[Mesko] ORZ-6 i ORZ-7 - oprawy łyżkowe - różne wersje

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] ORZ 7 i ORZ 6 Rózne wersje opraw

Postprzez oskard » 8 lipca 2014, 22:00

Pięknie zachowana, dolna klapa niemal w całości pozbawiona rdzy :!: :shock:
Warto spróbować ją zdobyć - widzę że to teren prywatny, więc nie powinno być problemu z "protokołem zniszczenia" czy innymi formalnościami. Zresztą, jak robisz w oświetleniu miejskim, to dla Ciebie nawet miejskie tereny stoją otworem ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez strike241 » 8 lipca 2014, 22:03

No wlasnie to teren prywatny który zmieniał własciciela juz nie raz. Wiec pewnie jak sie zapytam nikt nie bedzie wiedzial do kogo to nalezy i nie pozwoli zabrac. zawsze tak jest. Juz nie szukam na siłe bo zdobyłem taka A-20 z klapa w oryginalnym ocynku
Pozdrawiam Dominik
strike241

Zdjęcia: 0

Postprzez oskard » 9 lipca 2014, 18:13

A, to jak masz to co innego. Ale tej też szkoda, to już widok rzadki dzisiaj. Wprawdzie u nas ich jeszcze sporo w ulicznym oświetleniu, ale wydębić coś od ZDMu jest rzeczą raczej niewykonalną :roll: .
U nas są na kilku ulicach, np na Myszkowskiej powiesili taką zamiast uszkodzonej sodowej, na Brukselskiej niedawno zauważyłem że jedna jest oo, Inowłodzka ma ich kilka, i to w duetach :!: ;) . Pewności nie mam, ale chyba sąsiedni Annopol też ich trochę posiada. Gdzieś w ogóle niedawno odkryłem ulicę, gdzie prawie wyłącznie są oo, tylko w łeb teraz zachodzę, gdzie...
Zdaje się też, że Pisankowa jedną miała - nawet uwieczniłem ją, tylko muszę fotki poszukać. Było to w ogóle oświetlenie wtórne - mam w jednej książce zdjęcie tej uliczki z lat 90-tych, na którym widać, że miała małe OŻki. Jakoś wtedy za niedługo otrzymała zapewne odzyskowe łyżki, w tym jedną oo, z innych ulic. Czasy jeszcze bezekranowej Toruńskiej, niedługo po zbudowaniu...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez mateusz » 19 lipca 2014, 20:33

Boisko przy ul. Sybiraków w Olsztynie... W żadnej oprawie nie ma LRFa... Z góry przepraszam za jakość zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Utilizer » 20 lipca 2014, 00:01

Najlepsze klimaty 8-)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Witeku » 20 lipca 2014, 16:17

Czy w ogóle łychy z pierścieniem to dobry pomysł na oświetlanie takiej powierzchni jak boisko? Pomijając oczywiście to, że ładnie wygląda :)
Witeku

Postprzez Edziu » 20 lipca 2014, 18:56

LRFy pewnie powybijane od piłek min. kratki powinny być dospawane, ale pewnie łychy montowali w czasach kiedy jeszcze były tylko te z pierścieniem
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 20 lipca 2014, 19:33

Wydaje mi się, że te pierścienie trochę jednak ograniczają rozsył światła i przy takim układzie wysięgników środek placu pewnie pozostał by ciemny :roll: Nie sądzę żeby to oświetlenie było zbyt długo używane ale z drugiej strony pierścienie są żółte więc może jednak trochę to tam funkcjonowało :roll: Ja nigdy jeszcze nie widziałem na żywo łyżki z białym pierścieniem...
Ostatnio edytowano 20 lipca 2014, 19:43 przez mateusz, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Whites86 » 20 lipca 2014, 19:39

mateusz napisał(a):Wydaje mi się, że te pierścienie trochę jednak ograniczają rozsył światła i przy takim ukłądzie wysięgników środek placu pewnie pozostał by ciemny :roll: Nie sądzę żeby to oświetlenie było zbyt długo używane ale z drugiej strony pierścienie są żółte więc może jednak trochę to tam funkcjonowało :roll: Ja nigdy jeszcze nie widziałem na żywo łyżki z białym pierścieniem...

te pierścienie żółkły też od zwykłego światła słonecznego, niemusialy w nich swiecic LRFy by zżółkły
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 20 lipca 2014, 21:26

Edziu napisał(a):ale pewnie łychy montowali w czasach kiedy jeszcze były tylko te z pierścieniem

Jakby chcieli to by dospawali kratki zdemontowanie pierścienia to żaden problem, zresztą przy nieuwadze można go połamać już przy montażu

mateusz napisał(a):Ja nigdy jeszcze nie widziałem na żywo łyżki z białym pierścieniem...

One już jako nowe nie były idealnie białe :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze