andrzejlisek napisał(a):Ciekawe, jak to będzie z tymi łącznikami z neonówkami, jak przestaną produkować żarówki.
Pewnie wyposażą świetlówki w rezystor.
andrzejlisek napisał(a):Ciekawe, jak to będzie z tymi łącznikami z neonówkami, jak przestaną produkować żarówki.
CDM napisał(a):Ale są już też świetlówki na E14 w formie żarówki SOFTONE!! Widziałem już takie rzeczy!! taka kulka mieści się prawie wszędzie
Gamaliel napisał(a):Moim zdaniem się nadają, bo niby czemu nie?
Gamaliel napisał(a):No cóż, ja w domu mam jedną oprawę zamkniętą i świetlówkę w niej. Nie zmianiełem jej od 5 lat, ale że używam tylko świetlówek dobrej jakości to rozumiem że jestem wyjątkiem. W sumie moje poytanie było głupie, sam powinienem się domyślić
Luk napisał(a):Mam pytania:
- czy to prawda, że świetlówka kompaktowa najwięcej bierze prądu podczas jej włączania?
- i czy świetlówkę kompaktową należy mniej razy włączac i wyłączac niż żarówkę? Jeśli tak, to trzeba zaświecic świetlówkę jak zapada zmrok i niech świeci do momentu aż pójdziemy spac. Nawet jak wychodzimy z pokoju to zostawic je włączone.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość