CDM napisał(a)::arrow: leon, ta wersja nie jest tą zupełnie najstarszą, myślę,że tą "drugą od końca"
amisiek napisał(a):Drodzy kolekcjonerzy i eksperymentatorzy, mam do Was małą prośbę.
Czy ktoś z Was, kto posiada OZPRa, chciałby zrobić mały eksperyment?
Chodzi o obsadzenie w OZPRku największego metalohalogena jaki się zmieści mechanicznie w oprawie (100W, 250W, może nawet 400W?), odpaleniu go i zrobieniu nocnych zdjęć jak to świeci, jak to oświetla teren. W Waszych kolekcjach jest imponujący zestaw lamp, myślę, że coś się na pewno znajdzie.
leon0785 napisał(a):CDM napisał(a)::arrow: leon, ta wersja nie jest tą zupełnie najstarszą, myślę,że tą "drugą od końca"
Te na pierwszych dwóch zdjęciach tak ale ten na trzecim to moim zdaniem najstarszy z OZPR-ów ma ma gładki daszek bez przetłoczeń a takie były tylko w najstarszych modelach.
Michal napisał(a):Do OZPRa 250 lampa 400W wchodzi bez problemu.Kilka lat temu właścicielowi parkingu o niezbyt zasobnym portfelu do opraw OZPR 250 zamiast mixów wkręciłem sodę 400W(osprzęt został zabudowany we wnęce słupa),świeciło to całkiem nieźle![]()
![]()
Michal napisał(a):Obie wersje to najstarsze modele.Kiedyś miałem OZPRa z 1973 roku z oryginalnym daszkiem takim jak na pierwszym zdjęciu,bez poprzecznych wytłoczeń
leon0785 napisał(a):Michał dzięki za wyjaśnienie nigdy bym nie przypuszczał, że już w 1973 r produkowano OZPR-y :o Te ze zdjęć pochodzą zapewne z okresu 1977-79 widziałem zdjęcia tego miejsca z 1979 i juz tam były wyglądały na nówki.
No to chyba mamy rekord OZPR to najdłużej produkowana Polska oprawa zbliża się do 40 a może już ma 40 lattylko mi o tym nie wiemy
Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości