[A-23 Polam Wilkasy] OBs

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [A-23 Polam Wilkasy] OBs

Postprzez DocBrown » 27 maja 2010, 23:13

No cóż, światło żarówek jest nieco lepsze niż sodówek, ale i tak jest dziadowskie :P
Od tego mamy MIXy by można je wkręcać do OBs, OBp, OBg itp :P
A ulice oświetlaną OBsami z MIXami to bym chciał zobaczyć :twisted:
DocBrown

Postprzez slaweklampy » 28 maja 2010, 06:45

W czasach, kiedy produkowano te oprawy lampy MIXF wytwarzano ręcznie i były bardzo drogie. Wielkoseryjną produkcję tych lamp wdrożono na początku lat 70.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez leon0785 » 28 maja 2010, 14:26

DocBrown napisał(a):No cóż, światło żarówek jest nieco lepsze niż sodówek, ale i tak jest dziadowskie :P
Od tego mamy MIXy by można je wkręcać do OBs, OBp, OBg itp :P
A ulice oświetlaną OBsami z MIXami to bym chciał zobaczyć :twisted:

Doc uspokój się przestań pić tą miętówkę bo robisz się agresywny :mrgreen: Przeginasz masz jakiś chorobliwy uraz do żarówek. OBs-y były oprawami stworzonymi do żarówek. Takie było oświetlenie uliczne w latach 50 i 60.
Pamiętam jeszcze jak kilka lat temu w kilku znanych mi wsiach świeciły OBs-y wyposażone właśnie w żarówki i muszę przyznać, że choć było ciemno to klimacik był ciekawy bo nie powtarzalny.
A dla mnie koszmarem są pseudo-świetlówki tzw. żarówki energooszczędne bo wyglądają jak idź i nie wracaj a świecą żałośniej od zwykłych żarówek :evil:
leon0785

Postprzez amisiek » 28 maja 2010, 17:54

leon0785 napisał(a):Pamiętam jeszcze jak kilka lat temu w kilku znanych mi wsiach świeciły OBs-y wyposażone właśnie w żarówki i muszę przyznać, że choć było ciemno to klimacik był ciekawy bo nie powtarzalny.

Oczywiście na drewnianych słupach. Widziałem tylko raz kilka takich opraw na wsi, klimat jest naprawdę niepowtarzalny.
Szkoda, że miniony.

leon0785 napisał(a):A dla mnie koszmarem są pseudo-świetlówki tzw. żarówki energooszczędne bo wyglądają jak idź i nie wracaj a świecą żałośniej od zwykłych żarówek :evil:

Popieram, świetlówka kompaktowa to najgorszy syf. Dobrych nie ma, a te co są, to są kiepskie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez leon0785 » 28 maja 2010, 18:11

Zgadzam się z tobą w pełni amisku jak świetlówki to tylko liniowe albo coś z wtykowych PL-L albo PL-C bo to jest prawdziwa świetlówka.
A w mieszkaniu to najlepiej żarówki albo halogenowe ich odpowieniki a jak komuś się niepodoba światło żarowe to niech sobie zrobi tak jak ty dobry MH albo porządna świetlówka liniowa :)
leon0785

Postprzez DocBrown » 28 maja 2010, 21:52

A ja zdania nie zmienie, nie ma nic gorszego niż żarówka :twisted: (no może sodówka :D)
Ale taki widok jak zaprezentowany niżej chciałbym na każdym słupie na jakiejś wiosce zobaczyć :)

Obrazek
DocBrown

Postprzez slaweklampy » 29 maja 2010, 08:00

Widziałem kiedyś tą oprawę w akcji z lampami w bańkach eliptycznych. Gdyby tak dodać statecznik, zapłonnik, oraz klosz można by zrobić całkiem niezłą oprawę do oświetlania wnętrz na lampy sodowe lub metalohalogenkowe w bańkach eliptycznych.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez cieszyn » 29 maja 2010, 23:10

A ja bym zaczął produkcję tych opraw pod hasłem RETRO - widziałem podobne oprawy w sklepie, do zastosowania w kuchni
Bardzo bym chciał mieć w kuchni taką replikę OBs (oczywiście najbardziej bym wolał oryginał, lecz niestety do dziś nie mam żadnej oprawy typu: OBs, OBp, OŻK, OBg itp.)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 29 maja 2010, 23:13

W Ikei sfociłem kiedyś oprawę domową bardzo podobną do OŻk
DocBrown

Postprzez cieszyn » 30 maja 2010, 02:02

To pokaż ją :roll:
Pzdr/