przez qba » 18 marca 2010, 18:08
Ja też od najmłodszych lat mam sentyment do matowych żarówek. W pokoju mam obecnie same matowe (75w Piła, 75 Candellux, 40W Piła świeczka i 40W GA też świeczka). W Kauflandzie można kupić nawet matowe setki GA, ale są one made in china. Mam takich kilka, ale sądzę, że z powodu ich pochodzenia będą normalnie użytkowane, nie zostawie ich sobie do kolekcji. mają bańkę większą od pilskich żarówek, ale Piła też kiedyś standardowo robiła bańki tej wielkości (do 2002r). Wycofanie dekoracyjnych żarówek świeczek i kulek to kompletne nieporozumienie. Ich kompaktowe lub diodowe zamienniki wyglądaja obleśnie w wiekszości opraw. Można jeszcze kupić w niektórych sklepach elektrycznych to, co zostało z zapasów. Lubie matowe kulki 25w, ale te z trzokiem E 27 i najlepiej stare, z lat 80. mają zygzakowatą jednoskrętkę, ktora świetnie wygląda, przeświecając przez matową bańkę. Nie wiem, czy ktoś prócz zauważył różnice w matowych żarówkach tych co jeszcze można dostać obecnie (np Pila) , a takich starszych, choćby z lat 90. Te 'nowsze' mają bardziej prześwitującą bańkę. jak sie zmruży oczy, to wyraźnie widać żarnik, albo jak sie spojrzy pod światło na taką żarówkę, to też go dokładnie widać. Te 'starsze ", np Polamp Pabianice, stare Osramy, czy stare Piły, przy zapalonej miały jedynie widoczny zarys żarnika, a przy zgaszonej nie prześwitywał przez bańkę. Obecnie można tak matowaną bańkę spotkac w żarówkach Brilum, Apollo i Candellux, oraz we wspomnianych GA z Kauflandu. Po raz pierwszy matowaną w "Nowy sposób" bańke ujrzałem w drugiej połowie lat 90, w zarówkach z Piły. jakiś czas produkowali chyba matówy z dwoma rodzajami bańki, a 'nowe matowanie' było tylko w żarówkach z dwuskrętką ( nie widziałem nigdy jednoskrętkowej, zamatowanej w "nowy sposób") Nie wiem, chyba technologia produkcji jakoś zmieniła, może wprowadzili jakiś inny środek do matowania baniek. Mi bardziej podobały się te stare matowe żarówki. W niektórych nowych to lekkie matowanie potrafi sie po czasie zacząc nioeco łuszczyć, a poza tym wygląda to tak, jakby zwykął żarówka była mocno zapylona.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku