[Mesko] OZPR

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OZPR

Postprzez amisiek » 2 lipca 2012, 14:23

W bardzo dobrym stanie ten OZPRek, podoba mi się.
43592
Gdyby tak przystosować go do nowoczesnego źródła białego światła, taka oprawa mogłaby świecić jeszcze długie lata. Wygląd ma tak uniwersalny, że z powodzeniem pasuje także do nowych instalacji. Taki grzybek ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez mateusz » 2 lipca 2012, 14:38

No niestety wygląd ma już przestarzały chociaż mi się bardzo podoba... :cry: Bardzo mało już tego zakładają, a szkoda. Z rtęciówkami też mogły by jeszcze wiele lat służyć gdyby nie ta dyrektywa...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez amisiek » 2 lipca 2012, 15:09

Po co rtęciówki, obsadzasz zapłonnik i wkręcasz MH, nie dość, że więcej lepszego światła, to jeszcze większa trwałość. OZPR bardzo ładnie świeci, przy nieistniejącym już budynku na Gocławku był taki "wściekły" OZPRek, do którego ktoś wpakował jakiś solidny MH, co najmniej 150W. Zastanawialiśmy się z kolegami czy 250W by tam weszło, bo naprawdę ten "grzybek" zjadał pobliskie ORZ3kł na śniadanie. Pięknie to świeciło, gdy wieczorem wracałem z pracy, to naprawdę robiło wrażenie. Niestety w tym miejscu jest teraz jeden z pasów ulicy Marsa.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez trojmiejski » 2 lipca 2012, 15:29

famabud napisał(a):Disano Clima :?: :?: To jedyne, co przychodzi mi do głowy. :roll:

Zdecydowanie nie, Climy i Polary mają zupełnie inne wymiary.
Ja mam wrażenie, że to może jakaś samoróbka jest.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mateusz » 2 lipca 2012, 15:37

amisiek napisał(a):Po co rtęciówki, obsadzasz zapłonnik i wkręcasz MH, nie dość, że więcej lepszego światła, to jeszcze większa trwałość. OZPR bardzo ładnie świeci, przy nieistniejącym już budynku na Gocławku był taki "wściekły" OZPRek, do którego ktoś wpakował jakiś solidny MH, co najmniej 150W. Zastanawialiśmy się z kolegami czy 250W by tam weszło, bo naprawdę ten "grzybek" zjadał pobliskie ORZ3kł na śniadanie. Pięknie to świeciło, gdy wieczorem wracałem z pracy, to naprawdę robiło wrażenie. Niestety w tym miejscu jest teraz jeden z pasów ulicy Marsa.

OZPRy występują zdaje się w wersji na LRFa 250W więc powinno wejść ;) Rtęciówki mają to do siebie, że są tanie i w porządnych oprawach jak OZPR - dopóki się nie zużyją - całkiem sensownie oświetlają osiedla, parki itp. Nie każdą spółdzilnię stać na mh... Przed jakimiś biurowcami, ważniejszymi budynkami wiadomo, że rtęci nikt nie będzie pakował ale biedniejsze tereny - czemu nie.. Są też zresztą OZPSy - do nich można niektóre mh wkręcać bez żadnych zmian w osprzęcie ;)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Whites86 » 2 lipca 2012, 18:01

trojmiejski napisał(a):
famabud napisał(a):Disano Clima :?: :?: To jedyne, co przychodzi mi do głowy. :roll:

Zdecydowanie nie, Climy i Polary mają zupełnie inne wymiary.
Ja mam wrażenie, że to może jakaś samoróbka jest.

niema szans by wykonac cos takiego jako samorobke, to jest fabryczny klosz
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez trojmiejski » 2 lipca 2012, 19:02

Tak musi być, ale bądź co bądź rzadko były stosowane. Dwie godziny temu widziałem OZPRa z podobnym kloszem, fotek nie mam gdyż bateria aparatu siedziała w ładowarce jako skutek wcześniejszego focenia. Nie raz jeszcze tam będę więc jednak wkrótce fotki będą.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez amisiek » 2 lipca 2012, 19:06

mateusz napisał(a): Są też zresztą OZPSy - do nich można niektóre mh wkręcać bez żadnych zmian w osprzęcie ;)

Tak, ale tylko o mocy 70W, a szkoda. Poza tym lampy MH E27 70W są dość drogie w porównaniu do G12 czy Rx7s.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez JeD » 2 lipca 2012, 19:34

OZPR-y Przerobione na OZPS-y:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Resztę tych ozpr przerobionych na ozps-y wrzucę jutro jak zrobię fotki
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez JeD » 3 lipca 2012, 21:08

OZPR-y przerobione na OZPS-y :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze