świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Whites86 » 17 stycznia 2009, 11:31

Gamaliel napisał(a):No ja im daję wybór, pokazuje przykłady, róźną barwę światła etc, ale 90% wybiera barwe ciepłą. I tyle.

no to widze ze jestes jednym z nielicznych porzadnych sprzedawców bo ja zazwyczaj tam gdzie ide to robia takie oczy :shock: jak pytam o swietlówki 6400K (bo tylko takie w domu stosuje)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luk » 17 stycznia 2009, 13:37

Na Allegro są świetlówki o barwie 6400 K ale tylko te o mocy ponad 50W :| A takie już nie są energooszczędne
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Whites86 » 17 stycznia 2009, 13:58

Luk napisał(a):Na Allegro są świetlówki o barwie 6400 K ale tylko te o mocy ponad 50W :| A takie już nie są energooszczędne

wszystkie sa energooszczedne bo ta o mocy 50W zastepuje zarówke o mocy 250W lub wiecej
pozatym sa swietlówki o mocach 24W 6400K dziwie sie ze ich nie znalazles
Whites86

Postprzez qba » 17 stycznia 2009, 17:41

Najciężej jest o te 4000-4200k Nigdy w sklepie nie widziałem, ale spotkałem w oprawach parkowych Osramy w tej barwie i u kogoś w mieszkaniu widziałem takie w żyrandolu 2U.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Gamaliel » 17 stycznia 2009, 19:28

Ja mam w domu. Mam też i w ofercie, ale tylko Sylvanii :)
Gamaliel

Postprzez CDM » 18 stycznia 2009, 01:08

Jeśli mówimy o świetlówkach niezintegrowanych, to przeważnie można je dostać w pełnej ofercie, choć nie wszędzie, przeważają 840tki, niemniej jednak w specjalistycznych hurtowniach można takie nabyć. Kupuję różne typy, przeważnie PL-S, PL-L i PL-C i przeważnie barwę mam do wyboru. Gorzej jest faktycznie ze świetlówkami z gwintem, kupienie profesjonalnej świetlówki z inna temperaturą barwową, niż 2700K graniczy z cudem. Powód?? Producenci nie chcą takowych robić z uwagi na to,że świetlówki kompaktowe mają być zamiennikami żarówek, których barwa światła jest wszystkim znana.Gdyby zaczęli robić na szeroka skalę Cool White, albo Daylighty, klientela by sie nie połapała w takiej ofercie i byłaby jedna wielka afera,że kompaktówki miały być zamiennikiem, a świecą jak dobrze znane i znienawidzone przez niektórych swietlówki liniowe daylight... Psychologia...
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Gamaliel » 18 stycznia 2009, 16:28

Nie zgodzę się. Producencie robią takie świetlówki, to nie problem. Problem jest z dostaniem, a to wynika jak już wspomniałem z tego że większośc ludzi preferuję 2700k (i nie ma się co na to obrażać, takie są gusta). Natomiast to że takie świetlówki nie lażą w marketach lub na półkach sklepów to nie znaczy że nie można ich dostać. Bez problemu można je zamówić w kazdej hurtowi, w co lepszych sklepach. Nie ma równiez problemu z zakupieniem takich świetlówek przez internet. Częsciej spotyka się co prawda 4000 niż 6500, ale daylighty też się znajdzie jak się człowiek uprze. Mi znalezienie tego w sieci zajęło jakieś 15 min. Mogłem to równiez załatwić jednym telefonem.
Gamaliel

Postprzez Whites86 » 18 stycznia 2009, 16:38

Gamaliel napisał(a):Nie zgodzę się. Producencie robią takie świetlówki, to nie problem. Problem jest z dostaniem, a to wynika jak już wspomniałem z tego że większośc ludzi preferuję 2700k (i nie ma się co na to obrażać, takie są gusta). Natomiast to że takie świetlówki nie lażą w marketach lub na półkach sklepów to nie znaczy że nie można ich dostać. Bez problemu można je zamówić w kazdej hurtowi, w co lepszych sklepach. Nie ma równiez problemu z zakupieniem takich świetlówek przez internet. Częsciej spotyka się co prawda 4000 niż 6500, ale daylighty też się znajdzie jak się człowiek uprze. Mi znalezienie tego w sieci zajęło jakieś 15 min. Mogłem to równiez załatwić jednym telefonem.

ja tam samo mialem problem ze znalezieniem kompaktów 6400K w sklepach... ale naszczescie w internecie mozna je bez problemu dostać (przy czym np na allegro widzialem ze schodzi ich dosc duzo) czyli nie wszyscy preferuja cieple barwy
ja sam w calym domu mam kompakty 24W poluxa 6400K w pokoju juz 40W 4U 6400K dla mnie jest to najlepsza barwa
Whites86

Postprzez CDM » 18 stycznia 2009, 17:07

:arrow: Gamaliel, zdaje się,ze powiedziałeś dokładnie to samo..Zdaję sobie sprawę,że są produkowane, ale powszechnie dostępna nie są.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Gamaliel » 18 stycznia 2009, 18:10

CDM napisał(a)::arrow: Gamaliel, zdaje się,ze powiedziałeś dokładnie to samo..Zdaję sobie sprawę,że są produkowane, ale powszechnie dostępna nie są.

A to sorry. W pracy jestem i czytam bardzo szybko, wybacz :D
Gamaliel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe