Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez Whites86 » 21 maja 2010, 14:51

Michal napisał(a):
DocBrown napisał(a):To jak kolega ARW wyjaśni fakt, że światło żarówek (zarówno zwykłych jak i halogenowych) powodowało u mnie bóle głowy, łzawienie oczu i ogólnie kiepskie samopoczucie, a od kiedy zmieniłem to dziadostwo na rury 765 to te objawy ustąpiły jak ręką odjął ??

Doc,jesteś jakimś odosobnionym przypadkiem,żeby od światła żarowego bolała głowa,łzawiły oczy,itd.. Z takimi objawami powinieneś zasięgnąć porady lekarza specjalisty, a nie oświetlać pokój świetlówką 6500K :mrgreen:

hehe ja akurat takich objawów od żarówki nigdy nie mialem ;) ale fakt ze swiatlo żarówek o mocy mniejszej niz 100W powodowalo u mnie poprostu zmeczenie wzroku, zle sie czulem w takim świetle, duzo bardziej wole barwy od 4500K do 6500K oczywiscie najlepiej z wersjach 9xx 8xx no w ostatecznosci 7xx ponizej nieschodze ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 21 maja 2010, 15:08

To pomyśl jak byś się czuł w świetle popularnych w UK rur 535. Brrrr.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 21 maja 2010, 15:54

Ja też poniżej 7xx nie schodzę 8-)
Wiele osób męczy światło o temp barwowej 2700K choćby nie wiem jak dobre oddawanie barw miało, po prostu taka barwa przymula i koniec.
DocBrown

Postprzez arw » 21 maja 2010, 17:51

MAM !!!!!! :D
Dwie Philips 950. Światło masakra :)
Jestem w szoku. Myslalem, ze zmieszanie 865 i 840 to niezła biel, a tu niedojż, ze jeszcze lepiej, to i przebarwień brak.
Wczesniej, przy 865, swietlowka 840 wpadała w róż, a 950 daje idealną biel.

Dostaję jakiegoś zboczenia chyba przez całe te oswietlenia :lol:
Porobię zdjecia potem, w odniesieniu do reszty

DocBrown napisał(a):Wiele osób męczy światło o temp barwowej 2700K choćby nie wiem jak dobre oddawanie barw miało, po prostu taka barwa przymula i koniec.

I o to chodzi, ze ma zamulać :-) Siadasz i wypoczywasz, relaksujesz się, pewne strefy pracującego mózgu wyłączają się, albo przynajmniej dystansują.
Zakupilem tez na próbę Philips TLD 930. Świeci rewelacyjnie. Brak jakiegokolwiek różu. Jest ciepłe światło.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 21 maja 2010, 17:53

ja kiedyś sobie wkręciłem w lampke biurkową kompakta OSRAM 827 i męczył mi się wzrok, więc powróciłem do zwykłej 60tki. Słabe żarówki dają bardziej żółte światło od mocniejszych. daylighty sa dla mnie zbyt zimne i ciemne. najbardziej odpowiadają mi świetlówki 4000k.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez amisiek » 21 maja 2010, 18:05

arw napisał(a):MAM !!!!!! :D
Dwie Philips 950. Światło masakra :)
Jestem w szoku. Myslalem, ze zmieszanie 865 i 840 to niezła biel, a tu niedojż, ze jeszcze lepiej, to i przebarwień brak.
Wczesniej, przy 865, swietlowka 840 wpadała w róż, a 950 daje idealną biel.

Witaj w klubie! :D

To teraz wiesz dlaczego ja lubię 950 albo ceramiczny MH 942 :D
Po prostu to jest naprawdę wysokie Ra i wtedy barwy są wręcz idealne.

arw napisał(a):
DocBrown napisał(a):Wiele osób męczy światło o temp barwowej 2700K choćby nie wiem jak dobre oddawanie barw miało, po prostu taka barwa przymula i koniec.

I o to chodzi, ze ma zamulać :-) Siadasz i wypoczywasz, relaksujesz się, pewne strefy pracującego mózgu wyłączają się, albo przynajmniej dystansują.
Zakupilem tez na próbę Philips TLD 930. Świeci rewelacyjnie. Brak jakiegokolwiek różu. Jest ciepłe światło.

Racja! Takie światło jest potrzebne wieczorem, gdy pora odpocząć. Żółte światło świetnie pasuje do relaksu, do kufelka pewnego żółtego napoju ;), szczególnie pitego wieczorem w miłym towarzystwie ;)
Żaden kompakt nie świeci tak dobrze jak świetlówki liniowe 9xx albo MH 9xx. Bardzo dobre światło.

qba napisał(a): Ja kiedyś sobie wkręciłem w lampke biurkową kompakta OSRAM 827 i męczył mi się wzrok, więc powróciłem do zwykłej 60tki.

Nie dziwię się, kompakty są takie sobie, do lampki biurkowej moim zdaniem najlepszy jest halogen albo zwykła żarówka. A jeśli chodzi o świetlówki, to koniecznie, tak samo jak arw, MUSISZ spróbować Philips Graphica 950 albo Osram Lumilux Deluxe Color Proof 950. KONIECZNIE.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 21 maja 2010, 18:20

amisiek napisał(a):MUSISZ spróbować Philips Graphica 950 albo Osram Lumilux Deluxe Color Proof 950. KONIECZNIE.

Nie zgodze się. Użycie 950-tek, grozi chęcią rozbicia wszystkich starych 8xx, 7xx, itd, i waleniem głową w ściane przez rozpacz, ileż to czasu mogłeś uzywać tych imitacji świateł... :mrgreen:
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez DocBrown » 21 maja 2010, 19:17

Na szczęście ja nie jestem "zboczony" na punkcie 9xx 8-)
I szczerze nienawidze zamulającego światła żarówek, świetnie wypoczywam przy temp barwowej 6500K :)
No ale każdy lubi co innego, jeden woli Audi Coupe, drugi Cabrio, inny Sedana, a jeszcze inny Avanta :P
DocBrown

Postprzez Whites86 » 21 maja 2010, 19:19

arw napisał(a):
amisiek napisał(a):MUSISZ spróbować Philips Graphica 950 albo Osram Lumilux Deluxe Color Proof 950. KONIECZNIE.

Nie zgodze się. Użycie 950-tek, grozi chęcią rozbicia wszystkich starych 8xx, 7xx, itd, i waleniem głową w ściane przez rozpacz, ileż to czasu mogłeś uzywać tych imitacji świateł... :mrgreen:

nieprawda :mrgreen: ja uzywam Osrama 954 i gdzieniegdzie zwykle Pily 765 ;) mimo ze roznica w jakosci swiatla jest ogromna wiadomo na kozysc 954 to jednak 765 nie zamierzam sie pozbywac ;) sa mi przydatne tam gdzie idealne oddawanie barw nie ma dla mnie az tak ogromnego znaczenia :)
Whites86

Postprzez Whites86 » 21 maja 2010, 19:20

DocBrown napisał(a):Na szczęście ja nie jestem "zboczony" na punkcie 9xx 8-)
I szczerze nienawidze zamulającego światła żarówek, świetnie wypoczywam przy temp barwowej 6500K :)
No ale każdy lubi co innego, jeden woli Audi Coupe, drugi Cabrio, inny Sedana, a jeszcze inny Avanta :P

Kombi ;)
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe