świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez KaszeL » 23 grudnia 2008, 23:09

Ja jestem przeciwnikiem świetlówek kompaktowych zintegrowanych. W zdecydowanej większości wyglądają fatalnie w oprawach przystosowanych do żarówek. Jeśli już, to lepiej obrócić się za oprawami dla świetlówek niezintegrowanych. Niestety oferta opraw na takie świetlówki dla domu jest delikatnie mówiąc kiepska. Większość to oprawy do biura :\ Trzeba się sporo naszukać, żeby znaleźć coś ciekawego.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez lampa123 » 23 grudnia 2008, 23:26

Zgadzam się z Tobą Kaszel, problem jest z kupieniem innej niż Warm White, a najbardziej denerwuje mnie, nazewnictwo "żarówka energooszczędna" :evil:
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez andrzejlisek » 24 grudnia 2008, 00:39

KaszeL napisał(a):W zdecydowanej większości wyglądają fatalnie w oprawach przystosowanych do żarówek.

Wydaje mi się, że przynajmniej częściowo, sprawę rozwiązują śwetlówki z rurką w kształcie spirali. Są też takie, które mają plastikową obudowę w kształcie podobnym do żarówki.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez Luk » 24 grudnia 2008, 10:25

andrzejlisek napisał(a):
KaszeL napisał(a):W zdecydowanej większości wyglądają fatalnie w oprawach przystosowanych do żarówek.

Wydaje mi się, że przynajmniej częściowo, sprawę rozwiązują śwetlówki z rurką w kształcie spirali. Są też takie, które mają plastikową obudowę w kształcie podobnym do żarówki.

Do mojej oprawy świetlówka w kształcie żarówki chyba by się nie zmieściła do klosza, a świetlówki spiralne moim zdaniem są troszkę brzydsze
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Gamaliel » 24 grudnia 2008, 10:58

Ale przecież już od kilku lat sa produkowane zintegrowane świetlówki kompaktowe w kształcie zwykłych (bądź niezwykłych) żarówek. Przykłady:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gamaliel

Postprzez lampawls » 26 grudnia 2008, 22:15

No właśnie.i te świetlówki dobrze wyglądają :D :D mi osobiście rurki ze świetlówek nie przeszkadzają
Ostatnio edytowano 4 stycznia 2009, 18:03 przez lampawls, łącznie edytowano 1 raz
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez mariano » 27 grudnia 2008, 14:13

dobrze wygladaja ale maja mniejszy strumien swietlny, dlatego ja wole te z odkrytymi u-rurkami. Dla mnie nie jest najwazniejsza estetyka ale jak najwieksza ilosc swiatla z jednego wata.
P.S. Ciekawe czy kiedys wprowadza metalohalogeny z zintegrowanym ukladem zaplonowym, tak zeby mozna bylo wkrecic zamiast zarówki czy swietlówki.
mariano

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2008, 15:05

mariano napisał(a):dobrze wygladaja ale maja mniejszy strumien swietlny, dlatego ja wole te z odkrytymi u-rurkami. Dla mnie nie jest najwazniejsza estetyka ale jak najwieksza ilosc swiatla z jednego wata.
P.S. Ciekawe czy kiedys wprowadza metalohalogeny z zintegrowanym ukladem zaplonowym, tak zeby mozna bylo wkrecic zamiast zarówki czy swietlówki.

mnie tez wogule nieprzeszkadzaja wystajace rurki z oprawy :) wazna jest dla mnie jakosc swiatla (tylko >6000K)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez KaszeL » 27 grudnia 2008, 19:01

Jasne, że są świetlówki, których kształty przypominają żarówki. Niestety nie ma takich kompaktowych odpowiedników żarówek z trzonkiem E14. Ciężko zmieścić kompakta do oprawy, która została zaprojektowana do żarówki świecowej.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2008, 19:06

KaszeL napisał(a):Jasne, że są świetlówki, których kształty przypominają żarówki. Niestety nie ma takich kompaktowych odpowiedników żarówek z trzonkiem E14. Ciężko zmieścić kompakta do oprawy, która została zaprojektowana do żarówki świecowej.

są takie w nomi po 15zł sztuka jak tam kiedys bede to zrobie fote
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe