robioną przez ZE ;) Co to żółknięcia kloszy, to faktycznie u mnie na Urzędowskiej jest SGS-ów 111 sztuk i 5 lat temu jakoś wydawało się jaśniej... Problemu z wymianą klosza by w tej oprawie nie było, bo ze zdjęć wynika że jest on wkładany w ramkę tak jak w OURW... Co do Led i Strad jest partia w których zżółkły klosze, ale był on robiony z innego materiału. Jest kilka sztuk w Lublinie. Co do szczelności, to faktycznie w SGS nie widziałem nigdy sałatki w kloszu, ale starsze Ledy gdzieś do 2003 roku też mają do tej pory czysto
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez famabud » 18 lutego 2013, 11:10

Co do Led i Strad jest partia w których zżółkły klosze, ale był on robiony z innego materiału.

Z poliwęglanu. ;) Sam to zauważyłem, na jednej ulicy są OUSd ze zmatowiałymi kloszami, jak i pożółkniętymi. :) Nic dziwnego, Elgo robi Strady i Ledy z dwoma rodzajami kloszy: z pleksi lub z PC. Oprawa z kloszem z poliwęglanu jest pewnie droższa.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez lumix26 » 18 lutego 2013, 20:58

Bydgoszcz ul.Różana - foto luty 2013
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez trojmiejski » 18 lutego 2013, 21:51

W Gdyni mleczną sodę w SGS203 widziałem jedynie na ul. Arciszewskich (sam ich nie fotografowałem), Google StreetView:
http://tinyurl.com/azfmnle
trojmiejski

Postprzez famabud » 18 lutego 2013, 22:42

Obracając "kamerę" w prawo i idąc prosto chwilę później można natknąć się na nieużywane TOB. :shock:
Light is life
famabud

Postprzez trojmiejski » 18 lutego 2013, 23:25

Nie znam się na oznaczeniach słupów, TOB to te grube betoniaki do sieci tramwajowej/trolejbusowej?
Tam kiedyś jeździły trolejbusy, niestety zlikwidowane pod koniec lat 60, takie betoniaki są też na ulicy równoległej i biegnącej poniżej Estakady Kwiatkowskiego, stycznej do Janka Wiśniewskiego, zresztą stanowiła część tej samej trasy trolejbusowej na Oksywie.
trojmiejski

Postprzez famabud » 18 lutego 2013, 23:26

Nie znam się na oznaczeniach słupów, TOB to te grube betoniaki do sieci tramwajowej/trolejbusowej?

Dokładnie tak. ;)
Light is life
famabud

Postprzez neon44 » 19 lutego 2013, 07:50

Uwielbiam oprawy z eliptycznymi sodówkami :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze