Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez arw » 21 maja 2010, 19:49

DocBrown napisał(a):Na szczęście ja nie jestem "zboczony" na punkcie 9xx 8-)

Wychodzi na to, że w zyciu nie widziales swiatla 9xx, a przynajmniej w tych samych miejscach, ktore Ci oswietlają 765 obecnie.

Powiem WAM ciekawostkę.
Odszedlem od 8xx, na rzecz pięciopasmówki. Wg katalogów mają mniej lumenów, nie?
Niby tragedia, no nie?
Właśnie NIE!

Otoż subiektywnie jest tak samo intensywno, może nawet ciut jaśniej!!!
Dopiero teraz zrozumialem znaczenie Ra. Tak jak podejrzewałem - oko lepiej wyłapuje szczegóły obiektów, na które patrzy, pewnie stąd wrażenie o podobnej ilosci swiatla.
A mogę mieć jeszcze wiecej, bo już widzę, ze mi oprawa (apollo) tylną część rury "gubi", bo nie odbija, tylko swiatło promieniuje do srodka.
Teraz mam nową oprawę Brilux F-136A - daje radę. Nie jest to szczyt pieknosci, ale prostoty i solidnego wykonania, w przeciwienstwie do obecnych Apollo M536. No i idealnie miesci sie statecznik z cieplym startem Vossloh Schwabe (ELX-36) polecanego przez KaszeL-a, bo jest nieco szersza i ma zakryty srodek, wiec mam pseudo odbłyśnik.

Aż mnie korci wyprobować 965.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez max » 21 maja 2010, 20:23

Aż tak żeby się pozbywać 8xx to nie mam. Dla mnie są wystarczająco dobre. Wolę cieplejsze barwy światła. I nie wiem czemu 930 uważam za różowawą. W przeciwieństwie do 827 i 830. 950 fakt jest idealnie biała ale dla mnie to za zimne. Co do MH to (tego słowa się nie używa) raz zamawiał shoplighty 930 dla takiego sklepu to odpaliłem jedną obok 830 tej samej mocy i też osram ceramiczny i powiem że nie widzę różnicy. A np między 765 a 865 tak to samo między 640 a 840. Dla mnie zboczenie to jest na punkcie T12 z gorszym oddawaniem barw. Bo jak lubisz 6500K to co za problem dać T8 865. Zwłaszcza że chcesz dużo światła to będzie go więcej.
max

Postprzez amisiek » 21 maja 2010, 20:25

arw napisał(a):
DocBrown napisał(a):Na szczęście ja nie jestem "zboczony" na punkcie 9xx 8-)

Wychodzi na to, że w zyciu nie widziales swiatla 9xx, a przynajmniej w tych samych miejscach, ktore Ci oswietlają 765 obecnie.
Powiem WAM ciekawostkę.
Odszedlem od 8xx, na rzecz pięciopasmówki. Wg katalogów mają mniej lumenów, nie?
Niby tragedia, no nie?
Właśnie NIE!
Otoż subiektywnie jest tak samo intensywno, może nawet ciut jaśniej!!!
Dopiero teraz zrozumialem znaczenie Ra. Tak jak podejrzewałem - oko lepiej wyłapuje szczegóły obiektów, na które patrzy, pewnie stąd wrażenie o podobnej ilosci swiatla.

Bo to tak jest - im lepsze światło, tym jaśniej się wydaje. Przy nieciągłym widmie, barwy spoza przedziału wydają się ciemne. Ekstremalnym przypadkiem jest światło lamp LR - tam w ogóle nie ma czerwieni.
Dlatego dobry MH 70W wydaje się znacznie jaśniejszy od LRF 125W, chociaż lumenów ma prawie tyle samo.
zauważylem to też przy okazji testów różnych MH (zresztą widzicie, że lubię dobrej jakości światło;) ).

arw napisał(a): Aż mnie korci wyprobować 965.

Spróbuj, im wyższe Ra, tym lepiej się przyjmuje wyższe temperatury barwowe. To takie moje doświadczenie. No i musi być naprawdę jasno, wtedy jest dobrze.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 22 maja 2010, 11:34

max napisał(a):Aż tak żeby się pozbywać 8xx to nie mam. Dla mnie są wystarczająco dobre. Wolę cieplejsze barwy światła. I nie wiem czemu 930 uważam za różowawą. W przeciwieństwie do 827 i 830. 950 fakt jest idealnie biała ale dla mnie to za zimne. Co do MH to (tego słowa się nie używa) raz zamawiał shoplighty 930 dla takiego sklepu to odpaliłem jedną obok 830 tej samej mocy i też osram ceramiczny i powiem że nie widzę różnicy. A np między 765 a 865 tak to samo między 640 a 840. Dla mnie zboczenie to jest na punkcie T12 z gorszym oddawaniem barw. Bo jak lubisz 6500K to co za problem dać T8 865. Zwłaszcza że chcesz dużo światła to będzie go więcej.

To nie jest tak, ze lubię 6500K. Dąże cały czas do tego, by miec swiatlo jak najbardziej zbliżone do naturalnego, czyli takiego, które wpada przez okno. To światło jest moim punktem odniesienia, zadne inne. Jak wstajesz rano z wyra, to też marudzisz, że masz zimne światło?
950 daje zajefajną biel, wszystko dobrze wokoło widać, aż miło przesiedzieć, ale być może przy 965 będzie jeszcze lepiej, jak nie sprawdzę, to się nie dowiem. Rury 865 testowałem, podziękuję - nie dają mi żadnej bieli, bo to już niebieskie, oczojebne za przeproszeniem, swiatło.

930, rzeczywiscie daje lekki róż, ale w porownaniu z jakąś no_name 2700, z Ra prawdopodobnie <80, swieci bdb. Jakby sie tak czepiać, to 950 wpada w lekki fiolet, bardzo lekki, ciezki do wychwycenia.
Co do 930, to jeszcze jej nie przetestowałem, bo odpalilem tylko w oprawie leżącej na podłodze i (tego słowa się nie używa) co mam 1szt, wiec sie nie wypowiadam. Być może oswietlane otoczenie tez bedzie przyjemne, nie wiem jeszcze.

EDIT:
Wzialem plyte CD i patrze na widmo. 950-tkom brakuje przejscia przez zółć. Jest sobie czerwień, pomarańcz, zieleń, troszeczke turkusowego, fiolet. Żółci brak.
Z kolei 930 dominuje fiolet i czerwień, zieleni jest sporo mniej, zółć jest, ale pomarańczu brak. fiolet i czerwien daje w połączeniu róż, pewnie stąd...
arw

Postprzez max » 22 maja 2010, 19:15

827 i 830 świecą żółtopomarańczowo - są zbliżone najbardziej do żarówki. 930 właśnie daje róż wpadający w taki fiolet jak świetlówki w sklepie mięsnym. Nie jest to dobry odpowiednik żarówki. Dlatego nie chcę 930. 950 odpada bo zbyt zimna. A chyba niema 940. Poza tym są za drogie i nie chcę dopłacać do czegoś co mi nie odpowiada i daje mniej lm. A zwykle mam zasłonięte pomarańczowe rolety. Poza tym jak mam decydować jakie światło ma mi świecić jak to z zewnątrz nie wpada przez okno to wolę takie. Nasi przodkowie siedzieli przy świeczkach i to właśnie one uważa się za nastrojowe światło.
max

Postprzez arw » 22 maja 2010, 21:23

Faktycznie 930 swieci jak qpa. Spodziewalem sie czegos wiecej jak za swietlowke kosztującej prawie 20zł.
Trzebaby wyprobować 925, o ile takie istnieją. ALe to potwierdza fakt, że nic nie zastąpi żarówki i wieczorem bedzie mi świecił halogen GU-10, niestety, bo 827 wciaz czegoś brakuje, zapewne winowajcą jest niskie Ra.
940-tki są w katalogach, jak ich nie ma w handlu, to facet z interlumen na pewno ją sprowadzi.

950-tki dają radę, choc żółty ginie 'ze sceny'. Mysle, jak to poprawić...
Jak widzicie, jestem jeszcze bardziej wymagający niż kolega amisiek ;)
arw

Postprzez DocBrown » 22 maja 2010, 22:19

Nie no szacun ARW :lol:
Mnie szlag trafiał przy takich halogenach GU10, bo świeci to tragiczną barwę, która mocno przymula, pozatym nie jest w stanie równomiernie oświetlić pomieszczenia :P
Tworzą sie jakieś cienie, itp "syfy", ja uznaje tylko równomierne oświetlenie :)
Niestety starszy uparł sie, że oprawy na świetlówki nie będe miał zamontowanej na suficie, dlatego mam świetlówki na szafie, ale w sufitowej oprawie też wymodziłem coś, co umożliwia używanie świetlówek :twisted:
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę pokazać nawet jak ten problem rozwiązałem :P
DocBrown

Postprzez OBp » 22 maja 2010, 22:53

Ja jestem zainteresowany :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez arw » 22 maja 2010, 23:09

DocBrown napisał(a):Mnie szlag trafiał przy takich halogenach GU10, bo świeci to tragiczną barwę, która mocno przymula, pozatym nie jest w stanie równomiernie oświetlić pomieszczenia :P
Tworzą sie jakieś cienie, itp "syfy", ja uznaje tylko równomierne oświetlenie :)

Ja tez uznaje rownomierne oswietlenie do pracy, w ktorej wymagam skupienia.
Świetlowki zostają, GU-10 są z myślą do wieczornego oswietlenia celem odpoczynku przy piwku, filmie, czy przesiadówce romantycznej ;)
Bedą skierowane w sufit, prawdopodobnie 2szt po 25, albo 35W. Nie wiem jeszcze, mam zerowe doswiadczenie w oswietleniu.

Jesli chodzi o 950.
Zastąpiłem jedną 840-tką. Ta daje mi tą zółć, więc juz widze, ze bede miał kombinację 950 z 840.
Nad samym biurkiem na suficie także, bedzie 3-cia rura jako doświetlenie dla bardzo precyzyjnych prac, i tam bedzie ta zdjęta 950-tka.

PS. Metoda na "starego": wyprowadzić się. Potem sprzedac Audi i kupić BMW 8-)
PS2. Mam na zbycie za połowę ceny 930 Philipsa i 865 Osram-u. PW jakby co.
arw

Postprzez DocBrown » 22 maja 2010, 23:45

arw napisał(a):PS. Metoda na "starego": wyprowadzić się. Potem sprzedac Audi i kupić BMW 8-)
PS2. Mam na zbycie za połowę ceny 930 Philipsa i 865 Osram-u. PW jakby co.

Ad PS. Never :twisted: W życiu Audi nie zamieniłbym na BMW :P 80tka zostaje ze mną do końca, za pare lat już tylko jako auto na weekendy i zloty, ale zostaje :P

Ad PS2. Kije mnie nie interesują :twisted: Mam na szafie 4 oprawy BN140 z Daylightami 765 i to ładnie i równomiernie oświetla mi pokój 8-)
A jak chce odpocząć, to odpalam kompakta 6500K zamontowanego w oprawie na suficie, albo rurkę 20W 765, fotkę patentu zapodam jutro :P
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe