qba napisał(a):A no, można tak powiedzieć. Ona nawet nie bździ. ta 25tka przy niej jest bardzo jasna.
qba napisał(a):Tylko, że żarówki z symbolem Pila na bańce pojawiły się na długo przed 1990r, choć na świetlówkach rzeczywiście widniało "Polam Piła P12" Ta pokazywana wyżej pochodzi na pewno jeszcze z lat 80. W latach 90 25tki pakowane już były w brązowy kartonik i miały aluminiowy trzonek, zaś na przełomie 1997/98 wprowadzono do nich dwuskrętki i próżniowe bańki. W pilskiej fabryce prędzej jak w pabianickiej zrezygnowano z mosiężnych trzonków, które zapewne były droższe.
Zdecydowanie tak. Pamiętam ze wczesnego dzieciństwa te granatowe kartoniki z okienkami, zazwyczaj dostawałem je do zabawy. Z kolei Polamp Pabianice miał również granatowe kartony, ale bez okienek z namalowanym na biało rysunkiem żarówki i żółtym logo Polamp. W szafie u dziadków było mnóstwo żarówek zakupionych przez dziadka w latach PRL i były m. in Pile 60W, wyglądające dokłądnie jak te z lat 90, tylko że miały mosiężny trzonek a na samej pieczątce zamiast litery B w trójkącie była cyfra 1. I to nie była jezcze najstarsza odmiana pieczątki. Jeszcze była wcześniejsza z literami Pila półkoliście u góry pieczątki. Możliwe, że mam taką żarówkę w kolekcji, ale nie jestem pewien. Na pewno gdzieś taka mi się przewinęła.Lampka napisał(a):qba napisał(a):Tylko, że żarówki z symbolem Pila na bańce pojawiły się na długo przed 1990r, choć na świetlówkach rzeczywiście widniało "Polam Piła P12" Ta pokazywana wyżej pochodzi na pewno jeszcze z lat 80. W latach 90 25tki pakowane już były w brązowy kartonik i miały aluminiowy trzonek, zaś na przełomie 1997/98 wprowadzono do nich dwuskrętki i próżniowe bańki. W pilskiej fabryce prędzej jak w pabianickiej zrezygnowano z mosiężnych trzonków, które zapewne były droższe.
Pewny jesteś, że były już w latach 80-tych opisywane jako Pila? Mi się zawsze zdawało, że to już był produkt lat poPRLowskich.
amisiek napisał(a):Mi się najbardziej podobają te mleczne. Szkoda, że je wycofali.
Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość