amisiek
amisiek napisał(a):To wygląda jak raster od oprawy wewnętrznej OR zwanej popularnie ohydnym rupieciem;)
oraz

[neon]
ABSOLUTNIE i kategorycznie sie nie zgadzam!
OR to oprawa wnętrzowa, ma koncentrycznie ułożone kręgi, mocowane zupełnie inaczej, bo nie prętami tylko łączone na styk takim plastikowym płaskownikiem z kolejnym kręgiem, poza tym te kręgi są takie lekko scentrowane do środka, nie idą tak równolegle do siebie, jak to widać w tej mojej ORZ-1 oraz każdy kolejny jest od poprzedniego wysunięty jakby ponad niego, a tu w ORZ-1 to zupełnie inaczej wygląda
Za szybko wymyśliliście ten wniosek o tym, że ten raster w ORZ-1 pochodzi od OR
Warto się przyjrzeć OR , ja to zrobiłem - nie ma żadnego podobieństwa ani w kształcie ani w sposobie mocowania
Więc jestem prawie pewien, że musiała być jakaś "krótka seria" opraw ORZ-1, które wyposażano w taki raster, jaki Wam na fotkach pokazałem.
Wywodzę to także stąd, że taka np. oprawa ORP (to taka jakby nadepnięta ORZ-1) też miała raster, wprawedzie eliptyczny, ale jednak. Moim zdaniem oba rastry - tak w ORZ-1 jak i w ORP mają to samo źródło kocepcyjno-konstrukcyjne
Proponuję poczekać na opinie naszych forumowych fachurów, którzy pracują na sieciach - może oni coś nowewgo wniosą do tej dyskusji? BYć może cieszyn się myli, i jest to tylko czyjaś przeróbka, ten raster znaczy się . . . .