Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez Whites86 » 18 marca 2010, 13:57

DocBrown napisał(a):Zawsze można zwykłą żarówkę pomalować białą farbą :lol:

najlepiej olejną wtedy fajnie sie smarzy :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 18 marca 2010, 18:08

Ja też od najmłodszych lat mam sentyment do matowych żarówek. W pokoju mam obecnie same matowe (75w Piła, 75 Candellux, 40W Piła świeczka i 40W GA też świeczka). W Kauflandzie można kupić nawet matowe setki GA, ale są one made in china. Mam takich kilka, ale sądzę, że z powodu ich pochodzenia będą normalnie użytkowane, nie zostawie ich sobie do kolekcji. mają bańkę większą od pilskich żarówek, ale Piła też kiedyś standardowo robiła bańki tej wielkości (do 2002r). Wycofanie dekoracyjnych żarówek świeczek i kulek to kompletne nieporozumienie. Ich kompaktowe lub diodowe zamienniki wyglądaja obleśnie w wiekszości opraw. Można jeszcze kupić w niektórych sklepach elektrycznych to, co zostało z zapasów. Lubie matowe kulki 25w, ale te z trzokiem E 27 i najlepiej stare, z lat 80. mają zygzakowatą jednoskrętkę, ktora świetnie wygląda, przeświecając przez matową bańkę. Nie wiem, czy ktoś prócz zauważył różnice w matowych żarówkach tych co jeszcze można dostać obecnie (np Pila) , a takich starszych, choćby z lat 90. Te 'nowsze' mają bardziej prześwitującą bańkę. jak sie zmruży oczy, to wyraźnie widać żarnik, albo jak sie spojrzy pod światło na taką żarówkę, to też go dokładnie widać. Te 'starsze ", np Polamp Pabianice, stare Osramy, czy stare Piły, przy zapalonej miały jedynie widoczny zarys żarnika, a przy zgaszonej nie prześwitywał przez bańkę. Obecnie można tak matowaną bańkę spotkac w żarówkach Brilum, Apollo i Candellux, oraz we wspomnianych GA z Kauflandu. Po raz pierwszy matowaną w "Nowy sposób" bańke ujrzałem w drugiej połowie lat 90, w zarówkach z Piły. jakiś czas produkowali chyba matówy z dwoma rodzajami bańki, a 'nowe matowanie' było tylko w żarówkach z dwuskrętką ( nie widziałem nigdy jednoskrętkowej, zamatowanej w "nowy sposób") Nie wiem, chyba technologia produkcji jakoś zmieniła, może wprowadzili jakiś inny środek do matowania baniek. Mi bardziej podobały się te stare matowe żarówki. W niektórych nowych to lekkie matowanie potrafi sie po czasie zacząc nioeco łuszczyć, a poza tym wygląda to tak, jakby zwykął żarówka była mocno zapylona.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 19 marca 2010, 10:58

tak, niestety w ostatnich latach mocno zaczęto oszczędzac nawet na tej powłoce matującej bańkę
na starszych żarówkach jest ona dużo lepsza, żarówki matowe rowniez duzo bardziej mi sie podobaja niz zwykle ale tylko te od 75W wzwyż
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez max » 19 marca 2010, 12:29

Takie żarówki z tak zmatowioną bańką były już pod koniec lat 90. Sam pamiętam jak kupiłem taką świecową PILA jak parę postów wcześniej - brązowe pudełko z takim nadrukiem i była lekko zmatowiona. Właśnie koło 2000r kupiłem. Kupiłem też sporo wcześniej takie w takich pudełkach ale jeszcze ze starym napisem na bańce i jedynie podaną wartością mocy ze wszystkich 4 stron pudełka i też taka była. Wg kolegi tego pokemona stworzyli coś takiego by chętniej kupowano żarówki SOFTONE które się wtedy pojawiły. A te mają dobrze zamatowione bańki a były droższe.
max

Postprzez KaszeL » 19 marca 2010, 13:25

No właśnie warto rozróżnić dwa rodzaje. Żarówki matowe oraz żarówki mleczne. Te pierwsze od zawsze miały delikatnie zmatowioną bańkę, przynajmniej o ile ja pamiętam. Te drugie miały bańkę prawie zawsze białą, zupełnie nie przenikliwą.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez qba » 19 marca 2010, 17:10

Ja oczywiście odrózniam żarówki mleczne od matowych. Mleczne są białe, jak mleko, np. softone, Glob, Fason oraz były takie o mocy 120w, do powiększalników. Ale matowych też były dwa rodzaje. Właśnie mniej i bardziej zamatowione. Najpierw chyba Piła takie zaczęła robić, a kilka lat temu nawet OSRAM. Możliwe że miało to zachęcic ludzi by kupowali dekoracyjne SOFTONE, bo wygląd miały całkiem elegancki. Albo tez zaczęto słabiej matowac bańki, by przepuszczały więcej światła.
qba

Postprzez leon0785 » 19 marca 2010, 22:53

Dziś udało mi się zdobyć cztery sztuki mlecznych kulek Piły E14 o mocy 25W zakupiłem je w małym przytulnym sklepie elektrycznym w centrum Krakowa :P

Jak się później okazało dwie sztuki różnią się nieco opakowaniem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla porównania z rtęciówką Narvy NF-250 10x większa moc :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez max » 19 marca 2010, 23:03

Czyli mamy nową i najnowszą wersję opakowania żarówek pila. Sam to zauważyłem - najnowsze to te dwie w środku - mają mniejsze czerwone pole z napisaną mocą żarówki. Zastanawia mnie jedno - czemu zmienili opakowania tych żarówek tuż przed wycofaniem - sam widziałem nawet tu na tym forum różne matowe w tym te oraz normalne e27 a także przezroczyste 100 i 200w. Tak samo np jaki był cel wprowadzenia matowych halogenów w obudowie żarówki - i tak je wycofali.
max

Postprzez CDM » 20 marca 2010, 10:59

Dwie żarówki są z początku 2007, a dwie z końca 2008, opakowania zmieniają się, jak widać...
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 20 marca 2010, 14:11

qba

Poprzednia stronaNastępna strona