przez LUMILUXDELUXE » 13 stycznia 2009, 18:09
Wracając do świetlówek kompaktowych: któregoś z ostatnich dni postanowiłem sprawdzić co w tej dziedzinie proponują nam sklepy obi. Wniosek pierwszy: wszystkie świetlówki są ciepłe! Nie udało mi się w stertach różnej mocy i marki kompaktów znaleźć ani jednego o temperaturze barwowej innej niż 2700K. Uważam, że to tandetne podejście do klienta, ale cóż, trudno.
Dużo lepiej jest, jeżeli chodzi o wybór różnych mocy; można kupić świetlówki o mocy od 5W do 32W (te ostatnie jakiejś nieznanej firmy, szybko jej nazwę zapomniałem).
Postanowiłem też, za pomocą kontrolera na regale, sprawdzić jak wygląda strumień świetlny; rzeczywiście lampy firmy Apollo Lighting świecą tragicznie słabo i na różowawo. Za to świetlówki North Star tańsze średnio o 50% od Osramów , nawet w wersji spiralnej, dają znakomite mocne światło. Kupiłem jedną i dla przekory umieściłem w oprawie zamkniętej w toalecie; na pudełku jest bowiem napisane, że obniża to trwałość (deklarowane lamp-life 6000H). Zobaczymy, ile wytrzyma. Moc lampy - 15W. Bardzo dobre świetlówki produkuje Megaman, ale są one potwornie drogie; są Poluxy - ale tylko ciepłe o czym już pisałem - o cenach porównywalnych jak Osram.
W związku ze zmianą dostawcy zniknęły z oferty tej sieci świetlówki Philips.