przez qba » 10 kwietnia 2014, 17:32
Tak, stosowano te żarówki powszechnie w oświetleniu świątecznych choinek w miastach. W mojej podstawówce były dwa takie łańcuchy z żarówkami. Wisiały na dwóch cisach po obu stronach głównego wejścia do szkoły, a niekiedy podczas zabawy andrzejkowej lub karnawałowej podwieszano je w auli, podczepione do belek świetlówkowych z żarówkami przystrojonymi w papierowe lampiony wykonane przez uczniów podczas zajęć ZPT lub plastyki. Kojarzę, że jeden z tych łańcuchów był na więcej żarówek. Wykonał je najprawdopodobniej własnoręcznie woźny, a potem z dwóch zrobił jeden. Niedawno na Starej Rzeźni kupiłem żółte żarówki Osram i Radium, w oryginalnych opakowaniach, chyba z lat 70 lub starsze, facet miał tylko żółte, wziąłem dwie sztuki, niestety Radium strzeliła zaraz po wkręceniu do oprawki. Obie 40 W, z tym że Osram ma 1 skrętkę w zygzak, jak stare 25tki Polampu. Polam produkował kolorowe żarówki także jako kulki i świeczki w obydwu trzonkowaniach, jednak kolorowe świeczki były dość rzadko spotykane. Najczęściej widywałem tradycyjne A 60 oraz kulki na E 27.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku