Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez qba » 27 października 2015, 00:04

Tylko, że żarówki z symbolem Pila na bańce pojawiły się na długo przed 1990r, choć na świetlówkach rzeczywiście widniało "Polam Piła P12" Ta pokazywana wyżej pochodzi na pewno jeszcze z lat 80. W latach 90 25tki pakowane już były w brązowy kartonik i miały aluminiowy trzonek, zaś na przełomie 1997/98 wprowadzono do nich dwuskrętki i próżniowe bańki. W pilskiej fabryce prędzej jak w pabianickiej zrezygnowano z mosiężnych trzonków, które zapewne były droższe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez jacekk » 27 października 2015, 18:49

qba napisał(a):A no, można tak powiedzieć. Ona nawet nie bździ. ta 25tka przy niej jest bardzo jasna.

Ale zielona? Z tego co widziałem to żarówki do ciemni raczej bywały czerwone. Nawet mam taką którą używałem w czasie sesji astronomicznych bo słabe czerwone światło nie powoduje utraty adaptacji oczu do ciemności.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 27 października 2015, 20:51

Ja także zawsze widziałem czerwone żarówki w ciemniach. Fotograf u mojej matki w pracy miał małe pomieszczenie gdzie miał ciemnie i w zwisie na suficie miał czerwoną żarówkę, żadną specjalną do ciemni tylko zwykłą dekoracyjną. Mój dziadek z kolei sam sobie zabarwił tablicówkę na czerwono i używał jej podczas wywoływania zdjęć w łazience. Ale jakieś zastosowanie miały też zielone żarówki, bo wielokrotnie widziałem takie, tylko, że była to jakby matowa bańka.
qba

Postprzez MRP200 » 28 października 2015, 08:04

Zielone, a właściwie oliwkowe żarówki ciemniowe były używane przy barwnych negatywach. Z tego co mi wiadomo, pojawiły się znacznie później od czerwonych, a spowodowane było to pojawieniem na rynku czulszych filmów barwnych. Starsze filmy czarno-białe były praktycznie nieczułe na kolor czerwony (na zdjęciach kolor czerwony wychodził jako czerń) i do ich obróbki wystarczała żarówka czerwona
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 28 października 2015, 08:54

Tu chodzi nie o filmy ale o papiery foto. Papier czarno-biały jest niewrażliwy na czerwone światło (podobnie jak stare filmy ortochromatyczne) a zatem można go wywoływać w kuwetach przy czerwonym świetle. Papier barwny negatywowy jest mało wrażliwy na oliwkowe światło ale trzeba uważać. Z kolei papier odwracalny (cibachrom jeśli dobrze pamiętam) wymaga naświetlania i obróbki w ciemności. Dawno temu używałem zwykłej czerwonej żarówki do czarno-białych odbitek, kolor zrobiłem kilka razy w negatywie (paskudny proces, przystawka janpol color tez nie ułatwia pracy) i kilka razy na papierze odwracalnym (świetne efekty tylko papier kosmicznie wtedy był drogi).
Filmy wywoływać trzeba było w koreksie. Ma to znaczenie, gdy wywołuje się film o czułości ISO 3200, a tyle miał popularny fotopan hl, jeśli go poprawnie wywołać. Producent podawał ISO 400/27DIN ale kazał stosować gówniany wywoływacz. Po zmianie chemii o wiele lepsze efekty osiągnąłem przy ISO 3200 ale tylko na tym filmie. Był lepszy od orwoskich NP (miałem mniejsze ziarno przy 3200 niż oni na ORWO przy 200).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 28 października 2015, 21:09

qba napisał(a):Tylko, że żarówki z symbolem Pila na bańce pojawiły się na długo przed 1990r, choć na świetlówkach rzeczywiście widniało "Polam Piła P12" Ta pokazywana wyżej pochodzi na pewno jeszcze z lat 80. W latach 90 25tki pakowane już były w brązowy kartonik i miały aluminiowy trzonek, zaś na przełomie 1997/98 wprowadzono do nich dwuskrętki i próżniowe bańki. W pilskiej fabryce prędzej jak w pabianickiej zrezygnowano z mosiężnych trzonków, które zapewne były droższe.

Pewny jesteś, że były już w latach 80-tych opisywane jako Pila? Mi się zawsze zdawało, że to już był produkt lat poPRLowskich.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 28 października 2015, 23:04

Lampka napisał(a):
qba napisał(a):Tylko, że żarówki z symbolem Pila na bańce pojawiły się na długo przed 1990r, choć na świetlówkach rzeczywiście widniało "Polam Piła P12" Ta pokazywana wyżej pochodzi na pewno jeszcze z lat 80. W latach 90 25tki pakowane już były w brązowy kartonik i miały aluminiowy trzonek, zaś na przełomie 1997/98 wprowadzono do nich dwuskrętki i próżniowe bańki. W pilskiej fabryce prędzej jak w pabianickiej zrezygnowano z mosiężnych trzonków, które zapewne były droższe.

Pewny jesteś, że były już w latach 80-tych opisywane jako Pila? Mi się zawsze zdawało, że to już był produkt lat poPRLowskich.
Zdecydowanie tak. Pamiętam ze wczesnego dzieciństwa te granatowe kartoniki z okienkami, zazwyczaj dostawałem je do zabawy. Z kolei Polamp Pabianice miał również granatowe kartony, ale bez okienek z namalowanym na biało rysunkiem żarówki i żółtym logo Polamp. W szafie u dziadków było mnóstwo żarówek zakupionych przez dziadka w latach PRL i były m. in Pile 60W, wyglądające dokłądnie jak te z lat 90, tylko że miały mosiężny trzonek a na samej pieczątce zamiast litery B w trójkącie była cyfra 1. I to nie była jezcze najstarsza odmiana pieczątki. Jeszcze była wcześniejsza z literami Pila półkoliście u góry pieczątki. Możliwe, że mam taką żarówkę w kolekcji, ale nie jestem pewien. Na pewno gdzieś taka mi się przewinęła.
qba

Postprzez toomm40 » 2 listopada 2015, 15:06

stare 25-tki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez amisiek » 2 listopada 2015, 15:20

Mi się najbardziej podobają te mleczne. Szkoda, że je wycofali.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Beton » 2 listopada 2015, 22:48

amisiek napisał(a):Mi się najbardziej podobają te mleczne. Szkoda, że je wycofali.

A jakie przydatne w fotografii. Tanie źródło, dające miękkie światło i oddające 100% barw...
Beton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe