Nieznane stare oprawy

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: Nieznane stare oprawy

Postprzez cieszyn » 13 grudnia 2009, 23:33

cieszyn napisał(a):Tej oprawy chyba jeszcze nie omawialiśmy.

Na razie pokażę tylko 1 zdjęcie, bo chcę, żebyście odgadywali, co w nich świeci ?????

Potem pokażę więcej zdjęć, i wszystko będzie lightly - czyli jasne, jaśniutkie jak słońce

No to czekam na fanów świetlówek i innych źródeł światła - co byście założyli do takiej oprawy? Dodam, że spodziewam się, że będzie świeciło dość mocno

A, to jest fota Wawy, z samego centruma, ul. Świętokrzyska, ciekawe, czy ktoś odgadnie skąd dokładnie jest?

Obrazek

Wracam do sprawy tych stołecznych "kinkietów"

Obiecałem dać rozwiązanie zagadki, co w nichy świeci?

Niestety zdechł mi dysk, na którym foty były, ale udało się przypadkiem te zdjęcia odnaleźć w aparacie :mrgreen:

Więc patrzcie, jakie winogrona lamp tam się kryją: (lampy to, czy świetlówki energooszczędne?)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez KaszeL » 14 grudnia 2009, 00:33

To mi wygląda na rtęciówki, na dodatek ten kinkiecik ma 9?! oprawek... Nieźle.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez cieszyn » 14 grudnia 2009, 01:02

KaszeL napisał(a):To mi wygląda na rtęciówki, na dodatek ten kinkiecik ma 9?! oprawek... Nieźle.

No właśnie - i oprawki na zwykły gwint żarówkowy - to każe przypuszczać, że oprawa ta była od nowości przystosowana do wkręcania żarówek - tam w sumie nie widac komory osprzętu, chyba, że jest w tym budynku ?

Żarówkowatość oprawy potwierdza sama ilość oprawek - gdyby to była oprawa na lampy, to jedna czy dwie by wystarczyły, nie?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 14 grudnia 2009, 11:17

cieszyn napisał(a):
KaszeL napisał(a):To mi wygląda na rtęciówki, na dodatek ten kinkiecik ma 9?! oprawek... Nieźle.

No właśnie - i oprawki na zwykły gwint żarówkowy - to każe przypuszczać, że oprawa ta była od nowości przystosowana do wkręcania żarówek - tam w sumie nie widac komory osprzętu, chyba, że jest w tym budynku ?

Żarówkowatość oprawy potwierdza sama ilość oprawek - gdyby to była oprawa na lampy, to jedna czy dwie by wystarczyły, nie?

zawsze mogli powkrecać tam mixy ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez OUKS340 » 20 grudnia 2009, 00:43

Dla mnie wygląda to na świetlówkę Philips Ambiance-świetlówkę kompaktową w formie żarówki. Oczywiście poza Philipsem świetlówki w takiej formie mają też inni producenci :)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Utilizer » 20 grudnia 2009, 12:20

Ta po lewej stronie - owszem możlwie, ale ta po prawej ma ewidentnie kształt rtęciówki
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez cieszyn » 20 grudnia 2009, 15:41

Utilizer napisał(a):Ta po lewej stronie - owszem możlwie, ale ta po prawej ma ewidentnie kształt rtęciówki

Właśnie te kształty są trudne do zidentyfikowania, też miałem problem, co jest co

Ale oprawa wygląda na fabrycznie gotową do wkręcania żarówek, inaczej jaki by miał sens montawanie w oprawie aż 9 oprawek!?!??
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez famabud » 20 grudnia 2009, 15:55

Nom, jakby tam były rtęciówki to długo by nie pożyły, bańka w nich mogłaby pęknąć i po zawodach. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 16:06

Z jakiej racji miałyby żyć mniej niż żarówki ??
LRFy mają bańke z grubszego szkła niż żarówka i z powodu wyższej sprawności produkują mniej ciepła niż żarówki porównywalnej mocy.
DocBrown

Postprzez famabud » 20 grudnia 2009, 16:16

Bo jakby tam świeciły dajmy na to 9 x LRF 125 watt i wszystkie by działały to efekt byłby taki jak w OURW 2250.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze