[A 20] ORZ-1

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [A 20] ORZ-1

Postprzez amisiek » 3 czerwca 2010, 22:31

Mocno daje światłem LRR z tego wiaderka?
Do czego byś to porównał?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 4 czerwca 2010, 08:00

Muszę przyznać, że jest naprawde jasno pod takim wiaderkiem :)
Hm, porównałbym to do mojej łyżki ORZ7 z wypolerowanym na lustro odbłyśnikiem i LR250 :mrgreen:
W ogóle to ja należe do tych, którzy lepiej widzą w białym świetle rtęci niż w żółtym sodowym, więc jak dla mnie takie wiaderko lepsze jest nawet od malag 150W :)
DocBrown

Postprzez neon44 » 4 czerwca 2010, 08:59

Swoją drogą jestem ciekawy, czemu nie produkują lamp LRR na większą skalę. Przecież w takich miastach jak Wrocław możnaby powkręcać LRR do ORZ-1 i lampy te świeciłyby podobnie jak nie lepiej niż nowoczesne oprawy z nowoczesnymi odbłyśnikami.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez amisiek » 4 czerwca 2010, 21:43

Lampy rtęciowe niekorygowane (a taką jest LRR) wycofano ze względu na to, że tak bardzo ograniczone widmo zawiera b.mało czerwieni - ciało ludzkie jest w nim bardzo słabo widoczne. Nawet wysokociśnieniowa soda jest lepsza. Dopiero wprowadzenie luminoforu poprawiło jakość światła na tyle, by miało to sens. Świetnym następcą LRR byłby szerokokątny PAR metalohalogenowy z wbudowanym zapłonnikiem. Niestety prawdopodobnie koszt takiej lampy byłby zbyt wysoki i zbliżałby się do kosztu Malagi z sodówką.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez DocBrown » 4 czerwca 2010, 22:48

Hehe, niestety ale sie nie zgodze :P
LR(R) nie daje czerwonego, ale więcej kolorów widać w jego świetle niż w świetle sody :twisted:
LRy były do 2000r produkowane, ale rzadko trafiały na ulice, ludzkie ciało wcale nie jest słabo widoczne w tym świetle, po prostu nie ma wtedy koloru czerwonego i wygląda się średnio w takim świetle, ale i tak lepsze to od sody :lol:
DocBrown

Postprzez amisiek » 4 czerwca 2010, 22:57

W dobrych warunkach tak, ale oświetlenie uliczne musi dawać dobry kontrast w każdych warunkach. W świetle sody widoczność we mgle jest o lata świetlne lepsza niż przy niekorygowanej rtęci. Wystarczy zobaczyć na krzywą rozdzielczości ludzkiego oka. Dlatego niskociśnieniowa soda jest do dziś zalecana w niektórych aplikacjach - takich jak wysokokontrastowe oświetlenie obiektów morskich.
Ale to off topic. Wg mnie MH PAR z wbudowanym zapłonnikiem byłby najlepszym zamiennikiem, ponadto jest 2x skuteczniejszy od rtęci o tej samej mocy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez stanley » 5 czerwca 2010, 00:50

Mówiąc szczerze, miałem wątpliwości co do świecenia tych ORZ-1 - a tu miła niespodzianka :) Ciekaw jestem, czy świecą także te poustawiane dookoła boiska w niedalekim sąsiedztwie. Ach, chyba będę musiał sobie zrobić kolejną, tym razem wieczorną przejażdżkę rowerową :)

A tu kolejne moje znalezisko:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jeszcze jedno - czy widoczne przycinanie zdjęcia to efekt zbyt dużego rozmiaru? Bo w galerii zdjęcia są całe.
Pozdrawiam
stanley

Zdjęcia: 74

Postprzez Whites86 » 5 czerwca 2010, 09:33

stanley napisał(a):
I jeszcze jedno - czy widoczne przycinanie zdjęcia to efekt zbyt dużego rozmiaru? Bo w galerii zdjęcia są całe.
Pozdrawiam

tak masz stanowczo za duzy rozmiar ;) zmiejsz je do rgulaminowego rozmiaru tj, 1024x768 ;)

zacytuje punkt 5.4.3
- 5.4.3 Zamieszczane zdjęcia o formacie „pełny rozmiar” mogą mieć rozmiar w pikselach nie większy niż 1024x768.

tak więc proszę popraw te zdjęcia

tak pozatym Twoja rozdzielczosc ekranu równiez decyduje o tym jak bedzie sie wyswietlalo zdjęcie wstawione do postu, im wieksza bedziesz mial rozdzielczosc na monitorze tym wiecej fotki zobaczysz w poscie ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez OBp » 7 czerwca 2010, 18:12

Obrazek
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez DocBrown » 7 czerwca 2010, 23:22

Mistrzowska fotka, wiaderko jak nowe :twisted: