[Elgo] OUS/OUR Strada

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] OUS/OUR Strada

Postprzez amisiek » 31 lipca 2010, 23:56

Dlaczego Strada oślepia?
Bo daje zbyt silne dwie widoczne wiązki - wystarczy trochę mgły, by pokazały się niedoskonałości projektu poprawionego odbłyśnika tej oprawy:
Obrazek
Projekt tej oprawy ma już swoje lata, ale jeśli Strada jest sensownie konserwowana to daje sporo światła.
Jeszcze gorzej oślepia OURW250 z tubularną sodówką:
Obrazek
Post poprawiłem, przekleiło mi się nie to zdjęcie z albumu w Picasie.
Ostatnio edytowano 10 sierpnia 2010, 14:10 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Korekta treści, poprawa zdjęcia przeklejonego z albumu w Picasie
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez slaweklampy » 1 sierpnia 2010, 08:39

W czasach, kiedy ona powstawała nie było lepszych opraw oświetleniowych, więc nic dziwnego, że dzisiaj ma niezbyt dobre parametry.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Whites86 » 1 sierpnia 2010, 10:14

slaweklampy napisał(a):W czasach, kiedy ona powstawała nie było lepszych opraw oświetleniowych, więc nic dziwnego, że dzisiaj ma niezbyt dobre parametry.

tak czy inaczej te parametry da sie dosc mocno skorygowac instalujac sodówke eliptyczną pokrytą np NAV - E 150W lub 250W ;) wtedy jest baja :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 1 sierpnia 2010, 12:08

Właśnie tak, obsadzenie sodówki eliptycznej pokrytej daje o wiele lepsze efekty - zgadzam się. Zgadzam się też, że jest to niezła oprawa, dobrze oświetla ulice i nowsze wykonania nie zbierają tyle syfu. Ale czasami daje po oczach a akurat zdarzyła się odrobina mgły, by móc pokazać ten efekt - dlatego te zdjęcia.
Też o sodówkach eliptycznych pomyślałem, ale nie udało mi się znaleźć na szybko Strady, która miałaby takie źródło, niestety.
Nie brałem też lepszego aparatu, bo akurat gorąca noc była, miejscowa policja miała pełne pałki roboty a pokazywanie się z profi lustrzanką samemu o tej porze w takich warunkach jest proszeniem się o kłopoty...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Paweł » 2 sierpnia 2010, 22:20

Parę lat temu na fragmencie ul. Twardej gdzie dziwnym cudem ostały się łyżki po "stradyzacji" centrum miasta która trwała do początku lat 90-tych wisiało 5 łyżek. Zastąpiono je jednymi z pierwszych Strad z "ulepszonymi" odbłyśnikami z sodówkami z bańką powlekaną - wtedy świeciły świetnie, po paru latach z tubularnymi już gorzej ze smugami światła na asfalcie...

Elgo powinno zalecać stosowanie powlekanych lamp w tych stradach z gładkimi odbłyśnikami. Do momentu kiedy były wykonane "z blachy jak formy do pieczenia ciast" to nie było problemu olśnienia.

Wystarczy zobaczyć jak źle oświetlona jest droga nr 7 w Jankach - odcinek do skrzyżowania z "gierkówką" jadą od strony Radomia a gdzie są kilkuletnie Strady OUS250
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez FOX » 3 sierpnia 2010, 16:37

więc problem nie tkwi w odbłyśnikach a źle dobranym źródle światła :)
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2010, 13:16

Mam pytanie odnośnie Strad. Czy wersje Strad z pierwszej połowy lat 90. które mają jeszcze białą komorę lampową, ale już otwarcie klapki jest takie jak we współczesnych to w takich Stradach już był osprzęt na klapce :?:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez amisiek » 10 sierpnia 2010, 14:13

Leon, już poprawiłem. Na tych zdjęciach oprawy świecą podobnie, stąd pomyłka, nie zauważyłem złego przeklejenia fotek.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Whites86 » 13 sierpnia 2010, 21:41

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez elektryk » 14 sierpnia 2010, 07:40

Gdańsk :?: Pewnie wcześniej tu były OURW. Strada ma już swoje lata. W Lublinie słupy trakcyjne są jeszcze w gorszym stanie nie malowane od 20 lat. :x
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze