świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Gamaliel » 10 stycznia 2009, 14:51

Rozwijając kwestję pierwszą: i tak i nie. Tzn świetlówka kompaktowa pobiera nieco więcej prądu przy właczeniu, ale są to tak małe ilości że jest to absolutnie bez znaczenia. Pobierze ci o tyle prądu więcej jak gdyby świeciła powiedzmy sekundę dłużej.
Co do czestego włąćzania i wyłaczania - to zależy czesto od producenta i modelu świetlówki. Jeśli masz dobre świetlówki to nie powinno byc problemów.
Gamaliel

Postprzez LUMILUXDELUXE » 13 stycznia 2009, 18:09

Wracając do świetlówek kompaktowych: któregoś z ostatnich dni postanowiłem sprawdzić co w tej dziedzinie proponują nam sklepy obi. Wniosek pierwszy: wszystkie świetlówki są ciepłe! Nie udało mi się w stertach różnej mocy i marki kompaktów znaleźć ani jednego o temperaturze barwowej innej niż 2700K. Uważam, że to tandetne podejście do klienta, ale cóż, trudno.
Dużo lepiej jest, jeżeli chodzi o wybór różnych mocy; można kupić świetlówki o mocy od 5W do 32W (te ostatnie jakiejś nieznanej firmy, szybko jej nazwę zapomniałem).
Postanowiłem też, za pomocą kontrolera na regale, sprawdzić jak wygląda strumień świetlny; rzeczywiście lampy firmy Apollo Lighting świecą tragicznie słabo i na różowawo. Za to świetlówki North Star tańsze średnio o 50% od Osramów , nawet w wersji spiralnej, dają znakomite mocne światło. Kupiłem jedną i dla przekory umieściłem w oprawie zamkniętej w toalecie; na pudełku jest bowiem napisane, że obniża to trwałość (deklarowane lamp-life 6000H). Zobaczymy, ile wytrzyma. Moc lampy - 15W. Bardzo dobre świetlówki produkuje Megaman, ale są one potwornie drogie; są Poluxy - ale tylko ciepłe o czym już pisałem - o cenach porównywalnych jak Osram.
W związku ze zmianą dostawcy zniknęły z oferty tej sieci świetlówki Philips.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez lampa123 » 13 stycznia 2009, 21:27

LUMILUXDELUXE napisał(a):Wracając do świetlówek kompaktowych: któregoś z ostatnich dni postanowiłem sprawdzić co w tej dziedzinie proponują nam sklepy obi. Wniosek pierwszy: wszystkie świetlówki są ciepłe! Nie udało mi się w stertach różnej mocy i marki kompaktów znaleźć ani jednego o temperaturze barwowej innej niż 2700K. Uważam, że to tandetne podejście do klienta, ale cóż, trudno.
Dużo lepiej jest, jeżeli chodzi o wybór różnych mocy; można kupić świetlówki o mocy od 5W do 32W (te ostatnie jakiejś nieznanej firmy, szybko jej nazwę zapomniałem).
Postanowiłem też, za pomocą kontrolera na regale, sprawdzić jak wygląda strumień świetlny; rzeczywiście lampy firmy Apollo Lighting świecą tragicznie słabo i na różowawo. Za to świetlówki North Star tańsze średnio o 50% od Osramów , nawet w wersji spiralnej, dają znakomite mocne światło. Kupiłem jedną i dla przekory umieściłem w oprawie zamkniętej w toalecie; na pudełku jest bowiem napisane, że obniża to trwałość (deklarowane lamp-life 6000H). Zobaczymy, ile wytrzyma. Moc lampy - 15W. Bardzo dobre świetlówki produkuje Megaman, ale są one potwornie drogie; są Poluxy - ale tylko ciepłe o czym już pisałem - o cenach porównywalnych jak Osram.
W związku ze zmianą dostawcy zniknęły z oferty tej sieci świetlówki Philips.

Ja w Castoramie na Zakopiańskiej kupiłem Poluxa 6400K, daje mocne bardzo białe światło.
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez lampawls » 14 stycznia 2009, 19:08

dobre są świetlówki firmy ANS-lighting :) barwa światła 2700K a w sklepie elektrycznym kosztują OK.13-17zł ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez LUMILUXDELUXE » 14 stycznia 2009, 20:11

lampa123 napisał(a):Ja w Castoramie na Zakopiańskiej kupiłem Poluxa 6400K, daje mocne bardzo białe światło.

A jaką miał moc?
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez lampa123 » 14 stycznia 2009, 20:22

LUMILUXDELUXE napisał(a):
lampa123 napisał(a):Ja w Castoramie na Zakopiańskiej kupiłem Poluxa 6400K, daje mocne bardzo białe światło.

A jaką miał moc?

24 Waty trzonek E27
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez qba » 15 stycznia 2009, 18:46

ja też kiedyś chciałem kupić chłodne kompakty w hurtowni, ale nawet sprzedawca nie wiedział o co mi chodzi.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 15 stycznia 2009, 18:53

qba napisał(a):ja też kiedyś chciałem kupić chłodne kompakty w hurtowni, ale nawet sprzedawca nie wiedział o co mi chodzi.

kompetencje sprzedawców pozostawiaja czesto wiele do życzenia :roll: kiedys szukalem T5 8W/6400K i tłumacze kobiecie ze chce daylighty o barwie dziennej 6400K a ta wogule niewiedziala o co mi chodzi....
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez andrzejlisek » 15 stycznia 2009, 21:57

Whites86 napisał(a):
qba napisał(a):ja też kiedyś chciałem kupić chłodne kompakty w hurtowni, ale nawet sprzedawca nie wiedział o co mi chodzi.

kompetencje sprzedawców pozostawiaja czesto wiele do życzenia :roll: kiedys szukalem T5 8W/6400K i tłumacze kobiecie ze chce daylighty o barwie dziennej 6400K a ta wogule niewiedziala o co mi chodzi....

Być moze takich nigdy nie miała, a może nie wie, że takie są.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez Whites86 » 15 stycznia 2009, 22:07

andrzejlisek napisał(a):
Whites86 napisał(a):

Być moze takich nigdy nie miała, a może nie wie, że takie są.

miała taką :) niewiedziala co zrobic to pokazala połke zebym sam wyszukał.... jedyne w czym sie orientowała to w mocach a juz temperatura barwowa to dla niej kosmos wygladala doslownie tak --> :shock: gdy sie o to zapytałem :twisted:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe