bywa,że czasami podróżuję nie tylko dla siebie, ale także aby pomóc moim kolegom związanym z oświetleniowym hobby. Dziś odbyłem taką właśnie podróż.
Od pewnego czasu na portalu eBay-Kleineinzeigen wystawiona była oprawa uliczna Siemens ALQ 600.

Tak wygląda ta oprawa , Mój znajomy z Niemiec, Nico był także zafascynowany tam znaleziskiem.

Oprawę odebrałem dziś- po wcześniejszym uzgodnieniu terminu -na prośbę mojego kolegi Tomasza z Poznania.Pytał mnie,czy jest możliwe pozyskanie tej oprawy. Z jednej strony było trochę niezdecydowania, ale z drugiej strony też świadomość ,że to bardzo rzadka i niespotykana już oprawa, niemal nie do zdobycia .Lampa nie jest mała, ale też -ku memu zadowoleniu-nie jest bardzo ciężka, jedynie nieporęczna do transportowania.Na zdjęciu widać zdemontowany daszek do transportu.

Fotografia tabliczki z bliska. Oprawa SIEMENS ALQ 600, 6x20W

Pytanie, czy to lampa jest taka wielka, czy Ford Ka taki mały ?To już zostawiam do ceny obserwatorom. Jednak latarnia wpasowała się dobrze w bagażnik i sprzedawca-bardzo miły i uprzejmy-podwiózł mnie na dworzec.Tam przepakowałem oprawę na mój "porsche-wózek do zadań specjalnych "i wróciłem z lampą do Hamburga.

Oto lampa odbywa pierwszą w swoim życiu podróż pociągiem.Jeden ze współpasażerów pytał mnie, cóż to takiego wiozę.Wyjaśniłem,że to unikalna oprawa uliczna z lat 50-tych , na co mój rozmówca stwierdził,że jest wielka, i ze z dołu to one na wiele mniejsze wyglądają.
Tu są dane dotyczące oprawy z katalogu Siemensa:

Wielkie dzięki toomm40 za tłumaczenie.
Z pozdrowieniami
Olav