zarówki halogenowe

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: zarówki halogenowe

Postprzez Elektroservice » 23 stycznia 2014, 20:17

Halogen może dać pod 4000K po przevoltowaniu odpowiednim, to akurat jest 100% możliwe :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez litak1 » 23 stycznia 2014, 23:20

4000K to 3726 st C popatrz sobie w jakiej temperaturze topnieje wolfram :P . Żarówka może osiągnąć taką temperaturę barwową ale tylko przy użyciu filtrów
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez qba » 24 stycznia 2014, 16:46

XXXJeDXXXX napisał(a):
Watt napisał(a):Tak, z pewnością :roll: A ja zrobiłem sobie porównanie z żarówką i halogen jest dużo chłodniejszy niż tylko 100K.

Ja wierzę producentom.

A ja nie, ponieważ od jakiegoś czasu kłamią co do trwałości źródeł, które często nie dożywają nawet połowy deklarowanego przez producenta czasu. I dotyczy to właściwie każdego typu lampy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez JeD » 24 stycznia 2014, 18:31

qba napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):
Watt napisał(a):Tak, z pewnością :roll: A ja zrobiłem sobie porównanie z żarówką i halogen jest dużo chłodniejszy niż tylko 100K.

Ja wierzę producentom.

A ja nie, ponieważ od jakiegoś czasu kłamią co do trwałości źródeł, które często nie dożywają nawet połowy deklarowanego przez producenta czasu. I dotyczy to właściwie każdego typu lampy.

Tylko że tu chodzi o inne kwestię, ja wierzę w kwestii kelvinów, a z trwałością to loteria ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez qba » 25 stycznia 2014, 15:59

Z tymi kelvinami to też różnie bywa. Kompakt opisany jako 827 świeci na fioletowo, jak to się miało w starych apollo.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Elektroservice » 26 stycznia 2014, 22:01

litak1 napisał(a):4000K to 3726 st C popatrz sobie w jakiej temperaturze topnieje wolfram :P . Żarówka może osiągnąć taką temperaturę barwową ale tylko przy użyciu filtrów

Nie wiem w jakiej T topnieje wolfram, ale Philips Blue Vision jak dostanie 14,4V to świeci tak na oko w barwie 4000K, czyżby zasługa niebieskiej bańki ? :twisted:
Elektroservice

Postprzez matit1 » 26 stycznia 2014, 22:15

Elektroservice napisał(a): czyżby zasługa niebieskiej bańki ? :twisted:

no raczej, mam niebieską żarówkę fotograficzną w której jest taki sam efekt białego światła. Nawet na pieczątce jest napisane 5000 K a to produkcja japońska.
Ostatnio edytowano 26 stycznia 2014, 22:34 przez matit1, łącznie edytowano 1 raz
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez JeD » 26 stycznia 2014, 22:22

Elektroservice napisał(a):
litak1 napisał(a):4000K to 3726 st C popatrz sobie w jakiej temperaturze topnieje wolfram :P . Żarówka może osiągnąć taką temperaturę barwową ale tylko przy użyciu filtrów

Nie wiem w jakiej T topnieje wolfram, ale Philips Blue Vision jak dostanie 14,4V to świeci tak na oko w barwie 4000K, czyżby zasługa niebieskiej bańki ? :twisted:

Zainwestuj w ksenony :mrgreen:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 26 stycznia 2014, 22:51

XXXJeDXXXX napisał(a):

Zainwestuj w ksenony :mrgreen:

Chętnie, ale to nie jest takie proste :) Aby nikogo nie oślepiać i nie mieć problemów z niebieskimi muszę mieć soczewkowe reflektory i tutaj są 2 sposoby: albo oryginalne projektory Hella które kosztują straszną kasę i są bardzo trudno dostępne, albo jakiś tjuninkowy chiński chłam, który wyglądać będzie strasznie w samochodzie z 1989r :evil:
Przevoltowane Blue Visiony się sprawdzają znakomicie :twisted:
Elektroservice

Postprzez elek » 26 stycznia 2014, 23:06

No sam sobie odpowiedziałeś na to, ze źródła żarowego bez żadnych filtrów można uzyskać powyżej 3500 K ale trzeba pewną sztuczkę użyć :)
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe