Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez qba » 8 listopada 2015, 21:14

toomm40 napisał(a):hm, ja muszę w pewnym miejscu sprawdzić, czy przypadkiem jeszcze nie były by do zdobycia matowe świeczki Polamu 15W z zygzakowatym żarnikiem. możliwe też ,że bańka jest dekoracyjna, tzn. szkło jest " z wzorkiem"
To ciekawe. Polam robił wiele rzadkich i nietypowych rodzajów żarówek, a ja od dobrych kilkunastu lat bardzo lubię te zygzaki, w szczególności o matowej bańce. matowe, próżniowe żarówki po pewnym czasie świecenia nabierały wręcz ciemnoszarego koloru bańki.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez toomm40 » 8 listopada 2015, 21:37

te żarówki to były a la choinkowe, pamiętam, że niegdyś były nimi obwieszane choinki, zapewne kojarzysz , o co chodzi .
właśnie odgrzebałem jakąś żarówkę Philipsa 40W

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez galad » 8 listopada 2015, 21:57

Panowie ten importer INQ ma w ofercie żaròwki od 15W do 200W na gwint E27 ale nie ma sklepu internetowego :(
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez qba » 8 listopada 2015, 22:13

toomm40 napisał(a):te żarówki to były a la choinkowe, pamiętam, że niegdyś były nimi obwieszane choinki, zapewne kojarzysz , o co chodzi .
Chyba kojarzę. Choinki miejskie były czesto oświetlane żarówkami E27. zazwyczaj kolorowe, ale niekiedy trafiały sie właśnie kulkowe matowe 25W ( niekiedy nawet w katalogu określane mianem iluminacyjnych), albo i zwykłe przezroczyste 25. jako że próżniowe żarówki nie grzeją się zbyt mocno, można było stosować je na zewnątrz bez względu na czynniki atmosferyczne, potrafiły znieść opady. Mocniejsza żarówka mogłaby już strzelić.
qba

Postprzez galad » 9 listopada 2015, 10:45

Co do żarówek choinkowych, wpadła mi w ręce taka oto żarówka 230V 15W trzonek B22 marka Spectrum
Obrazek
Obrazek

A tu jedne moim zdaniem ciekawsze jakie posiadam w kolekcji. Najprawdopodobniej są to żarówki wykorzystywane gdzieś w kolejnictwie, wszak znalazłem je w starej opuszczonej nastawni która już obecnie jest wyburzona (oprócz żarówek i energetyki, mam fioła również na temat kolejnictwa i motoryzacji, a w szczególności FSO). Żarówki są na napięcie 12V i maja 24W trzonek to B22 jedna jest produkcji Polamu, druga starsza chyba też ale nie jestem pewien, maja ciekawy żarnik, chyba już dwuskrętka!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez toomm40 » 9 listopada 2015, 19:45

tak , te ostatnie żarówki to kolejowe, były różne wersje i wataże, w zależności od zastosowania, no. w semaforach, lub w oświetleniu kabin lokomotyw itp
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 9 listopada 2015, 19:49

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez qba » 10 listopada 2015, 02:13

Fajna ta stara reflektorówka. W 1990r dostałem od dziadka taką żarówkę Narvy. Nazywałem je po prostu "płaskimi żarówkami" Ale to jest chyba Polamp Piła. Także takie miałem, opakowane były w czarny kartonik, choć ich starsze wersje były w granatowym z białym rysunkiem żarówki. W takie same opakowania pakowane były ich kolorowe dyskotekowe wersje.
qba

Postprzez Lampka » 10 listopada 2015, 10:10

Ja też od najmłodszych lat miałem te reflektorowe wersje, zawsze mi się podobały i pamiętam je też z różnych sal i dyskotek, gdzie działały. Do tej pory zachowała mi się niebieska, zielona, czerwona, żółta i zwykła przezroczysta. Kupione gdzieś na początku lat 90-tych, w okresie mojej pierwszej fascynacji żarówkami ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 10 listopada 2015, 21:36

Pila 100W z aluminiowym trzonkiem i Pila 60W z mosiężnym.
Obrazek
100tka najpewniej z 2 połowy lat 90. Oznaczenie na bańce - po lewej stronie dwie kropki i kreska, a po prawej cztery kropki i jeszcze obok kreska. Z kolei 60tka jest dla mnie zagadką. Mosiężny trzonek, zamiast znaczka bezpieczeństwa B w trójkącie jedynka, czyli wychodziłoby na to, że to jeszcze lata 80, ale jest z dwuskrętką i ma tylko w nowy sposób lekko zmatowioną bańkę, co było już standardem pod koniec lat 90 i do momentu zaprzestania produkcji matowych żaróek w Pile. Czyli wychodziłoby na to, że Polam Piła produkował jakiś czas żarówki matowe w obydwu wykonaniach bańki, z tym że stary sposób był głównie w żarówkach z jednoskrętką, a nowszy w tych z dwuskrętką, ale i dwuskrętne trafiały się w tradycyjnym wykonaniu.
Obrazek
Oznanczenia na bańce - z lewej strony cztery kropki, kreska i nad kropkami jeszcze kreska, a z prawej dwie kropki i kreska.
Kolejny nabytek - Pila 150W Chyba jedno z pierwszych wydań 150tki z dwuskrętnym żarnikiem, czyli koniec lat 90. Oznaczenia u góry - po lewej 3 kropki po prawej 4.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe