Barwy świetlówek liniowych.

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Barwy świetlówek liniowych.

Postprzez LUMILUXDELUXE » 30 maja 2009, 07:55

KaszeL napisał(a):Chyba chłodniejsze? 535->530 :)

Ale one są tam dystrybuowane zamiast 640.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez LUMILUXDELUXE » 30 maja 2009, 07:57

CDM napisał(a)::arrow: LUMILUXDELUXE, czy masz jakieś potwierdzenie tego,ze rury WHITE są nadal dostępne?? Bo ja wiem,że mniej więcej od 10 lat w Pile juz nie sa produkowane...Używałem kiedyś takie świetlówki, ale ponieważ usłyszałem w kilku hurtowniach,że ten typ już wycofano z produkcji, przeszedłem na rury Warm White, wiązało się to z dośc dużymi kosztami, bo musiałem mieć wszystkie równe...

Tak, bo będąc w angielskim sklepie poprosiłem niecałe dwa lata temu o podanie świetlówki 8W, i dostałem w ręce świetlówkę 8W/35 PHILIPSA, made in Poland! Taką samą jak u nas 640. No chyba, że niedawno przestali je robić. Nawet jeśli są produkowane, to i tak ich nie kupisz. Mam w domu parę osramów 8W/535, jedna made in italy i cztery niemieckie
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 30 maja 2009, 07:58

CDM napisał(a):
lgboguszewski napisał(a):Koleje Mazowieckie stosują świetlówki 25w o barwie "white" 3500k produkcji "spectrum"

a to całkiem możliwe, ale fakt faktem,że Piła już od dość dawna takich nie produkuje, a innych tej barwy nie mogłem wówczas dostać, więc przeszliśmy na ciepło-białe

No tak ale ciepłobiałych Philips właśnie od roku już nie produkuje. W ogóle. Są tylko 830, ale już pod marką Philips
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 30 maja 2009, 08:04

CDM, jeżeli zależy Ci na zakupie świetlówek w barwie White 535, udaj się do dowolnego dealera firmy Sylvania lub GE. Bez problemu Ci je zamówią.
LUMILUXDELUXE

Postprzez Utilizer » 9 października 2009, 21:26

Co to za barwa świetlówki? Widzałem taką podczas wakacji nad morzem. Zdjęcie z telefonu, ale barwy oddane bardzo dobrze tak jak rzeczywiście to wyglądało. Dla porównania zaraz dalej na zdjęciu zwykły Daylight.

Może to świetlówka specjalnie barwiona?

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez leon0785 » 9 października 2009, 21:38

Wygląda na to że to po prostu pomaranczowa swietlówka :)
leon0785

Postprzez andrzejlisek » 9 października 2009, 22:27

Philips produkuje żółtą świetlówkę, oprócz czerwonej, zielonej i niebieskiej.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez max » 10 października 2009, 17:40

Za daleko jest ale mi się zdaje że to świetlówka z taką plastikową osłoną przeciwrozpryskową. Osram robi takie i widziałem w katalogu takie z nałożoną rurą w takim żółtopomarańczowym kolorze. Albo przezroczystym z takim paskiem na końcu - te widziałem na żywca 58w 840.
max

Postprzez Nopton » 4 listopada 2009, 15:58

Moim zdaniem jest to świetlówka przeciwko insektom, jej światło ma być nie widoczne dla owadów i dzięki temu nie wabi ich :mrgreen:.
Czasami udawało mnie się znaleźć takie świetlówki w pewnych sklepach internetowych, podobno nie wytwarzają promieni UV i światła niebieskiego :roll: .
Choć w tym przypadku równie dobrze to może być świetlówka o po prostu barwie żółtej, albo nawet o foliowana, lecz z tą ostatnią nigdy się nie spotkałem :?: .
Pewnie nigdy się nie dowiemy, czym to naprawdę jest? :?
Nopton

Postprzez lgboguszewski » 14 grudnia 2010, 11:22

W Castoramie pojawiły się świetlówki 18 i 36w produkcji Niemieckiej "Radium" o barwie "white" dawno zapomnianej w Polsce ;) 18w kosztuje pnad 7zł.
lgboguszewski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe