Ja dobijam świetlówki, podłączając je np. przez żarówkę, duuużo większej mocy, niż być powinna. Np. świetlówki 8w przez żarówkę 150w Oczywiście są to świetlówki, które już i tak mają przepaloną i przerwaną jedną z elektrod, ale przy takim przeciążeniu, z początku osiągają nawet pełne parametry przez jakiś czas.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
To chyba będzie dobry temat dla tego posta. Przypadkiem udało mi się uchwycić na zdjęciach ostatnie chwile Piły 20W. Pracowała w starej oprawie Polamu w piwnicy zapalana czasem kilkanaście razy w ciągu dnia. Ojcu nie da się przetłumaczyć że zapalanie i gaszenie co chwila to overkil dla świetlówki, a potrafi się tam kręcić co minutę.
Zajrzałem do oprawy bo przestał świecić ciepły Polamp 93r, (często pukniecie w klosz powodowało jego zapłon), już wcześniej jedna elektroda dostała przerwy wiec wskoczyła zworka. Oprawę przerobiłem kiedyś na 1x20W zapłon tradycyjny (Pila) i 1x elektronika z kompaktowego osrama 23W z PTC (Polamp), ponieważ potrzebuję w piwnicy światła niemal natychmiast a nie miałem ochoty na szukanie odpowiednich zapłonników.
Na filmie widać jaka dyskotekę zafundowała w ostatnich chwilach pracy (aparat stary, a trzaski to dziurawa podłoga). Widać też przerwana elektrodę w Polamie która świeci na czerwono. https://www.youtube.com/embed/j0qW_sa3-qQ
Niestety tego wieczoru obie świetlówki padły... mówią że starego psa szczekać nie nauczysz, wiec wstawiłem paskudne zimne kije.
Te "kije" to też klasyka - Polamp Pabianice z 1998 roku oraz powszechniejszy Tungsram z listopada 2001 roku Mam nadzieję, że tego Polampa wkręciłeś od strony, gdzie jest ciepły zapłon? Jego bym oszczędził, choć ciekawe, ile pożyje w takich warunkach pracy. Swoją drogą Polamp Warszawa 20W z 2 kwartału 1993 roku to już ostatnie latka ich produkcji, ich serie były już rzadsze ze względu na powszechniejsze już w handlu rury Pila, czy Tungsram Podejrzewam, że ta Pila, która świeciła razem z tym Polamem jest z podobnego okresu.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Niestety ale trafił na tradycyjny układ. Kije Polampu Pb kupiłem kiedyś za 2zł szt (więcej jak 10 lat wstecz), mam chyba z 5 szt jeszcze. Ktoś likwidował asortyment, nie znałem się a liczyłem że będą neutralne a nie lodowate. Polamp 93r mam jeszcze kilka szt z roboty, mam też Tungsramy chyba 4000k 20W - najfajniej świecą. Pila 20W jak i Tungsram 18W zdobyczne, nie wiem skąd.
Lampka jutro koło 17 będę w okolicach Rudy/Katowic jak masz czas to oddam ci te kije bo tylko mi zawadzają... nie moja barwa i liche Ra.