Ostatnio zaciekawiła mnie pewna odmiana świetlówek kompaktowych, które popularne były szczególnie w latach 80 i na początku 90tych. W Polsce za bardzo się z nimi nie spotkałem, ale za granicą, gdzie kompakty upowszechniły się w latach 80, były swego czasu bardzo popularne. Mam na myśli tzw. adaptery dla niezintegrowanych świetlówek kompaktowych typu PL-S, PL-C, PL-T. Dzięki temu świetlówki kompaktowe niezintegrowane można było stosować w oświetleniu ogólnym, w zwykłych oprawach "żarówkowych", tak, jak równie popularne wówczas SLki. Adaptery te zawierały zabudowany dławik magnetyczny, jak SL, zapłonnik te kompakty mają zintegrowany. Najwięcej takich adapterów występowało zanim wprowadzono elektroniczne kompakty rurkowe. Większość z nich nie miała bowiem w komplecie klosza, więc świetlówka zostawała w nich, jako rurkowa, chociaż zdarzały się też modele tych adapterów, posiadające klosz w komplecie lub z możliwością jego wkręcenia.
Oto taki adapterek, który posiadam, kupiony w Niemczech przez Ebay, przy okazji kupowania jakichś SLek:

Posiada on możliwość instalacji zarówno świetlówki PL-S, jak i PL-C lub PL-T:

Ta wygląda z PL-Sem (nieco śmiesznie z tak długą rurką):

Jeśli macie tego typu adapterki, to wklejajcie zdjęcia, z resztą wydaje mi się, że wątku o kompaktach niezintegrowanych ogólnie brakuje.
Spotkaliście się kiedykolwiek z takimi lub podobnymi adapterami, występującymi w Polsce