[Mesko] OUR700

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR700

Postprzez amisiek » 16 grudnia 2012, 20:45

Mała korekta - lampy metalohalogenkowe nie posiadają luminoforu (tak to się nazywa) na zewnętrznej bańce (balonie) w wersji eliptycznej, są co najwyżej powlekane. Chodziło mi bardziej o założenie dobrej jakości rtęciówek. Aby wkręcić MH, należałoby całkowicie wymienić osprzęt. To może niech na razie świecą tak, jak jest, może ktoś znajdzie zapasy LRF 700W i wkręci nowe? Bo jeśli cokolwiek będą robić, to w pierwszej kolejności wymienią na jakąś marniutką sodę, najpewniej w Maladze albo czymś podobnym.
A tak, to możemy podziwiać ostatnie z mocniejszych opraw rtęciowych.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez trojmiejski » 16 grudnia 2012, 20:50

Mnie się wydaje, że skoro dotychczas tych OUR nie wycieli to najprędzej znikną gdy wszystka zabudowa i instalacje tam będące zostaną zaorane, więc puki wszystko tam jeszcze jest to raczej można w miarę się nie obawiać o 700-tki choć z drugiej strony praktyka nie raz pokazała, że znikało to co nikt by nie przypuścił, że zniknie.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez matit1 » 16 grudnia 2012, 20:51

amisiek napisał(a):Mała korekta - lampy metalohalogenkowe nie posiadają luminoforu (tak to się nazywa) na zewnętrznej bańce (balonie) w wersji eliptycznej, są co najwyżej powlekane.

Niektóre MH chyba jednak mają, przynajmniej ja mam takie dwa które pod wpływem UV z "czarnej świetlówki" świecą na czerwono jak LRF.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Whites86 » 16 grudnia 2012, 20:57

trojmiejski napisał(a):Mnie się wydaje, że skoro dotychczas tych OUR nie wycieli to najprędzej znikną gdy wszystka zabudowa i instalacje tam będące zostaną zaorane, więc puki wszystko tam jeszcze jest to raczej można w miarę się nie obawiać o 700-tki choć z drugiej strony praktyka nie raz pokazała, że znikało to co nikt by nie przypuścił, że zniknie.

podejrzewam ze ta instalacja na trochę zostanie, jedna z rur tam idących jest czynna, po wycięciu tamtej części tej platformy dorobili wstawke by dalej gaz szedł tymi rurami, wiec jest nadzieja ze nieprędko ta intalacja wraz z oprawami zniknie

zobaczcie to foto, na rogu widać obcięte rury nieczynne, jedna z nich ma dorobioną wstawke (czesc pomalowana na zolto) i schodzi po tej kratownicy z 2 strony w dół do ziemi
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lumix26 » 16 grudnia 2012, 21:24

matit1 napisał(a):
amisiek napisał(a):Mała korekta - lampy metalohalogenkowe nie posiadają luminoforu (tak to się nazywa) na zewnętrznej bańce (balonie) w wersji eliptycznej, są co najwyżej powlekane.

Niektóre MH chyba jednak mają, przynajmniej ja mam takie dwa które pod wpływem UV z "czarnej świetlówki" świecą na czerwono jak LRF.

Sorki że zszedłem z tematu
No właśnie ja też mam MH Venture i świeci mi też na różowo pod wpływem UV czyli też chyba dodają luminofor

Whites86 napisał(a):podejrzewam ze ta instalacja na trochę zostanie, jedna z rur tam idących jest czynna, po wycięciu tamtej części tej platformy dorobili wstawke by dalej gaz szedł tymi rurami, wiec jest nadzieja ze nieprędko ta intalacja wraz z oprawami zniknie

Oby tak było i miejmy nadzieję że powiszą jeszcze trochę- piękny widok sprawiliście nam chłopaki wielkie dzięki Whites Trojmiejski - bravo :P
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez matit1 » 16 grudnia 2012, 22:17

lumix26 napisał(a):Sorki że zszedłem z tematu
No właśnie ja też mam MH Venture i świeci mi też na różowo pod wpływem UV czyli też chyba dodają luminofor

Powinny ci się jeszcze " świecić" pod wpływem UV te MH Philips Master HPI Plus 400W/745 BU-P. Moje się świecą. Koniec OT.
Ostatnio edytowano 16 grudnia 2012, 22:46 przez matit1, łącznie edytowano 1 raz
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez trojmiejski » 16 grudnia 2012, 22:30

Odnalazłem na dysku dwie dotychczas nieprezentowane fotki tych OUR za dnia:
Obrazek

Obrazek

W ten czwartek jeśli będę miał czas to możliwe, że zrobię trochę fotek za dnia w śnieżnym otoczeniu (o ile śnieg nie stopnieje, a taką możliwość należy założyć).
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez OUKS340 » 17 grudnia 2012, 01:06

Te widoki po prostu powalają :shock: :shock: :shock:
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Lianata » 17 grudnia 2012, 14:47

Cała ta konstrukcja wygląda jak z jakiegoś horroru.
Lianata

Zdjęcia: 6

Postprzez robert03 » 17 grudnia 2012, 19:59

Dlaczego ? To tylko złazi azbestowa izolacja z odwodnienia rurociągów parowych nieczynnych zapewne od kilkudziesięciu lat. Reszta izolacji jest w niezłym stanie zapewne te w lepszym stanie są lub były w ciągu ostatnich dwudziestu lat używane a te w gorszym nie. Podpory wystarczy odmalować i będą jak nowe. Są w dobrym stanie technicznym. Całość zapewne nieremontowana od bardzo dawna (zaryzykowałbym twierdzenie że ostatni większy remont był przeprowadzany w poprzednim ustroju). Koszty remontów takich estakad rurociągów są ogromne i idą w setki tysięcy.... A jeśli to własność Stoczni to zapewne czeka na zezłomowanie. Wpadnie firma, potnie, zabierze, posegreguje i jeszcze Stoczni dopłaci w rozliczeniu za złom... :-). Jakby wtedy zagadać to możnaby kilka opraw odzyskać. Inaczej skończą w hucie.
robert03

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze