Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez CDM » 13 grudnia 2009, 12:53

MRP200 napisał(a):Nie łuk a styki w wyłączniku się zgrzały, lub jak kto woli - zespawały. Miałe kilka takich przypadków, tyle że nie z żarówkami ale z nowymi oprawami świetlówkowymi. W tym przypadku winne byly kondensatory w oprawach.
To "zespawywanie" styków ma niestety miejsce także w obwodach ze świetlówkami ze statecznikami elektronicznymi :!: Wierzyć się nie chce, ale od kiedy wymieniliśmy oprawy na klatkach schodowych z żarowych plafonier na Thorn Danube, co rusz gdzieś wyłącznik siada..
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 22 grudnia 2009, 17:15

Wczoraj zrobiłem listę żarówek, które posiadam, oraz tych ciekawszych, które miałem kiedyś i się przepaliły (wszystkich nie sposób było spisać). Moja kolekcja liczy ponad 70 egzemplarzy, z czego połowa to ponad 10 letnie klasyki (niektóre zupełnie nowe, świeciły tylko kiedy na moment je zapalałem). Wypisałem markę, moc, napięcie rodzaj bańki, trzonka i żarnika oraz datę lub mniej więcej lata, ż których może pochodzić. (pieczątki na żarówkach czytam od 1997r, czyli od momentu, kiedy zacząłem zbierać) W domu to ja zawsze zajmowałem się wymianą żarówek i wiele sie przewijało przez moje ręce. Miałem nawet mleczną 40stke Polampu, która świeciła ciemniej niż matowana 25tka i była w jasnoniebieskim pudełku, jak 150tki i 200tki, 120tki do powiększalników i kolorowe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez gory » 23 grudnia 2009, 22:25

jak się "zespawują" włączniki to zrobić to na styczniku... i będzie git...
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
nie boję się, gdy prąd jarznik zżera, bo mam latarkę Energizera ! ;)
gory

Zdjęcia: 4

Postprzez Whites86 » 23 grudnia 2009, 22:28

gory napisał(a):jak się "zespawują" włączniki to zrobić to na styczniku... i będzie git...

gory prosze usuń obrazki z podpisu
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez gory » 23 grudnia 2009, 22:37

czemu? że tak grzecznie spytam? długo mnie nie było, o czymś nie wiem?
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
gory

Postprzez MRP200 » 23 grudnia 2009, 22:39

Na "zespawywanie" styków w wyłączniku ma wpływ również ... sam mechanizm wyłącznika. Np. seria BONGO (najtańsza) zdecydowanie nie nadawała się do instalacji ze świetlówkami. Już po kilku tygodniach eksploatacji klwisze od wewnatrz były wyraźnie okopcone. Zdecydowanie lepie w tej roli wypadała seria POLO.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 23 grudnia 2009, 22:54

gory napisał(a):czemu? że tak grzecznie spytam? długo mnie nie było, o czymś nie wiem?

regulamin ;) obrazki w podpisach są niedozwolone
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 23 grudnia 2009, 23:37

MRP200 napisał(a):Na "zespawywanie" styków w wyłączniku ma wpływ również ... sam mechanizm wyłącznika. Np. seria BONGO (najtańsza) zdecydowanie nie nadawała się do instalacji ze świetlówkami. Już po kilku tygodniach eksploatacji klwisze od wewnatrz były wyraźnie okopcone. Zdecydowanie lepie w tej roli wypadała seria POLO.

Chyba miałeś na myśli serię Bingo produkowaną przez firmę Elda :mrgreen:
Niestety znam to dziadostwo, chyba to najgorszy osprzęt jaki miałem "przyjemność" montować :evil:
DocBrown

Postprzez gory » 24 grudnia 2009, 22:49

też sądziłem że chodzi Ci o BINGO ale nie podałeś producenta... a są różni i różne serie więc nie kwestionowałem tego jako błąd...
Pozdrawiam
Bartek

gory

Postprzez MRP200 » 24 grudnia 2009, 23:00

Dokładnie, chodziło o wyłączniki serii BINGO prod. ELDA. Co ciekawe, z serią FORUM, również prod. ELDA nie było takich problemów.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe