Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez Luk » 24 sierpnia 2009, 21:11

Michal napisał(a):Wytłumaczcie to jeszcze osiemdziesięcioletniej babci,która ma 500zł emerytury z czego wydaje 300zł na lekarstwa, kupowała żarówkę do swojej nocnej lampki za złotówkę,a teraz musi kupić kompakta za 15 zł...

No właśnie. A moja babcia powiedziała że przed 2012 rokiem kupi tyle żarówek że jej starczy do końca życia :P
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez cieszyn » 24 sierpnia 2009, 21:13

Michal napisał(a):Wytłumaczcie to jeszcze osiemdziesięcioletniej babci,która ma 500zł emerytury z czego wydaje 300zł na lekarstwa, kupowała żarówkę do swojej nocnej lampki za złotówkę,a teraz musi kupić kompakta za 15 zł...

Żyjemy w chorym kraju, biednym kraju, który dostał się na salony UE, to teraz musimy pocierpieć. Jestem za ekologią, ale coś tu chyba jest nie tak

PS- starymi ludźmi od zawsze nikt się nie przejmuje, zresztą kończę, bo znowu nawalę Offtopa i będzie wtopa 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez FOX » 24 sierpnia 2009, 22:12

Ja również jestem za ekologią ale wycofywanie żarówek i na siłę zmuszanie ludzi do kupowania kompaktów jest po prostu chore, niech Unia w pierwszej kolejności zajmie się zanieczyszczeniami pochodzącymi z prywatnych gospodarstw... gdzie panuje zasada "wolność Tomku w swoim domku"- przychodzi sezon grzewczy i pół osiedla z oszczędności pali śmieciami- plastiki, stare meble a nawet opony i jakoś nikomu to nie przeszkadza, ekolodzy siedzą cicho. Następna rzecz to skoro już Unia zajęła się za wycofywanie t12, zabiera się za stateczniki magnetyczne oraz za wspomniane żarówki to czemu nie zajmie się za kontrolę jakości produkowanych świetlówek kompaktowych i ustalenie norm które powinny spełniać. Oprócz trwałości dużym problemem jest jakość świecenia która w najtańszych sprzedawanych kompaktach jest wręcz tragiczna i co to za oszczędność energii gdy kupuje się świetlówkę która wcale nie świeci jaśniej od żarówki pobierającej mniej więcej tyle samo mocy, następna rzecz to masowa produkcja tandety- szczególnie produkty pochodzące z Chin mają problemy z jakością i nie mówię tylko o świetlówkach a o wielu innych wyrobach które często są szkodliwe dla zdrowia- pytanie czemu tego Unia nie ograniczy tylko pozwala na zalewanie kraju jednorazówkami przy których produkcji przecież wydziela się więcej CO2 niż od tych nieszczęsnych żarówek.
Wracając do kompaktów to nie mają one zastosowania w miejscach gdzie zapala się światło tylko na chwilę i zanim się rozświetli taki kompakt się je gasi... nie mają również zastosowania na klatkach schodowych w blokach gdzie przykładowo jest instalacja z automatem schodowym.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 24 sierpnia 2009, 22:16

moim zdaniem to wycofywanie żarówek to jest poprostu celowe napędzanie popytu na te świetlowki, ktos juz dobrze sobie to obliczyl i teraz liczy zyski pod przykrywką "ekologii..."
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez gory » 24 sierpnia 2009, 23:27

szkoda gadać... jakby się porządnie uświadomiło ludzi o różnicy między świetlówkami a żarówkami zwykłymi to podejrzewam że stosowali by je bez przymusu. a tak to pewnie myślą że to chwyt marketingowy... jak promocja w markecie. Produkt kosztuje 4,40 jak robią promocję? Zostawiają 4,40 a nad tym piszą 5,40 i przekreślają. A człowiek się cieszy że jest promocja...

Wycofywanie żarówek to przesada, jakoś mi się nie widzi żebym kupował na klatkę schodową żarówkę z halogenem od osrama za 7zł żeby mi to ktoś ukradł, a tymbardziej już kompakta.... to niedorzeczne! Ale co my możemy? :(
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
nie boję się, gdy prąd jarznik zżera, bo mam latarkę Energizera ! ;)
gory

Zdjęcia: 4

Postprzez Whites86 » 27 sierpnia 2009, 13:19

http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1140 ... omosc.html
cala prawda o pseudoekologicznej akcji wycofywania energlochlonnych zarówek...
Whites86

Postprzez gory » 27 sierpnia 2009, 14:45

ułaaa... :/ :evil:
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
nie boję się, gdy prąd jarznik zżera, bo mam latarkę Energizera ! ;)
gory

Zdjęcia: 4

Postprzez CDM » 5 września 2009, 20:14

W takim razie coś na osłodę Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Whites86 » 5 września 2009, 20:28

miec takie cos w kolekcji to bylby dopiero rarytas :)
Whites86

Postprzez KaszeL » 6 września 2009, 02:21

O kurde, normalnie lampy Edisona. Takich to nawet ja nie mam ;)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe